Par tekaških čevljev

Kako izbrati pravi par tekaških čevljev?

Izbira tekaških copat je prvi korak k udobnemu teku brez poškodb, in to ne glede na cilj aktivnosti. Ko najdete popolnoma ujemajočo obutev za svoja stopala, je poleg pametno kupiti vsaj še en par. Tekaška obutev se praviloma ob redni uporabi namreč precej hitro obrabi, še posebej v vročem in vlažnem vremenu.

Pri nakupu čevljev za tek ne pozabite upoštevati tudi, po kakšnem terenu najpogosteje tečete. Najpomembneje je, da vam tekaški copati omogočijo visoko mero stabilnosti, podpore in nadzor gibanja. Le takšna obutev lahko prinaša maksimalno udobje na kateri koli tekalni površini.

Moški tekaški čevlji New Balance Solvi V2
Moški tekaški čevlji New Balance Solvi V2 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

A še preden stopite v specializirano trgovino s tekaško obutvijo, je dobro, da ste soočeni z nekaterimi ključnimi dejavniki, ki vplivajo na izbiro. V nadaljevanju preverite, ali poznate vsa glavna merila za izbiro ustreznih tekaških čevljev.

Ključna merila za izbiro tekaških copatov

Običajni tekaški čevlji so primerna izbira za vse, ki najraje tečete po cesti ali v telovadnici. Copati za tek z debelejšim podplatom so dobrodošla izbira za vse športnike, ki raje tečejo na neuhojenih terenih. Takšna obutev ima namreč več oprijema in je odlična izbira za mokre ter blatne poti.

Ženski tekaški čevlji New Balance 880v9
Ženski tekaški čevlji New Balance 880v9 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Če pri izbiri obutve ne boste upoštevali terena, po katerem nameravate teči, in boste iskali zgolj copate po najdostopnejši ceni, obstaja velika verjetnost, da boste kot tekač slej ko prej naleteli tudi na katero od poškodb.

Vrste tekaških čevljev glede na analizo stopal

Odlično izbran par čevljev vam med tekom učinkovito pomaga zaščititi tudi sklepe in spodnje okončine. Pomembno je, da se pred tekom redno in pravilno raztezate, ogrevate in po koncu teka ohladite. Vse to bo v veliki meri zmanjšalo možnosti za tekaške poškodbe.

Moški tekaški čevlji Salomon Sense 4 Pro
Moški trail tekaški čevlji Salomon Sense 4 Pro – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Če trpite zaradi rahlih, a vendarle motečih poškodb, kot so na primer občutljiva stopala, je za to lahko kriv tekaški copat. V preteklosti so bile že predlagane najboljše vrste tekaških čevljev glede na analizo stopala. Zato je pred nakupom tekaških čevljev smiselno preveriti, ali so vaša stopala supinacijska (visok stopalni lok), pronacijska (nizek stopalni lok) ali imajo običajno obliko stopalnega loka.

3 nasveti za pravilno izbiro tekaške obutve

Ko kupujete nove tekaške čevlje, upoštevajte naslednje tri nasvete:

  • Tekači začetniki namesto težjih in robustnejših tekaških copatov raje izbirajte med lažjimi in bolj minimalističnimi modeli.
  • Ko kupujete tekaške copate za otroka, naj bodo v ospredju zelo lahko in minimalistični čevlji. Ker je takšna vrsta čevljev lahka in ponuja zmerno zaščito ter blaženje, to otroku zagotavlja prosto gibanje nog.
  • Za maraton ali tek na daljše razdalje raje izbirajte bolj oblazinjene copate. Poiščite takšen model obutve za tek, ki je tudi dovolj širok, da bo omogočal prostor za gibanje prstov.

Tek z ustrezno zasnovanimi čevlji ne izboljša samo vaše zmogljivosti, temveč v veliki meri pripomore k samozavesti in prijetnejši aktivnosti. Pri izbiri novih čevljev torej upoštevajte, da ima udobje prednost pred vsemi drugimi dejavniki.

Ženski tekaški čevlji Salomon XA Wild GTX
Ženski trail tekaški čevlji Salomon XA Wild GTX – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Ko končno najdete povsem prilegajočo tekaško obutev, ki vam je všeč tudi na pogled, naj cena ne igra končne vloge. V kakovostne tekaške čevlje se vam splača investirati – ne le zaradi udobja in prijetnega počutja, temveč tudi zaradi varnosti in preprečevanja morebitnih poškodb, ki jih med tekači vsekakor ni tako malo.