Cestno kolo

Kje kupiti kakovostno cestno kolo?

Ustvarjena za visoke hitrosti in gladko vožnjo. Tako je, govorimo o cestnih kolesih, ki jih je tudi na naših cestah vse več. Gre za vrsto kolesa, ki je ohranilo svoj značilni izgled vse od svojih začetkov v prejšnjem stoletju – eleganten in ozek okvir, ki ga takoj ločimo od drugih bolj robustnih vrst kolesa. A za videzom, ki se ohranja že pet desetletij, se je dogajalo ogromno. Tehnološki razvoj cestnih koles je v stalnem zagonu, saj se oblikovalci trudijo ustvariti kolo, s katerim bi bilo mogoče iti še hitreje, še dlje in še bolj gladko.

Oblikovanje cestnega kolesa izvira iz prilagoditve terenu, po kateri se vozimo – cesti. Prav vozna podlaga je tisti osnovni parameter, na podlagi katerega se odločite kupiti to ali ono vrsto kolesa. A tudi vsa cestna kolesa niso enaka. To je dobro, saj lahko le tako najdete model, ki bo ustrezal vašim sposobnostim in željam. Za nakup pa se je dobro obrniti k ponudniku, ki mu zaupate. Cestno kolo mora namreč združevati kontraste, lahkotnost in trdnost.

Specifike cestnih koles

Prav lahkotnost in trdnost se skrivata v okvirju cestnega kolesa oziroma natančneje v materialu. Za izdelavo je pogosto uporabljen aluminij ali pa ogljikova vlakna v višjih cenovnih razredih, zaradi trpežnosti pa poznamo tudi modele, kjer se med materiali pojavita še titan in jeklo. Lažji okvir načeloma pomeni hitrejšo vožnjo, hkrati pa ti materiali zagotavljajo trdnost in togost kolesa. Ti sta ključni za to, da kolo vzdrži dolge razdalje pod kolesarjevim telesom in omogoča osredotočanje na poganjanje. Prej našteti materiali so uporabljeni tudi za izdelavo še enega pomembnega dela kolesa – vilic.

Žensko cestno kolo Specialized Tarmac SL6 Sport
Žensko cestno kolo Specialized Tarmac SL6 Sport – na voljo v trgovinah Extreme Vital

K tankemu okvirju sodijo tudi tanke pnevmatike. Vožnja po urejenih in ravnih površinah namreč ne zahteva bogatega reliefnega oblikovanja gum in utorov, bistvo oblikovanja se skriva v zagotavljanju aerodinamike. Ta vožnja zahteva višji zračni pritisk, kot je primeren za gorska kolesa. Sicer pa je vredno omeniti, da oblikovalci raziskujejo tudi nekoliko širše pnevmatike z večjim volumnom od klasičnih, resnično ozkih, saj naj bi to omogočalo hitrejše kolesarjenje.

Komu je cestno kolo namenjeno?

Cestna kolesa so ustvarjena tako, da zagotavljajo kar najbolj učinkovito vožnjo na ravnih površinah. Učinkovita vožnja pa pomeni – visoke hitrosti in dolge razdalje. Potrebno je vedeti, da oblikovanje cestnega kolesa ni namenjeno temu, da bi z njim vozili po zahtevnih terenih, gre namreč za specifičen tip kolesa. Znotraj te kategorije pa so na voljo različni modeli, ki omogočajo tudi variiranje v oblikovanju pnevmatik, tako da so nekateri modeli prilagojeni tudi ne tako gladkim površinam.

Moško cestno kolo Giant TCR Advanced Disc 1 KOM
Moško cestno kolo Giant TCR Advanced Disc 1 KOM – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Preden se potopite v bogato ponudbo cestnih koles, je dobro vedeti vsaj to, da načeloma ločimo dva tipa koles glede na njihovo geometrijo. En tip kolesa je osredotočen na to, da omogoča vožnje na dolge razdalje. Zato je pomembno, da kolesarju omogoča držo, v kateri bo lahko preživel veliko časa. Gre za nekoliko bolj pokončno držo (še vedno ne tako pokončno kot pri mestnem kolesu).

Manj pokončna drža, kjer je telo resnično ves čas v preži, sklonjeno naprej, pa je značilna za drugi tip cestnega kolesa, namenjen zelo izkušenim kolesarjem, ki se želijo osredotočiti na čim hitrejšo vožnjo. Zato pri takem kolesu uporabljamo termin, da gre za kolo s tekmovalno geometrijo.

Extreme Vital: Cestna kolesa za moške in ženske

Trgovina Extreme Vital ima na voljo širok nabor cestnih koles, ločenih na žensko in moško sekcijo. Modeli, ki so na voljo, zadovoljijo tako začetnika kot izkušenega kupca. Kakovost zagotavljajo že priznane znamke, ki svoja kolesa razvijajo v koraku s časom in sodobnimi tehnološkimi odkritji. Pri izbiri kolesa vam je na voljo tudi strokovna pomoč, ki bo poskrbela, da boste našli pravo kolo zase.

Žensko cestno kolo Cannondale CAAD13 Disc 105
Žensko cestno kolo Cannondale CAAD13 Disc 105 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Za kolesarke, ki so se odločile, da se na pot cestnega kolesarjenja šele podajo, se bo odlično obneslo kolo Cannondale CAAD 13 Disc 105. Gre za kolo z izjemno lahkim okvirjem iz aluminija, ki je trdno in togo, tako da omogoča tudi agresivnejšo in hitro vožnjo. Za varno počutje na kolesu bodo poskrbele Shimano 105 hidravlične disk zavore. Sistem prestav deluje tiho in tekoče, tako da se lahko nastavitve stalno prilagaja potrebam in spremembam na terenu.

Žensko cestno kolo Cannondale Tarmac SL6
Žensko cestno kolo Cannondale Tarmac SL6 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Kolo Specialized Tarmac SL6 pa je idealno za moške kolesarje, ki si želijo odzivno kolo, s katerim bodo lahko dosegali visoke hitrosti, hkrati pa prevozili dolge razdalje. Oblikovano s tekmovalno geometrijo je primerno za dolge ture, ki včasih pomenijo tudi spremembe voznih pogojev. Okvir je prilagojen, da zagotavlja kar najboljšo aerodinamiko.

Sedežni sistem je oblikovan v črki D, zgornje cevi so premaknjene nekoliko nižje kot pri večini cestnih koles, na novo so oblikovane tudi vilice. Odzivnost sprednjega dela kolesa in kratke razdalje med osmi je oblikovana z mislijo na učinkovit prenos energije. Samozavest v vožnjo vam bo večal tudi sistem hidravličnih disk zavor, ki jim boste lahko zaupali v suhih in mokrih razmerah. Disk obroči za cestno kolo Axis Sport so zelo trpežni, kar pomeni vzdržljivost tudi na najdaljših razdaljah.