Kako pričeti s tekom

Kako kar najlažje pričeti s tekom?

Če vas je prvo sonce pričelo mamiti v naravo in ste si v tem letu zadali cilj, da boste pričeli s tekom, potem lahko rečemo le, ČESTITKE! S tekom boste izboljšali svoje počutje, formo in poskrbeli za svoje srce in ožilje. Ko se bodoči tekač vpraša, kako kar najlažje pričeti s tekom, je dobro imeti pred očmi nekakšen cilj kot motivacijo.

Že vse prej našteto je seveda dobra motivacija, a tu so se svež zrak, narava, odganjanje vsakodnevnega stresa in podobno. Za svoj začetni tekaški podvig ne boste potrebovali drugega kot tekaško majico, hlače in tekaške copate. Morda si ne bi bilo slabo omisliti še merilnika srčnega utripa, ki vam bo v veliko pomoč pri narekovanju ustreznega tempa.

Omislite si družbo

Vedno je najtežje začeti, če si sam. V družbi prijatelja ali prijateljice vam bo zagotovo lažje narediti prve tekaške korake. Še posebej perfektno je, če se za tek odločita partnerja in se na ta način družita, vzpodbujata in kasneje doma delita občutke.

V dvoje je lažje vzdrževati enakomeren tempo, občasen pogovor pa vam bo razkril, ali ste že kaj bližje svojemu maksimalnemu limitu. Če lahko med tekom brez težav govorite, je to znak, da ste v redu. V primeru, da med posameznimi besedami težko sopihate, pa bo čas, da se ustavite in se malce sprehodite.

Med tekom s partnerjem menjajta vodilni vlogi. Že res, da lahko tečeta tudi vzporedno, a bistveno je, da nekdo od vaju narekuje tempo. Dogovorita se, da eden to počne v eno stran, drugi pa na poti nazaj.

Potrpljenje je ključ do uspeha

S tekom morate začeti počasi in premišljeno. Pretiravanje lahko hitro privede do bolečih izkušenj in notranjega odpora do teka. Nikoli si ne zadajajte nemogočih ciljev in raje sproti delajte na postopnem dvigovanju svoje fizične pripravljenosti.

Ena največjih napak tekačev začetnikov je namreč pretiravanje v želji, da bi pretekli že naslednji maraton. To seveda ne gre tako in je potrebno pripravljenost za tak napor graditi kar nekaj časa.

Prilagodite cilje svojim zmožnostim

Če se odpravljate teč zato, da bi izgubili odvečne kilograme, se morate teh najprej resno zavedati. Prav ti kilogrami so na začetku še dodaten napor za tekača začetnika. Spravite se nadnje postopoma in predvsem v sodelovanju s preostalimi ukrepi. Uredite prehrano, saj bo ta ključna tako za izgubo odvečnih kilogramov kot tudi za hitrost napredovanja vaše fizične pripravljenosti.

Poskrbite za svoje telo

S tem je mišljeno, da se pred tekom najprej ogrejete in na ta način preprečite morebitne tekaške poškodbe, kot so razni zvini, nategnjene in vnete mišice. S seboj imejte vedno vodo. Ta je ključnega pomena za vsakega tekača. Naredite raztezne vaje tudi po teku, in to takoj, ne potem, ko se vaše mišice že ohladijo.

Izberite ustrezne tekaške copate

Pojdite v trgovino s športno opremo in pri prodajalcu preverite, kateri bi bili najprimernejši tekaški copati za vas. To je lahko odvisno od tega, kakšen je vaš korak in kako ta vpliva na obrabo podplatov vaših čevljev. Ni nepomembno, s katerim delom stopala navadno najprej pristanete na tleh in v katero smer se obrne vaš gleženj pri nadaljevanju koraka.