Nakup čevljev za smučanje

Vodič za nakup čevljev za smučanje

Veliko smučarjev se je že soočilo z neprijetno zgodbo o neprimernih smučarskih čevljih, ki so si jih izposodili ali kupili. Nobene potrebe ni, da trpite v pancerjih, ki vam ne ustrezajo. Zato si preberite naš vodič in si zagotovite pravo velikost, trdoto in prileganje smučarskih čevljev. Lahko ste prepričani, da bo izkušnja na smučišču z ustreznimi smučarskimi čevlji nekaj povsem drugega.

1. Prileganje smučarskih čevljev

Najpomembnejša stvar pri izbiri čevljev za smučanje je, kako se prilegajo. Zato vedno poskrbite za pravo velikost čevlja tako po dolžini kot po širini. Vedno začnite z velikostjo Mondopoint – to je dolžina vašega stopala v centimetrih in je mera, v kateri so izdelani vsi smučarski čevlji, ne glede na državo proizvajalca.

Za izmero stopala se postavite s peto ob trdo površino in označite, kje leži palec na nogi. Dolžina od površine do prsta je vaša Mondopoint številka. Za meritev lahko uporabite tudi posebno napravo za merjenje stopala ali obiščete eno od specializiranih trgovin, v kateri vam bodo natančno izmerili stopala.

Moški smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra 100 (2024)
Moški smučarski čevlji Atomic Hawx Ultra 100 – v trgovinah Extreme Vital

Ko najdete pravo velikost smučarskih čevljev, poiščite model, ki se ujema tudi s širino vaših stopal. Na trgu boste našli pancerje v treh širinah, in sicer:

 • Ozki smučarski čevlji s širino do 99 mm. Izberite jih, če imate ozka stopala ali si želite bolj agresivnega športnega modela.
 • Srednje široki smučarski čevlji s širino okoli 100 mm. Ti modeli se prilegajo večini smučarjev.
 • Široki smučarski čevlji s širino nad 102 mm. Izberite jih, če so vaša stopala nadpovprečno široka.

2. Upoštevanje znanja in sloga smučanja

Ko ste določili pravo velikost in širino smučarskih čevljev, poiščite čevlje, ki ustrezajo vašemu nivoju in slogu smučanja. S tega vidika so vam na voljo:

 • Smučarski čevlji za začetnike. So mehkejši in bolj prizanesljivi do nog smučarja. To pomeni, da v njih lažje pokrčite kolena, kar je nujno pri učenju smučanja. Prav tako pa ni tako močnega pritiska na goleni, če naredite napako ali padete.
 • Smučarski čevlji za povprečne smučarje in all-mountain pancerji. Z napredovanjem v smučarskem znanju se bodo povečale tudi vaše zahteve po smučarskih čevljih. V tem primeru vam bodo koristili nekoliko trši modeli, saj boste lahko smučali hitreje in bolj agresivno. Takšni pancerji so odlična izbira tudi za all-mountain slog smučanja.
Ženski smučarski čevlji Dalbello Veloce 85 GW (2024)
Ženski smučarski čevlji Dalbello Veloce 85 GW – v trgovinah Extreme Vital
 • Freestyle smučarski čevlji. Uporabljajo se za smučanje izven urejenih smučišč, saj so na splošno mehkejši in bolj prizanesljivi, zato zaščitijo goleni pred močnimi udarci.
 • Freeride smučarski čevlji. Primerni soza smučanje po globljem celem snegu, saj so trši in vam na ta način nudijo zadostno podporo.
 • Turni smučarski čevlji. Odlikuje jih funkcija za hojo, ki sprosti zadnji del vezi, poleg tega pa so tudi precej lažji, kar omogoča lažjo hojo po hribu navzgor.

3. Togost smučarskih čevljev

Togost je pogost izraz, ki ga boste slišali v povezavi s smučarskimi čevlji. Gre za to, kolikšen je upor čevlja, ko želite koleno potisniti naprej preko prstov na nogi. Smučarski čevlji z najmanjšim uporom so bolj udobni in mehkejši, medtem ko najtrši pancerji povečajo zmogljivost. Trdota smučarskih čevljev se giblje med flex 60 in 120, na podlagi česar so na voljo:

 • Mehki pancerji. Primerni so za začetnike in freestyle smučarje, saj so bolj prizanesljivi in udobnejši.
 • Srednje trdi pancerji. Primerni so za večino smučarjev, še posebej pa za povprečne in all-mountain smučarje, saj so nekoliko trši, kar omogoča boljši nadzor.
 • Trdi pancerji. Primerni so za smučarje, ki radi smučajo hitro, in freeride smučarje, ki potrebujejo dodatno oporo za maksimalen nadzor.

4. Funkcije smučarskih čevljev

Smučarske čevlje odlikujejo različne funkcije, o katerih je prav tako vredno razmisliti. To so:

 • Način hoje, ki vam marsikatero stvar olajša, predvsem pa hojo od avta do žičnice, pešačenje do vrha po nedotaknjenem pršiču in seveda turno smučanje.
Turni smučarski čevlji Dynafit Speed (2024)
Smučarski čevlji za turno smučanje Dynafit Speed – v trgovinah Extreme Vital
 • Termo podloga, ki jo ima že večina smučarskih čevljev. To pomeni, da je podlogo mogoče toplotno oblikovati, s čimer se maksimalno prilagodi stopalom.
 • Zaponke, s katerimi zapnemo smučarske čevlje. Smučarski čevlji imajo 2, 3 ali 4 zaponke, pri čemer slednje nudijo najbolj natančno oporo. Zaponke se po potrebi zrahljajo ali bolj zategnejo, s čimer dosežemo popolno oporo stopalom in nogam.
 • Smučarske nogavice, ki so eden od dejavnikov do popolnega prileganja. Med smučanjem vedno nosite le en par nogavic, saj vam ne bo nič topleje, če boste nosili več parov hkrati.

Tako, seznanili ste se z vsemi pomembnimi dejavniki za izbiro popolnih smučarskih čevljev. Upoštevajte naša priporočila in nasvete, da bo slaba volja na smučišču postala preteklost.