Izbira kolesarske čelade

Izbira kolesarske čelade: kaj vse velja upoštevati?

Sodobne kolesarske čelade so danes tehnično dovršene in izjemno elegantne. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da gre zgolj za modni dodatek h kolesarski opremi, ampak je to tisti del opreme, ki pomembno vpliva na varnost na kolesu.

V zadnjih desetletjih so se kolesarske čelade korenito spremenile. Glavni razlog za to so materiali najnovejše generacije, poudarek na večji aerodinamiki in uporaba vrhunske tehnologije. Rezultat tega so različni slogi, nameni, velikosti in funkcije kolesarskih čelad, kar marsikoga pri izbiri spravlja v obup. Zato je pri njihovi izbiri potrebna dodatna previdnost, pri čemer je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov.

1. Vrsta kolesarske čelade

Toliko kot je različnih zvrsti kolesarstva, lahko pričakujete tudi različnih vrst kolesarskih čelad. Te so zasnovane tako, da čim bolj ustrezajo vašemu slogu kolesarjenja, pa naj bo to le priložnostna vožnja na delo ali pa resno cestno kolesarjenje večkrat na teden.

MTB full face čelada O'Neal Fury Synthy
MTB full face čelada O’Neal Fury Synthy – na voljo v trgovinah Extreme Vital

S tega vidika so vam na voljo cestne kolesarske čelade, čelade za kronometer, aerodinamične kolesarske čelade, ki jih uporabljajo profesionalni kolesarji, klasične gorske oziroma treking čelade, BMX čelade in čelade za otroke.

2. Velikost kolesarske čelade

Pravo velikost kolesarske čelade ugotovite s pomočjo merilnega traku. Velikost merite približno 2,5 cm nad obrvmi in nad ušesi, pri čemer naj bo merilni trak ves čas napet. To je najširši del glave, na katerem temeljijo vse velikosti čelad. Meritev večkrat ponovite in si na ta način zagotovite natančen rezultat.

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Venger
Cestna kolesarska čelada Rudy Project Venger – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Vse kolesarske čelade so glede na velikost razvrščene v različne kategorije. Običajno so to zelo majhna (XS), majhna (S), srednja (M), velika (L) in zelo velika (XL). Vedeti pa je potrebno, da je to le grobo vodilo, zato je kolesarsko čelado priporočljivo tudi preizkusiti.

3. Anatomija kolesarske čelade

Sodobna kolesarska čelada vsebuje veliko elementov, ki jih je potrebno upoštevati. Med njimi so:

 • prezračevanje, pri katerem morate biti pozorni na zasnovo in število zračnikov;
 • sistem zapenjanja, ki mora poskrbeti, da kolesarska čelada ostane fiksna na svojem mestu;
 • notranje podloge, ki nudijo oblazinjenje, naj bodo pralne;
 • teža, ki mora biti čim nižja;
 • odsevniki na zadnjem delu, ki je pomoč voznikom, da vas pravočasno opazijo;
 • vizir, ki je pri nekaterih kolesarskih čeladah tudi odstranljiv.

4. Prileganje kolesarske čelade

Pri izbiri kolesarske čelade je pomembno, da omogoča dober pogled in zagotavlja maksimalno zaščito glave. A to lahko dosežete le, če upoštevate nekaj pomembnih navodil:

 • Trakovi za pritrditev morajo tik pod ušesom oblikovati črko »V«, med brado in trakovi pa ne sme biti za več kot dva prsta prostora.
 • Zaponka za zapenjanje mora biti blizu spodnje strani brade, vendar vam mora še vedno omogočati nemoteno odpiranje ust.
 • Med sprednjim delom čelade in obrvmi naj bo razdalja vsaj za dve širini prstov.

5. Varnostne funkcije kolesarske čelade

Napredne tehnologije so glavni razlog za to, da imajo danes kolesarske čelade številne varnostne funkcije. Med najpomembnejšimi dosežki, ki jih je potrebno upoštevati, so:

 • MIPS je večsmerni sistem zaščite pred udarci. Opisan je kot tehnologija zdrsne ravnine, ki deluje z zmanjšanjem rotacijskih sil. Princip delovanja posnema funkcijo možganske tekočine, ki je nekakšna naravna zaščita pred udarci v glavo.
 • SPIN je bil razvit z namenom preprečevanja učinkov vseh poševnih udarcev. Sistem uporablja blazinice na notranji strani čelade, ki poskrbijo, da se glava med udarcem rotira, kar zmanjša sile na možgane.
 • EPS podloga predstavlja glavnino čelade, ki se z namenom absorpcije udarcev zmečka in deformira. Ta je lahko iz ekspandiranega poliestra ali celo karbona.

Nošenje kolesarske čelade je določeno z zakonom posamezne države. Ne glede na to pa bodite pozorni, da je čelada označena z vsemi standardnimi nalepkami, ki dokazujejo, da je izdelana iz certificiranih materialov in tudi ustrezno preizkušena.

Kako veste, kdaj je čas za novo kolesarsko čelado?

Kadar je prišlo do trka ali padca, katerega posledica so bile tudi poškodbe v strukturi kolesarske čelade, jo je potrebno nemudoma zamenjati. Prav tako pa morate biti pozorni na prve znake obrabe, zaradi katerih postanejo varnostne funkcije kolesarske čelade omejene. Takšne poškodbe običajno niso vidne, kolesarska čelada pa v primeru padca ne bo nudila potrebne zaščite.

Gorska kolesarska čelada Smith Convoy MIPS
Gorska kolesarska čelada Smith Convoy MIPS – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Če menite, da je vaša kolesarska čelada prevozila z vami že ogromno kilometrov ali pa ste na njej opazili poškodbe, je zagotovo čas za njeno zamenjavo. Prepričani smo, da bo nakup z zgoraj omenjenimi priporočili zagotovo bolj enostaven.