Tekaška oblačila

Kakšna morajo biti tekaška oblačila?

Kot pri vseh aerobnih aktivnostih je tudi pri teku pomembno, da imate na sebi primerna oblačila. Ta poskrbijo, da so v vročem vremenu dovolj zračna, v hladnem in mokrem vremenu pa ostanete suhi in vam je v njih prijetno toplo.

Tega se dobro zavedajo tudi v športni trgovini Extreme Vital, zato vsem tekačem in tekačicam ponujajo tekaška oblačila, ki pridejo prav tako v toplem kot tudi hladnem vremenu. Tekaške hlače različnih dolžin poskrbijo, da lahko brezskrbno tečete v vseh letnih časih. Tekaške majice pa so izdelane iz lahkega materiala, ki poskrbi za učinkovito odvajanje vlage, pri čemer lahko izbirate med najrazličnejšimi modeli z ali brez rokavov.

Tekaška oblačila Under Armour Tech 2.0 Novelty SS
Tekaška oblačila Under Armour Tech 2.0 Novelty – Extreme Vital

Nikakor pa ne pozabite tudi na druga oblačila in dodatke, ki vam pridejo prav ob nekoliko ekstremnih vremenskih razmerah. V njihovi ponudbi so vam na voljo še nogavice, puloverji, jakne, vetrovke, rokavice, kape in trakovi. Ti bodo poskrbeli, da bo tek enako prijeten tudi ob nizkih temperaturah.

In na kaj morate biti še posebej pozorni, ko izbirate primerna tekaška oblačila?

Značilnosti tekaških oblačil

Pri izbiri in nakupu tekaških oblačil morate biti pozorni na nekatere ključne značilnosti. Med njimi so:

 • Odvajanje vlage: Vse tkanine, ki odvajajo vlago, odvajajo znoj stran od kože. To pomeni, da ostanete suhi in vas oblačila med tekom ne drgnejo.
 • Hitro sušenje: Pri izbiri oblačil boste pogosto zasledili, da so izdelana iz hitro sušečih materialov, kot sta najlon in poliester. To pomeni, da vam zagotavljajo udobje tudi, ko se potite. Če pa vas ujame dež, se bodo hitro posušila in vas zato ne bo zeblo.
 • Zaščita pred soncem: Vsa oblačila, ki imajo oznako UPF, preverjeno zagotavljajo zaščito pred sončnimi žarki UVA in UVB. Višja kot je številka, boljša je zaščita.
 • Odprtina za palce: Nekatere majice z dolgimi rokavi imajo posebno odprtino za palce, ki poskrbi za večjo pokritost rok. Vaše dlani ostanejo na ta način tople, hkrati pa se izognete nošenju rokavic.
Tekaški pulover Devold Tinden Spacer
Tekaški pulover Devold Tinden Spacer – Extreme Vital
 • Notranja podloga: Nekatere tekaške hlače imajo notranjo podlogo, ki deluje kot spodnje perilo. Takšna podloga odvaja vlago in se hitro suši, s čimer preprečuje drgnjenje.
 • Kompresija: Nekatere kratke hlače, majice in nogavice so kompresijske, kar poskrbi za udobno prileganje in hitrejšo regeneracijo po teku.
 • Shranjevanje: Nekateri tekaški jopiči in vetrovke se zložijo v svoje lastne žepe, kar omogoča kompaktno in priročno shranjevanje.
 • Toplotna izoliranost: Nekatera tekaška oblačila nudijo tudi rahlo toplotno izolacijo. S tem poskrbijo za nekoliko več toplote, pri čemer se teža oblačila bistveno ne spremeni.
 • Šivi brez drgnjenja: Preverite, da imajo oblačila ravne ali varjene šive, ki naj bodo umeščeni stran od tistih predelov, ki bi lahko ovirala vaš tekaški korak in celotno gibanje.
 • Mrežasti zračniki: Številni vrhnji deli oblačil imajo umeščene mrežaste predele tkanine, ki poskrbijo za ustrezno zračenje najbolj izpostavljenih delov, kot so hrbet, pazduhe in stranski del trupa.
Tekaške hlače Odlo Ceramicool Zeroweight 2in1
Tekaške hlače Odlo Ceramicool Zeroweight 2in1 – Extreme Vital
 • Odsevnost: Če pogosto tečete ponoči ali v hladnih urah v mraku ali zori, poskrbite, da imajo oblačila ustrezne odsevnike. Na ta način vas bodo vozniki avtomobilov lažje in hitreje opazili.
 • Žepi: Ti poskrbijo, da so vaša osebna izkaznica, bančna kartica in ključi med tekom neopazno in varno spravljeni. Običajno se nahajajo na tekaških hlačah, imajo pa jih tudi nekateri modeli tekaških majic.

Tkanine za tekaška oblačila

Tekaška oblačila so izdelana iz različnih tkanin, odvisno od tega, za katero oblačilo gre in čemu je namenjeno. Med najpogostejšimi tkaninami so:

 • Poliester: Hitro sušeči poliester učinkovito odvaja vlago in ga boste zasledili pod različnimi imeni. Vsak ima svoje značilnosti, ki prispevajo k večji tekaški zmogljivosti.
Tekaška majica Salomon S/Lab Sense
Tekaška majica Salomon S/Lab Sense iz 100% poliestra – Extreme Vital
 • Merino volna: Merino volna odvaja vlago in se hkrati hitro suši. Poleg tega pa je tudi naravna protimikrobna tkanina, ki preprečuje neprijetne vonjave. Merino volna je dober regulator temperature, zato vas bo hladila v toplih dneh in poskrbela za toploto v primeru nizkih temperatur.
 • Najlon: Najhitreje sušeča tkanina je najlon, ki učinkovito odvaja vlago in se pogosto uporablja sam ali v kombinaciji z drugimi tkaninami. Poleg tega poskrbi za večjo trpežnost kratkih hlač, dolgih hlač in lahkih jaken.

Tekaška oblačila, ki poskrbijo za dodatno udobje

Vendar pa tekaška oblačila niso le majice, hlače, jakne in vetrovke, ampak je za popolno tekaško udobje potrebno poskrbeti tudi za glavo in okončine. Zato nikakor ne smete pozabiti na:

 • Kape: Glava je tisti del telesa, ki se na temperaturne spremembe odziva najhitreje. Za zimsko vadbo in v primeru nizkih temperatur potrebujete kapo s flisom ali iz volne. Za poletno vreme pa izberite lahko in zračno kapo, ki bo poskrbela, da ostanete hladni.
 • Rokavice: Za vadbo v hladnem vremenu so priporočljive rokavice, ki odvajajo vlago in dihajo.
Tekaške rokavice Under Armour Storm Liner
Tekaške rokavice Under Armour Storm Liner – Extreme Vital
 • Nogavice: Pri teku se vaša stopala znojijo, kar lahko povzroči mehurje. Temu se izognete, če izberete sintetične nogavice ali nogavice iz merino volne. Predvsem pa se izogibajte bombažnim nogavicam, še posebej v primeru intenzivnih treningov.

Preden se lotite svojih tekaških podvigov, poskrbite za primerno izbrana tekaška oblačila. To je ključnega pomena za popolno udobje med tekom, zaradi katerega boste pri tej aktivnosti zagotovo vztrajali dlje časa.