Kako otroka navdušiti za tek

5 načinov, kako otroka navdušiti za tek

Če bi otrokom zastavili vprašanje, ali želijo z vami na tek: bi dobili navdušeno pritrditev ali le zavijanje z očmi? Ob vseh današnjih motečih dejavnikih za otroke, od računalnikov, video iger pa do pametnih telefonov ni presenetljivo, da je otroke motivirati za tek oz. kakršno koli zunanjo aktivnost zelo težka naloga.

Kot starši smo odgovorni, da ne le poskrbimo za otrokovo zdravje in dobro počutje, temveč tudi, da z otrokom razvijemo tesne in trdne odnose. Pri tem nam seveda lahko pomaga tek. V nadaljevanju vam predstavljamo 5 načinov, kako lahko poskusite svojega otroka navdušiti za tek.

Kako začeti?

Če bi bilo to enostavno, potem debelost pri otrocih ne bi bila tako velik problem, kot je danes v svetu. Nekoč so otroci zunaj tekli in se igrali od sončnega vzhoda do zahoda, zato zadostna količina gibanja nikoli ni bila težava. Ali gre za preobremenjenost z motečimi dejavniki, ki so našteti zgoraj, za pomanjkanje izobraževanja o koristih vadbe ali morda le za lenobno generacijo brez navdiha starejših, dejstvo je, da je vadba običajno precej na dnu seznama prednostnih nalog naših otrok.

Kaj torej storiti? Bistvo je, da se otroci želijo zabavati, zato morajo v vsaki dejavnosti ali navadi, ki jim jo poskušate privzgojiti, videti in hitro občutiti dejavnik zabave. Ker hitro izgubijo koncentracijo, jih morate pogosto motivirati, aktivnost pa ne sme biti predolga.

1. Poskrbite za pravo tekaško pustolovščino

Vsakdo rad občuti vsaj ščepec robinzonstva v svojem življenju, še posebej otroci! Zakaj torej ne bi tek postal pustolovščina. Namesto da se držite starih utečenih poti ali se odpravite na lokalno progo, poskusite nekaj novega. Načrt lahko pripravite sami, lahko pa svoje otroke vprašate, kje bi radi tekli in kaj jih zanima.

Otroci tečejo
Poskrbite, da bo tek za otroke postal prava mala pustolovščina.

Lahko raziščete bližnje poti, organizirate teke z ovirami ali celo pripravite lov na zaklad z zemljevidom in vnaprej skritim »zakladom«, ki ga otroci lahko najdejo na poti. Na kratkih ali dolgih razdaljah je veliko načinov, kako najti zabavo v vsakem teku. Navdušeni ne bodo le vaši otroci, ampak boste morda tudi sami dobili novo energijo.

2. Naj bo tekmovalno

Verjetno ne obstaja otrok, ki si ne bi vsaj v nečem želel biti najboljši. Tek je eden od športov, ki ga je najlažje spremeniti v tekmovanje. Namesto da bi ostali samo pri tekmovanju (saj je eden od otrok verjetno hitrejši od drugih), izdelajte sistem točk, ki nagrajuje stvari, kot so največja pretečena razdalja, najbolj izboljšan čas, najbolj zanimiva stvar pri teku in točke za ekipno delo.

Vsak teden ali mesec organizirajte slovesnost z nagradami, na kateri vsak nekaj osvoji. Poskrbite le, da bo tekmovanje dokaj enakovredno, saj mlajši otrok zgolj po hitrosti verjetno ne bo nikoli prehitel starejšega.

3. Nagrajevanje naj bo koristno in ne pretirano

Nad čim se vaši otroci najbolj navdušujejo? Naj bodo to videoigre, izleti v živalski vrt, najnovejši zbirateljski predmeti ali celo medalje za tekmo, ugotovite, kaj je za vaše otroke najboljše, in to uporabite kot nagrado za tek.

Ne glede na to, ali je to del tekmovanja, kot je omenjeno zgoraj, ali pa temelji na sistemu točk za pretečene kilometre ali minute, lahko oprijemljiva nagrada, za katero si otroci zelo prizadevajo, pomaga motivirati tudi najbolj lene otroke.

4. Čas za druženje in bližino

Otroci dandanes obožujejo družbene medije, radi delijo fotografije s prijatelji in se radi hvalijo s svojimi zadnjimi dosežki. Zato jih vzemite s seboj na nekaj fotografij vrednih tekov in jim dovolite, da se fotografirajo. Lahko si izmislite tudi svoj “hash tag”, s katerim boste delili svoje potovanje.

Oče in sin tečeta
Otroka boste za tek najlažje navdušili, če boste z njim tekli tudi vi.

Tek je tudi odličen čas za druženje. Pogovorite se z otroki, spoznavajte jih. Naj bo tek vaš varen prostor umika, kjer se lahko pogovarjate o vsem in nobena tema ni prepovedana. Presenečeni boste nad stvarmi, ki jih bodo z vami delili, in nad vezmi, ki jih boste spletli.

5. Naj bo nepozabno

Vsi navedeni nasveti so dobri, vendar želite otrokom dati razlog, da se bodo k teku radi vračali tudi sami in ko bodo starejši. Odpravite se na vikend kampiranje, kjer bo v bližini potekalo tekaško tekmovanje. Oglejte si lokalni cestni tek, zlasti maraton, kjer se resnično pokaže lepota tekaškega duha. Zaključite tek na obali in se potopite naravnost v vodo ali na cilj pritecite na vrhu gore ob sončnem vzhodu ali zahodu.

Obstaja veliko načinov, kako lahko s tekom pustite trajen vtis na svojih otrocih. Najbolj nepozaben vtis pa je tisti, ki ga lahko prav vi sami pustite na njih – ta, da tečete tik ob njih, jih spodbujate na poti in jim pokažete, da je ne glede na to, kako hitri ali počasni so, pri teku bolj pomembno samo potovanje in lastno počutje med tekom (in ljudje, s katerimi ste) kot končni cilj. Če boste uspeli, bo vašim otrokom tek postal dolgoročna aktivnost, s katero bodo ne le fizično poskrbeli za svoje telo, temveč se bodo med tekom tudi miselno sprostili in odklopili iz hitrega sveta.