Nordijska hoja

9 pozitivnih učinkov nordijske hoje

Ne glede na to, ali si želimo povečati telesno moč, zaščiti sklepe, izgubiti nekaj kilogramov ali se preprosto zabavati v družabni hoji, je nordijska hoja odlična izbira. Morda ni tako popularna, kot je tek ali kolesarjenje, vendar pa človeškemu telesu nudi odlično obliko celostne vadbe. Prav tako omogoča, da telo ostane lepo oblikovano ter aktivno tudi v tretjem življenjskem obdobju.

Poglejmo si glavne pozitivne učinke, ki jih nudi nordijska hoja.

1. Nordijska hoje je izredno prijetna

V življenju je veliko stvari, ki jih pač moramo opraviti. To velja tudi za vadbo, ki je ključna za dobro počutje in za dolgo zdravo življenje. Nordijska hoja je enostavno povedano odlična hoja, ki učinkuje na celotno telo, saj pri njej uporabljamo pohodniške palice, ki se jim pridruži še pravilna tehnika hoje. Ko to dvoje združimo, dobimo stil hoje, v katerem bomo uživali in bomo karseda učinkoviti.

Hoja “po nordijsko” nam bo omogočila vadbo na svežem zraku, dala nam bo občutek moči, kondicije ter odličnega počutja. Med hojo bomo spoznavali naravo in nove kraje ter srečevali nove ljudi. Odlična je za vse, ki niso ravno športni tipi, saj jo bodo hitro usvojili in ravno zato je tako vsestranska.

2. Z nordijsko hojo izgubljamo odvečne kilograme

Nordijska hoja je žejna energije. V raziskavi, ki je bila opravljena v lanskem letu, so ugotovili, da so sprehajalci pri nordijski hoji porabili kar 45 % več kalorij kot pri običajni hoji (povprečna poraba je bila 15 %). To je zato, ker nordijska hoja vključi veliko več mišic kot običajna hoja.

Hujšanje z nordijsko hojo
Med nordijsko hojo porabimo kar 45 % več kalorij kot med običajno.

Med nordijsko hojo bomo uporabljali tudi prsni koš, roke, ramena, trebušne mišice ter vse ostale pomembnejše mišice, seveda vključno z mišicami nog. Poleg tega nam palice pomagajo, saj nas potiskajo naprej in nam tako zagotavljajo hitrejšo hojo, višji srči utrip in večjo porabo energije.

3. Nordijska hoja krepi mišice in pripomore k močnim kostem

Mišice je potrebno neprestano trenirati in krepiti, da ostanejo v dobi kondiciji. Nordijska hoja poskrbi kar za 90 % vseh mišic telesa, zato se priporoča vsem, ki si želijo okrepiti mišice, kosti in ravnotežje. Z nordijsko hojo bomo krepili mišice na nogah, oblikovali mišice na rokah, poskrbeli za vitkejši pas ter krepili jedro telesa.

4. Zaščita kolkov in kolenskih sklepov

Pohodniki, ki imajo težave z bolečimi kolki in koleni, zagotavljajo, da je nordijska hoja odlična za lajšanje stresa in obremenitev na spodnjem delu telesa. Raziskave to trditev podpirajo. V primerjavi, ki je analizirala obremenitev sklepov pri nordijski in pri običajni hoji po ravnem, so ugotovili, da je med nordijsko hojo veliko manjša sila, ki obremenjuje kolenske sklepe, in sila na kolke.

Pozitivne vplive so opazili tudi na hrbtenici in na gležnjih, ki so bili ravno tako manj obremenjeni. Izboljšana drža, ki se pojavi pri nordijski hoji, in zmanjšanje obremenitve spodnjega dela telesa zaradi uporabe palic, odlično vplivata na sklepe celotnega telesa.

5. Krepi srce in pljuča ter je odlična za astmatike

Nordijska hoja poveča srčni utrip. Med aktivnostjo imamo lahko na minuto do 33 utripov več kot pri običajni hoji. Podatki kažejo tudi na ogromno prednosti za srce in pljuča, med drugim pa pripomore k zniževanju srčnega tlaka, zmanjševanju tveganja za srčne bolezni, za sladkorno bolezen tipa 2 in pripomore k ohranjanju čistih arterij.

Nordijska hoja za starejše
Nordijska hoja je odlična in zdravju prijazna aktivnost tudi za starejše.

Astmatiki, ki so se pričeli ukvarjati z nordijsko hojo, opažajo znatno izboljšanje stanja bolezni. Nekateri poročajo celo o tem, da ne potrebujejo več steroidnih in razbremenilnih inhalatorjev.

6. Poveča krvni obtok

Vsaka vadba izboljša prekrvavitev, saj poveča hitrost pretakanja krvi po telesu. Nordijska hoja pa poleg tega spodbuja aktivnost stopal, poln zamah rok in stiskanje ter odpiranje dlani okrog palice, kar povečuje cirkulacijo.

7. Izboljša limfni sistem

Limfni sistem nas ščiti pred boleznimi in okužbami in je tako ključen del našega imunskega sistema. Na veliko predelih telesa imamo bezgavke in nordijska hoja pripomore k njihovemu pravilnemu delovanju, saj daje poudarek na pravilno držo, dihanje in poln zamah rok.

8. Izboljša duševno počutje

Vsaka vadba pomaga pri zmanjševanju stresa in tesnobe. Če jo izvajamo v naravi, je še učinkovitejša, saj je narava ključna za dobrobit našega duha. Poleg hoje na prostem pa je nordijska hoja lahko tudi družabna aktivnost, s katero si krepimo razpoloženje in ustvarjamo nova prijateljstva.

9. Omogoča spoznavanje novih krajev

Z nordijsko hojo bomo raziskovali tudi nove kraje. S pomočjo palic bomo hodili bolje in bolj samozavestno, saj nam bodo nudile dobro oporo. Ker nas bodo neprestano spodbujale k pravilni drži, bomo lahko prehodili več in pri tem spoznavali nove kraje ter občudovali prečudovito naravo okrog nas.

Vsak šport ni primeren za vsakogar, vendar pa je hoja zapisana v našem DNK. Nordijska hoja da hoji popolnoma novo dimenzijo in jo spremeni v odličen način razgibavanja celotnega telesa.