Vrste kolesarskih čevljev

Vrste kolesarskih čevljev: kako izbrati prave?

Morda ste lastnik vrhunskega kolesa, a če ga ne boste poganjali s parom primerno izbranih kolesarskih čevljev, vožnja ne bo na tako visokem nivoju kot vaše kolo. Na žalost je pomembnost dobre in nogam prilegajoče se obutve za kakovostno kolesarjenje še vedno zelo podcenjena.

Izbira ustrezne kolesarske obutve naj poteka v treh korakih. Najprej morate vedeti, s katero vrsto kolesarjenja se boste ukvarjali. Nato morate izbrati čevlje, ki so vam povsem prav in se v njih dobro počutite. Šele nato se odločite za dizajn oziroma barvo obutve.

Na voljo sta dve glavni kategoriji obutve za kolesarjenje. To so gorski in cestni kolesarski čevlji. V specializirani prodajalni s športno opremo, kot je kolesarska trgovina Extreme Vital, vam bodo glede na vaše želje ponudili še kakšen drug tip obutve, na primer kolesarske čevlje za prosti čas ali mestno vožnjo.

1. Čevlji za cestno kolesarjenje

Čevlji, ki so posebej zasnovani za cestno kolesarjenje, imajo trši podplat, manj tekalne plasti in v primerjavi s čevlji za gorsko kolesarjenje uporabljajo drugačen sistem zatičev. Niso izdelani za hojo, temveč so posebej narejeni samo za kolesarjenje. Z njimi boste težko hodili, ker nimajo oprijema. To pomeni, da jih izberite le v primeru, če se boste zavezali dolgim cestnim vožnjam brez daljših postankov, kjer bi hodili.

Moški cestni kolesarski čevlji Northwave Extreme Pro 2
Moški cestni kolesarski čevlji Northwave Extreme Pro 2 – Extreme Vital

Ker je cestno kolesarjenje lahko precej dolgotrajno, je še toliko pomembneje, da izberete čevlje, ki se vam bodo povsem prilegali. Priporoča se uporaba vložkov po meri za še večjo podporo nogam med aktivnostjo. Namesto vezalk ima večina cestnih kolesarskih čevljev poseben sistem zapiranja. V primerjavi z vezalkami takšen sistem omogoča natančnejše prileganje. Pogosto imajo sistem zatičev s tremi luknjami.

2. Čevlji za gorsko kolesarjenje ali MTB čevlji

Obutev, v kateri lahko hodite in kolesarite, so čevlji za gorsko kolesarjenje ali MTB čevlji. Ta vrsta kolesarske obutve se najpogosteje prilega načinu vpenjanja čevlja v pedal in je primerna izbira za tiste, ki med aktivnostjo s kolesa pogosto sestopite. Zavedati se morate, da sta pešačenje in kolesarjenje povsem različni aktivnosti. To velja predvsem za stopalo.

Ženski gorski SPD kolesarski čevlji Northwave Corsair
Ženski gorski SPD kolesarski čevlji Northwave Corsair – Extreme Vital

Podplat MTB kolesarskih čevljev je zasnovan tako, da zagotavlja dober prenos moči na pedala, obenem tudi hojo po neravnih terenih, koreninah, gozdnih poteh in podobno. Če boste torej v času kolesarjenja želeli večkrat sestopiti s kolesa, ob njem hoditi peš ali ga morda celo nositi na hrbtu, je izbira gorskih kolesarskih čevljev prava. Kolesarjenje z njimi je precej učinkovitejše v primerjavi s povsem običajno pohodno obutvijo. Kolo boste v klanec poganjali bistveno lažje.

3. Čevlji za mestno kolesarjenje

Če se s kolesom vozite zgolj po mestu ali tu in tam v prostem času, ste pri izbiri čevljev za kolesarjenje nekoliko svobodnejši. Pomembno je, da ima izbrana obutev podplat, ki je izdelan iz kakovostne gume in tako ponuja dober oprijem. Posledično je stil s pedali nemoten, vožnja pa precej lažja.

Moški kolesarski čevlji Five Ten Sleuth
Moški kolesarski čevlji Five Ten Sleuth – Extreme Vital

Čevlje za mestno kolesarjenje nekateri imenujejo tudi casual kolesarski čevlji. A ne glede na poimenovanje so torej dobra izbira za vse, ki najraje kolesarite rekreativno ali na kolesu preživite kar nekaj časa, a si želite z isto obutvijo oditi v službo, po opravkih ali kam drugam.

Še nekaj splošnih nasvetov

Pri izbiri obutve za kolesarjenje se najprej osredotočite na tip kolesarjenja. Že pred vstopom v prodajalno vam mora biti povsem jasno, ali vas zanima nakup čevljev za cestno, gorsko ali mestno kolesarjenje. Izbrati morate kolesarsko obutev, ki se vam bo odlično prilegala in bo čim bolj udobna. Biti mora dovolj velika, da v njej lahko brez težav migate s prsti. Zadnji del naj lepo objema peto, ki se v čevljih ne bi smela premikati gor in dol. Biti mora pri miru in stabilna, stopalo pa čim bolje podprto.

Dobro razmislite tudi o tem, ali so za vas primernejši kolesarski čevlji z vezalkami ali z zaponkami. Za vezalke je značilno, da zagotavljajo največjo prilagodljivost, ker jih lahko zavežete tako močno, kot vam ustreza. Poleg vezalk so za zapenjanje na voljo še trakovi, zaponke in vrtljivi gumbi (BOA sistem).

Trakovi za zapenjanje so dobra alternativa vezalkam, ker se odlično obnesejo v vseh pogojih. Se tudi težje odpnejo, zato je uporaba varnejša. Če se odločite za zaponke, je pomembno, da so te zasnovane tako, da ne omogočajo zgolj dobro zapetih čevljev, temveč tudi nastavljanje. Inovativen način zapenjanja obutve za kolesarjenje pa predstavljajo vrtljivi gumbi. Sistem BOA je zelo natančen, zato lahko prileganje obutve natančno prilagodite svojim stopalom.