Nakup otroškega kolesa

Kdaj in kje opraviti nakup otroškega kolesa?

Za večino otrok je učenje vožnje s kolesom dogodek, ki si ga zapomnijo za vselej. Za njihove starše pa je to samo še ena od zanimivih preizkušenj. Z učenjem se lahko prične med drugim in tretjim letom starosti. Ob tem je treba poudariti, da mora biti učenje postopno. Natančnejša starost je seveda praviloma odvisna tudi od motoričnega razvoja otroka.

Otroka je torej na kolo potrebno navajati postopoma. To v praksi pomeni, da lahko najprej pričnemo s triciklom, nato se učenje nadaljuje s poganjalčkom, kasneje otrok preide na kolo s pomožnimi kolesci, na koncu pa še brez njih. Uporaba poganjalčka daleč najbolj pripomore k stabilnosti in samostojnosti malčka. Prav tako pripomore tudi k temu, da otok pomožnih kolesc na kolesu niti ne potrebuje.

Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12
Otroški poganjalec Specialized Hotwalk 12 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Vsa omenjena prevozna sredstva za učenje otrok kupujte v specializiranih trgovinah s tovrstno opremo, kjer vam pri izbiri lahko svetuje izkušeni in strokovno podkovani prodajalec. Vrhunska ponudba otroških prevoznih sredstev z ugodnimi cenami je na voljo v športni trgovini Extreme Vital.

Spletna trgovina: https://www.extremevital.com/sl/kolesa/otroska-kolesa-c-1_370.html

Velikost kolesa glede na starost ali višino

Otroci od 18. meseca do 3. leta starosti potrebujejo 10-palčna kolesa. Po tretjem letu lahko pričnejo uporabljati 12-palčna, otroci med četrtim in osmim letom 16-palčno kolo, pri tem morajo v višino meriti od 90 do 120 centimetrov. Otroci, visoki med 120 in 150 centimetri, lahko uporabljajo 20-palčna kolesa, vsi, ki so višji od 150 centimetrov, pa lahko vozijo kolesa za odrasle.

Otroška kolesa vrhunskih blagovnih znamk

Pri izbiri kolesa za otroka boste morali upoštevati kar nekaj dejavnikov. Med drugim se splača pozornost nameniti boljšim proizvajalcem, kot so Giant, Scott, Specialized in Mongoose. Njihova kolesa ponujajo tudi pri Extreme Vital – tako v fizičnih prodajalnah kot v spletni trgovini.

GIANT: Giant je na trgu poznan kot največja blagovna znamka koles na svetu, s svojimi obrati pa velja tudi za daleč največjega proizvajalca. Kolesa proizvaja še za druge priznane znamke, kot so Trek, Scott ter Colnago. Že desetletja je na čelu razvoja vrste tehnologij, na primer pri izdelavi okvirjev iz aluminija in karbonskih vlaken. Zadnja leta slovi po električnih kolesih. Ponuja še celo paleto otroških koles – od hitrih cestnih koles do popolnih otroških ter mladinskih gorskih. Njihova ponudba lahko uresniči sanje prav vsakega mladega kolesarja.

Otroško kolo Giant XTC JR 20"
Otroško kolo Giant XTC JR 20″ – na voljo v trgovinah Extreme Vital

SCOTT: Scott ni samo znamka koles. Skozi svojo tradicijo in zgodovino predstavlja izjemno zgodbo vrhunskega razvoja, stremenja k popolnosti in narekovanja smernic znotraj širše športne industrije. Danes svoje izdelke predstavlja v kar štirih športnih divizijah – v kolesarjenju, teku, motošportu ter smučanju. Pohvali se lahko tudi z odlično ponudbo koles za otroke. Otroška kolesa Scott so kakovostna. Pomenijo lahko prve obrate na pedalih tudi za vašega malčka.

SPECIALIZED: Specialized je asociacija na enega od vodilnih proizvajalcev koles, komponent, opreme ter oblačil. Na trgu je prisoten že več desetletij. Iz proizvajalca plaščev je podjetje zraslo v resnično globalno podjetje, ki še zdaleč ne navdušuje zgolj z vrhunskimi kolesi vseh tipov, temveč tudi s kolesarsko obutvijo, čeladami ter sistemskimi rešitvami za bistveno boljše počutje na kolesu. V široki ponudbi izdelkov lahko najdete tudi vrhunska kolesa za svoje najmlajše družinske člane.

MONGOOSE: Mongoose je še eden od bolj poznanih proizvajalcev svetovno priznanih koles, ki so po dostopnih cenah na voljo tudi na našem trgu. Znamka je predvsem znana po izjemno elegantnih modelih, med katerimi se znajdejo tudi otroška kolesa.

Finalisti otroških koles

Na seznam odličnih blagovnih znamk otroških koles torej obvezno napišite vsa omenjena imena: Giant, Scott, Specialized in Mongoose. Sprehodite se po trgovini s kolesi Extreme Vital in ugotovite, katera otroška kolesa bi se lahko znašla med finalisti za vašega malčka.

Scott Scale 24” je oznaka za otroško kolo, s katerim se lahko vaš mladostnik poda z vami na kolesarski izlet. Ima namreč značilnosti in vozne lastnosti, ki so podobne tistim pri kolesih za odrasle. Kolesa serije Junior so narejena izjemno kakovostno in vzdržljivo. Scale zlahka izpolni marsikatero željo otroka po vožnji skozi prelepo naravo. Služil bo dolgo časa, in to ob minimalnem vzdrževanju. Dizajn je atraktiven, okvir lahek, vozne lastnosti pa več kot izvrstne.

Otroško kolo Scott Scale JR 24" Disc
Otroško kolo Scott Scale JR 24″ Disc – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Giant XTC JR 20” je otroško kolo, ki vašega mladega kolesarja zlahka vpelje v svet vožnje izven asfaltiranih poti. Kolo je primerne velikosti za otroke med 5. in 9. letom starosti oziroma za vse otroke, ki so visoki med 120 in 140 centimetri. Okvir je izdelan iz trpežnega aluminija, kolo je prednje vzmeteno, ima 7 prestav in 20-colska kolesa s plašči, ki se odlično znajdejo na najrazličnejših podlagah.

Specialized Hotwalk 12 je poganjalec – nizko in lahko otroško kolo brez pedal. Vaš malček z njim lahko premaga prve metre, in to brez vaše pomoči. Hotwalk je daleč najlažji način, s katerim se otrok lahko nauči ravnovesja ter veščin, ki so nujno potrebne, da bo nekoč lahko vozil povsem samostojno. Otroški poganjalec je primeren za otroke med drugim in četrtim letom starosti. Višina sedeža, višina krmila in kota krmila so prilagodljivi, nizek okvir pa malčkom zagotavljam popoln nadzor.