Tekaško koleno

Tekaško koleno (iliotibialni sindrom): znaki in zdravljenje

Če ste športnik in čutite bolečino na zunanji strani kolena, je za to lahko odgovoren vaš iliotibialni trakt. Gre za debelo vezivno tkivo, ki povezuje kolčne in kolenske kosti. Kadar pa pride do njegovega draženja, se to lahko odraža kot bolečina na zunanji strani kolena, čemur pravimo tekaško koleno. In kako v takšnem primeru ukrepati?

Kaj je sindrom iliotibialnega trakta?

Kot smo že omenili, je iliotibialni trakt podolgovata vezivna struktura, ki poteka od črevnice do zunanjega zgornjega dela golenice. Gre torej za tkivo, ki je nenehno obremenjeno, še posebej pri tekačih. Kadar pride do preobremenitve, pride do vnetja med kostjo in vezivom, kar se odraža kot bolečina na zunanji strani kolena. Temu torej pravimo iliotibialni sindrom ali tekaško koleno.

Poškodbe kolena

Čeprav so k iliotibialnemu sindromu bolj nagnjeni tekači, pa to še ne pomeni, da ne more prizadeti tudi drugih športnikov, kot so na primer kolesarji, košarkarji, hokejisti in smučarji. Prav tako pa se z njim spopada veliko rekreativcev, ne glede na to, s katero športno aktivnostjo se ukvarjajo. V tem primeru so najpogostejši razlogi za tekaško koleno artroza kolena, šibke mišice kolkov in zadnjice, ena noga je daljša kot druga in nepravilnosti v biomehaniki hoje.

Kako prepoznate tekaško koleno?

Sicer tekaško koleno ne velja za težko tekaško poškodbo, se pa lahko zdravljenje zavleče, če ne ukrepate pravočasno. Zato je ključnega pomena, da čim prej prepoznate simptome, ki nakazujejo na sindrom iliotibialnega trakta. Med prvimi simptomi, ki se pokažejo v primeru tekaškega kolena, je ostra bolečina na zunanji strani kolena. Ta se lahko razširi navzgor ali navzdol po nogi in občasno tudi proti kolku. Ta del je običajno tudi občutljiv na dotik, prav tako se lahko pojavi oteklina.

Zelo pogosto se zgodi, da boste bolečino občutili le pri aktivnostih, kot sta tek in kolesarjenje. Še posebej pa bodite pozorni na bolečino, ki je izrazitejša pri teku navzdol, ali ko se pojavi bolečina v primeru dolgotrajnejše vadbe kot običajno. Če se poškodba še poslabša, lahko bolečino občutite tudi pri vsakodnevnih dejavnostih, na primer pri hoji ali med sedenjem s pokrčenimi koleni.

Zdravljenje tekaškega kolena

Marsikdo se na tem mestu sprašuje, kako se spopasti z bolečino pri tekaškemu kolenu. Obstaja kar nekaj različnih načinov zdravljenja, vendar je vse odvisno od poteka in stopnje poškodbe.

  • Počitek: Kadar občutite bolečino na zunanji strani kolena, je pomembno, da nemudoma prenehate z aktivnostjo. Tudi zdravnik vam bo najprej svetoval počitek, dokler bolečina popolnoma ne mine in se iliotibialni trakt ne zaceli. Pri tem ne smete biti neučakani, saj to lahko traja tudi 6 tednov ali več. V času počitka je pomembno, da ne izzivate bolečine, za lajšanje bolečin pa lahko zaužijete zdravila proti bolečinam. V začetni fazi je vsekakor priporočljivo hlajenje, ki bo pospešilo prekrvavitev.
  • Fizioterapija: Začetno zdravljenje običajno vključuje razne ročne tehnike masaže in raztezne vaje za iliotibialni trakt. Poleg tega pa lahko terapija obsega tudi protivnetna in protibolečinska obsevanja z laserjem, super magnetoskopijo in tarčno radiofrekvenčno terapijo. Fizioterapevti vam na tovrstnih terapijah pokažejo raztezne vaje za iliotibialni trakt in mišice nog. Lahko pa vam svetujejo tudi uporabo penastih valjev, ki so za sproščanje mišic zelo učinkoviti.

  • Steroidne injekcije: Kadar počitek in fizikalna terapija ne učinkujeta, se lahko v vneti predel iliotibialnega trakta injicira kortikosteroide. Ti poskrbijo za zmanjšanje vnetja in s tem posledično bolečine, zato da boste lahko nadaljevali s fizioterapijo in rehabilitacijo.
  • Operacija: Zdravljenje tekaškega kolena z operacijo je zelo redka – le v primeru, ko noben od zgoraj navedenih ukrepov ne pomaga.

Pri zdravljenju tekaškega kolena je pomembno, da niste neučakani. Običajno se stanje izboljša v štirih do osmih tednih, vendar le, če upoštevate vsa zgoraj omenjena navodila. Ker pa je vsako stvar bolje preprečevati kot zdraviti, enako velja tudi za tekaško koleno.