Tekač začetnik

Koliko naj preteče tekač začetnik?

Tek je ena najbolj priljubljenih rekreacij po svetu in tudi pri nas. Gre za aktivnost, kakršni je človeško telo namenjeno, pri teku pa deluje pravzaprav vse. Med samo vadbo se v telesu sproščajo hormoni sreči, zaradi česar so redni tekači tako zelo vztrajni in zadovoljni že na pogled.

Ni nepomembno, da gre za način vadbe, ki je dostopna praktično vsakomur. Za začetek ne potrebujete kakšne drage opreme, le majico, hlačke in tekaške copate. Toda če ste začetnik, vas bo vsekakor zanimalo tudi to, koliko kilometrov preteči, da boste postopoma zviševali svojo pripravljenost.

Pretiravanje je prepovedano

Največja napaka bi bila, če bi se zagnali na polno in tekli do nezavesti ali dokler vas ne bi pričeli grabiti boleči krči. Na ta način ne boste dosegli ničesar, morda le odpor do tega, da bi sploh še kdaj tekli. Osnoven nasvet tekačem začetnikom je, da tečejo zmerno, kolikor lahko, in z več prekinitvami ob hoji. Vsekakor se prej ogrejte, naredite nekaj razteznih vaj, potem pa pričnite z lahkotnim tekom.

Tecite, dokler se boste počutili v redu. Pravijo, da je tekač v »zelenem območju«, dokler mu ob teku uspe govoriti brez pretiranega sopihanja. Ko boste dosegli svoj limit, se ustavite in prehodite nekaj metrov. Potem spet počasi tecite v ritmu, ki ga zmorete. Ne pretiravajte. Na ta način boste iz dneva v dan stopnjevali svojo pripravljenost.

Menjajte lokacijo

Ena pogostih napak tekačev začetnikov je, da vedno tečejo po isti poti. Nekateri to počnejo v želji, da bi z uro izmerili svoj napredek, a zgodi se nekaj nezaželenega. Pojavi se namreč zasičenje ob vedno istem razgledu, istih vdolbinah na stezi in ob srečevanju vedno istih ljudi. Prav tako ni nepomembno, da je bolje teči po razgibanem terenu in ne ves čas po ravnem asfaltu.

En dan tecite na atletski stezi in naslednji po gozdni poti. Potem lahko en dan tečete po sprehajalni makadamski poti, še najbolje ob reki ali pa kar okoli kakšnega jezera ali bajerja. Na ta način boste razbili sivo monotonijo in poskrbeli, da bodo vaši možgani bolj sproščeni.

Koliko torej preteči, če s tekom šele začenjate?

Poleg odgovora na vprašanje »koliko« si je dobro zadati tudi vprašanje »kolikokrat«. To je namreč zelo pomembno, če želite napredovati v svoji pripravljenosti. Priporočljivo je teči vsaj trikrat tedensko, kar pa se dolžine pretečene razdalje tiče, je odvisno od pripravljenosti vsakega posameznika.

Tecite recimo trikrat na teden po 20 minut. Na samem začetku ne v kosu, ampak dve do tri minute teka, potem pa enako hoje. Stopnjevanje pripravljenosti boste opažali iz dneva v dan in lahko boste sami podaljševali čas teka brez premora. Ne zaganjajte se prehitro. Tecite počasi in raje pazite na to, da bo vaš tek pravilen. Pristanek vedno na prste in šele potem na stopalo.

Če boste s tekom pretiravali preko svojih trenutnih meja, lahko kaj hitro pride do kakšne neprijetne poškodbe ali vnetih vezi in mišic. Tega si vsekakor ne želite, saj bi vas poškodba lahko stala kar nekaj lepih tekaških tednov in do takrat pridobljene kondicije.