Vrste tekaških čevljev

5 vrst tekaških čevljev: spoznajte jih!

Verjetno veste, da je tek najdostopnejši šport na svetu. Z njim se lahko ukvarja kdor koli, za začetek pa ne potrebujete nobene posebne opreme, telovadnice ali veliko denarja. Edina stvar, pri kateri ne bi smeli varčevati, je dober par tekaških čevljev.

Kaj pomeni »dober par« tekaških čevljev?

Številni proizvajalci skušajo izbiro tekaških copat že vrsto let nekoliko zakomplicirati. Zato izdelujejo različne izdelke s poudarjenim stopalnim lokom, omejevanjem pronacije zgolj zato, da smo tekači prepričani v to, da potrebujemo poseben recept za izbiro čevljev, ker je to edini način, da se izognemo poškodbam.

A izkazalo se je, da je to le mit, ki je bil ustvarjen za prodajo dražjih tekaških čevljev. Zato sta se pojavila dva nova trenda: minimalistični in maksimalistični tekaški čevlji. Tudi v tem primeru sta oba obljubljala, da bosta ublažila marsikatero poškodbo, a pravih dokazov za tovrstne trditve ni.

Kako torej izbrati dober par tekaških čevljev?

Odgovor je zelo preprost: izberite tiste tekaške čevlje, v katerih se dobro počutite za vrsto teka, ki jo najpogosteje izvajate. V ta namen smo za vas pripravili 5 glavnih kategorij tekaške obutve, ki jo uporablja večina tekačev.

1. Šprintarice

Kadar šprintate po atletski stezi ali po tekaški progi v naravi, posezite po šprintaricah.

Šprintarice so najlažji tekaški copati in pogosto tehtajo manj kot 142 gramov. Kot že ime pove, imajo na sprednjem delu podplat opremljen s plastičnimi ali kovinskimi konicami. S temi konicami ostanete pri šprinterskih tekih v stiku s podlago, medtem ko peta sploh ne pride v stik s tlemi.

Tekaški čevlji New Balance 880v10 GTX
Tekaški čevlji New Balance 880v10 GTX – na voljo v trgovinah Extreme Vital

So pa zato šprintarice s plastično ploščo na podplatu praviloma najtrši tekaški čevlji. Te so za daljše teke, na primer za 10.000 m, nekoliko blažji, vendar so v primerjavi z drugimi šprintaricami razlike minimalne.

Tovrstne tekaške čevlje boste verjetno uporabljali zgolj za tekmovanja in najtežje treninge na atletski stezi.

2. Tekmovalni tekaški čevlji

Kot že ime pove, boste naslednjo kategorijo tekaških čevljev obuli takrat, ko se boste udeležili tekaških tekmovanj na asfaltu.

Podobno kor šprintarice so tudi tekmovalni tekaški čevlji lažji od vseh ostali tekaških copatov, ki so namenjeni treningu, prav tako pa so tudi nekoliko manj blaženi. S tega vidika boste našli tekmovalne tekaške copate z različnimi možnostmi blaženja; od minimalnega za cestna tekmovanja do nekoliko bolj oblazinjenih, ki so namenjeni maratonskim razdaljam.

Tekaški čevlji Salomon S/Lab Ultra 3
Tekaški čevlji Salomon S/Lab Ultra 3 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Da boste spoznali prave občutke, ki vas čakajo na dan tekmovanja, je potrebno s takšnimi tekaškimi copati opraviti tudi nekaj treningov. Sicer pa morate vedeti, da bodo večino časa preživeli v omari, saj so izdelani tako, da običajno ne zdržijo obremenitev pogostih vsakodnevnih treningov. Ker imajo malo blaženja, si boste za trening verjetno tudi sami želeli nekoliko bolj udobnih tekaških čevljev.

3. Lahki tekaški čevlji

Ko je čas, da v svoj tekaški trening vključite tudi trening hitrosti, boste verjetno uporabili lahke tekaške copate.

Tovrstni tekaški copati so idealni za vadbo hitrosti, na primer šprinte, tempo teke, intervale in fartleke. Za razliko od tekmovalnih modelov so lahki tekaški čevlji prožnejši, zato boste z njimi krepili stopalni lok, sicer pa so občutki pri teku zelo podobni. Nekateri tekači to kategorijo copatov uporabljajo tudi za tekmovanja.

Tekaški čevlji On CloudFlow
Tekaški čevlji On CloudFlow – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Če ste do sedaj pri teku uporabljali nekoliko bolj oblazinjene tekaške copate, začnite z vadbo v lahkih tekaških čevljih postopoma. Začnite s hojo, da okrepite mišice stopal, nato naredite nekaj krajših tekov in pretečeno razdaljo z vsakim tednom podaljšujte.

4. Tekaški čevlji za trening

Za večino tekačev so to čevlji, s katerimi boste opravili večino svojega teka. Lahkotni teki, dolgi teki, regeneracijski teki ali katera koli aktivnost v aerobnem območju, v vseh teh primerih bo ta kategorija čevljev najudobnejša izbira.

Tekaški čevlji Hoka One One Matafe Speed 3
Tekaški čevlji Hoka One One Matafe Speed 3 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Na splošno velja, da gre za zmerno blažene tekaške čevlje, ki so izdelani iz trpežnejših in težjih materialov. Zaradi tega brez težav zdržijo vsakodnevno uporabo.

Večino maksimalističnih tekaških čevljev uvrščamo pod to kategorijo, le da imajo več blaženja kot drugi. Vedeti morate, da za vsakega tekača obstaja določena točka blaženja, pri kateri začne spreminjati naraven tekaški korak. Torej, če preizkušate tekaške čevlje s padcem peta prsti več kot 6 mm, poskrbite, da v njih še vedno tečete naravno.

5. Trail tekaški čevlji

Trail tekaški čevlji so namenjeni za tek po različnem terenu s skalami, koreninami, blatom in drugimi ovirami na več ali manj neravnih površinah.

V tej kategoriji je raznolikost izjemno velika – od rahlo blaženih čevljev, ki so videti že tekmovalni, do velikih in robustnih čevljev, ki so že podobni pohodniškim. Izbira je odvisna predvsem od tega, kako daleč tečete, vremenskih razmer in vrste terena.

Tekaški čevlji Salomon XA Wild
Tekaški čevlji Salomon XA Wild – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Obstaja pa tudi nekaj skupnih značilnosti, kot so na primer izboljšana tekalna plast, ki omogoča dober oprijem na vseh površinah, trd in plastičen podplat, ki preprečuje, da bi trde skale prodrle do stopala, in ojačan zgornji del, zaradi česar so bolj trpežni.

Spoznali smo, da za različne vrste tekov potrebujete različne vrste tekaških čevljev in ne različne tekaške čevlje glede na anatomsko strukturo stopal. Zato si je pred izbiro potrebno odgovoriti predvsem na vprašanje, kje boste tekli in v kakšne namene.