Treking kolo

Zakaj in kako izbrati treking kolo?

Ko se odločamo za nakup kolesa, imamo v glavi običajno neko vizijo, kje se bomo s kolesom vozili. Po asfaltiranih ali nekoliko bolj naravnih površinah? Če iščete kolo, ki ponuja najboljše iz obeh svetov, je morda treking kolo popolna izbira za vas.

S kombinacijo hitrosti, udobja in vzdržljivosti je ta vrsta kolesa odlična tako za vožnje na dolge razdalje kot priložnostne vožnje po mestu. Poglejmo, za koga je treking kolo primerno, na kaj je treba biti pozoren pri nakupu in za katere terene je najprimernejše.

Prednosti treking koles

Če razmišljate o nakupu novega kolesa, lahko izbirate med številnimi vrstami. Cestna kolesa so odlična, če želite voziti hitro, vendar so lahko na dolgih razdaljah neudobna in ne nudijo dovolj oprijema na neurejenih površinah. Gorska kolesa so izjemno vzdržljiva in odlična za vožnjo po terenu, vendar niso tako dobra in hitra na asfaltiranih cestah.

Moško treking kolo Specialized Sirrus 4.0 (2023)
Moško treking kolo Specialized Sirrus 4.0 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Treking kolesa so nekakšna srednja pot, saj imajo vse prednosti cestnih (hitrost) in gorskih koles (vzdržljivost) brez večjih pomanjkljivosti. Poleg tega zagotavljajo večjo stabilnost in udobje kot obe vrsti koles, zato so idealna za dolge vožnje ali vsakodnevne vožnje na delo. Večina treking koles je opremljena s sprednjimi blažilci.

Nakup in izbira treking kolesa

Prvi nasvet je vsekakor ta, da treking kolo kupite v trgovini, specializirani za prodajo koles, ki ima na voljo več znamk in modelov tovrstnih koles. Le tako boste lahko namreč prišli do idealnega kolesa zase. Veliko mero zaupanja se polaga na znamko proizvajalca, ki si je skozi leta ustvaril dobro ime. Tudi dobrih znamk je kar nekaj, zato bo pomembo za nasvet povprašati še prodajalca.

Pozorni bodite na velikost kolesa in kolo pred nakupom vedno preizkusite. Položaj na njem mora biti karseda naraven, počutje med vožnjo pa udobno. Bodite izbirčni pri sedežu, saj bo v veliki meri odločal o tem, kako se boste počutili na daljših vožnjah. Sedeži treking koles so navadno neka mešanica med cestnimi in mestnimi, zato bo na voljo dovolj izbire. Zanimalo vas bo tudi število prestav ter možnost namestitve dodatne opreme, kot so blatniki, luči in kolesarske torbe.

Priporočamo: kolesarska trgovina Extreme Vital

Pri iskanju treking kolesa ne morete zgrešiti, če preverite treking kolesa v spletni trgovini Extreme Vital, nato pa za preizkus kolesa obiščete katero izmed njihovih fizičnih poslovalnic. Svetovno priznane blagovne znamke, kot so Scott, Specialized in Giant, zagotavljajo kakovost v pravem pomenu besede.

Žensko treking kolo Giant Liv Rove 3 DD Disc (2023)
Žensko treking kolo Giant Liv Rove 3 DD Disc – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Ker je izbire precej, boste lahko nakup prilagajali tudi svoji kupni moči, pri čemer pa kakovost nikakor ne bo trpela. Odlično treking kolo lahko dobite že za dobrih 600 €, zagotovo pa ne bo odveč, da svoja pričakovanja zaupate prodajalcu, ki vam bo svetoval glede optimalne izbire.

Za koga je primerno treking kolo?

Treking kolo je najprimernejše za kolesarje, ki želijo vsestransko zmogljivo kolo, ki z lahkoto obvlada skoraj vsak teren. Še posebej je primerno za kolesarje, ki vozijo na dolge razdalje ali se redno vozijo na delo, saj združuje hitrost z udobjem in stabilnostjo.

Na ta način lahko uživate v vožnji, ne da bi vas skrbelo, da vam bo na kolesu neudobno ali bi se počutili nestabilno. Če iščete vsestransko kolo, ki vas bo v slogu popeljalo od točke A do točke B, je treking kolo nedvomno popolna izbira.

Za katere terene je treking kolo najprimernejše?

Treking kolesa so zasnovana z mislijo na vsestranskost. Z lahkoto obvladajo skoraj vsak teren, ne glede na to, ali gre za ravne ceste ali makadam. Nekoliko širše pnevmatike zagotavljajo dodaten oprijem in stabilnost, tako da vam ni treba skrbeti, da bi vam med vožnjo po mokri površini ali zahtevnem terenu zdrsnilo.

Moško treking kolo Specialized Sirrus 2.0 (2023)
Moško treking kolo Specialized Sirrus 2.0 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Kljub temu pa je tekalna površina tanjša od gorskih koles, kar pomeni hitrejšo in manj naporno vožnjo po asfaltu. Širok razpon prestav bo poskrbel za to, da boste ne glede na to, kako lahek ali zahteven je teren, vedno imeli na voljo na voljo ustrezno prestavno razmerje, vaša vožnja pa bo udobna.

Še zadnja misel pred nakupom

Če iščete vsestransko zmogljivo kolo, ki je idealno tako za vožnjo na dolge razdalje kot tudi za vsakodnevne vožnje na delo, razmislite o investiciji v treking kolo. Zagotavlja hitrost v kombinaciji z udobjem in vzdržljivostjo, tako da bo vaša vožnja ne glede na to, kam vas vodi, vedno udobna in prijetna.

Pri izbiri svojega novega treking kolesa upoštevajte te nasvete:

  • Razmislite o tem, ali je kolo primerno za vaše potrebe.
  • Poiščite kompromis med ceno in kakovostjo.
  • Prepričajte se, da se na kolesu dobro počutite.