Vpliv hoje na mentalno zdravje

Kako hoja vpliva na mentalno zdravje?

Na zdravje v veliki meri vpliva tudi gibanje, zato je še toliko pomembneje, da se vsak od nas ukvarja z vsaj eno aktivnostjo. Če je le mogoče, naj ta poteka na prostem. Čeprav je hoja v številnih pogledih morda še vedno precej podcenjevana aktivnost, pa dokazano velja za enega od najboljših možnih načinov za učinkovito gibanje na prostem. Z njo se lahko ukvarja prav vsak, zato jo je pametno vključiti na svoj dnevni urnik.

Hoja vam lahko prinese neverjetno paleto prednosti, ki so povezane z zdravjem. Če si zanjo nikakor ne zmorete vzeti časa čez teden, pa si vsaj nekaj ur za hojo rezervirajte ob koncu tedna. Hoja prinaša tudi odlične učinke na mentalno zdravje. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpomembnejših.

1. Izboljšanje razpoloženja

Z vsakodnevno hojo si lahko izboljšate svoje razpoloženje, kar pa je podkrepljeno tudi z znanstvenim dejstvom. Med tovrstno aktivnostjo se namreč v telesu sprošča endorfin, za katerega je znano, da izboljšuje počutje.

Hoja - izboljšanje razpoloženja
Ker se med hojo sprošča endorfin, je izboljšanje razpoloženja neizogibno.

Ko se vam bo torej zazdelo, da je vaše razpoloženje popolnoma na dnu, si vzemite le pol ure časa za hojo. Učinki so neverjetni in pogosto takojšnji. Poskusite.

2. Zmanjšanje stresa in tesnobe

Endorfini učinkovito skrbijo tudi zmanjševanje stresa. Več časa kot boste namenili hoji, nižja raven stresa vas bo spremljala. Če ste vsak dan aktivni dovolj časa – najmanj pol ure – lahko v precejšnji meri zmanjšate verjetnost klinične depresije.

3. Izboljšanje samozavesti

Omenili smo že, da je hoja še toliko bolj mikavna aktivnost, ker se z njo lahko ukvarja prav vsak – ne glede na fizične sposobnosti. Ravno zato je idealna za vse, ki želijo v svoje dnevne rutine vnesti še nekaj vadbe, ne da bi svoje telo pri tem preveč obremenili.

Eden od ključnih učinkov hoje na mentalno zdravje pa je tudi povečanje samozavesti. Če torej čutite, da vaša samozavest ni ravno na višku, se pričnite redno sprehajati. Izboljšanje boste opazili že zelo kmalu.

4. Povečanje energije

Redna hoja na dolgi rok učinkovito pripomore izboljšati raven energije. Takšna aktivnost namreč spodbuja pretok krvi po telesu, kar je pomembno zlasti za možgane, seveda pa tudi za mišice. Zaradi povečanega pretoka se počutimo veliko bolj energično. Po vadbi pa je zaznan takojšen občutek svežine v telesu.

5. Kakovostnejši spanec

Hoja ne povečuje le ravni energije, temveč izjemno dobro pripomore tudi k temu, da je vaš počitek oziroma spanec precej bolj kakovosten. Redna hoja vam tako pomaga odlično uravnavati vzorce spanja. To pomeni, da lahko hitreje in globlje zaspite. Ravno zato je hoja še posebej priporočljiva za vse, ki imate težave s spanjem.

6. Odlična priložnost za druženje

Druženje s prijetnimi osebami lahko zelo dobro vpliva na vaše počutje. Še toliko bolj pa, če se z njimi sprehajate po prelepi naravi. Skupaj s prijatelji, ki imajo podobne interese kot vi, lahko na sprehodu raziskujete naravne lepote, in to brez večjega naprezanja.

Druženje na sprehodu
Hoja je odlična izbira za vse, ki želijo s prijatelji ali družino uživati v naravi.

Ob koncu tedna se skupaj z dobro družbo lahko odpeljete na Obalo ali na kakšno drugo podobno privlačno točko, kjer se boste sprehajali ob vodi, jezeru … To bo odlična priložnost, da se še bolje spoznate in stkete še trdnejše prijateljske vezi.

7. Močnejša osredotočenost

Včasih se nikakor ne zmorete dovolj osredotočiti na svoje delo, zato ste lahko neuspešni ali pa za določeno opravilo porabite bistveno več časa. Odlična rešitev je vmesni kratek sprehod v naravi. V trenutku boste postali veliko bolj osredotočeni.

Hoja vam bo pomagala, da se boste lahko na svoj delovni izziv ali na kaj drugega veliko bolje pripravili. To je prav tako povezano s povečanjem pretoka krvi. Že samo deset minut hoje vam v tem primeru lahko prinese dobre rezultate. Sicer pa to lahko brez težav in pomislekov prakticirate vsak dan. Med delom si torej vzemite 10 minut časa. Četudi se samo sprehodite okoli stavbe, kjer delate, je to že dovolj.

Z redno hojo do zdravja in sreče!

Skupaj smo prišli do spoznanj, da je hoja pravzaprav čudodelna. Za svoje težave, povezane z mentalnim zdravjem, pravzaprav ne potrebujete nič drugega kot le nekaj prostega časa, primerna oblačila ter obutev in seveda kanček dobre volje ter motivacije.

Če boste redno hodili, bo vaše življenje zagotovo veliko bolj zdravo in srečno. Že danes lahko razmislite, kdaj bi se lahko sprehajali, kje in s kom. Prvi, lahko tudi nekoliko daljši sprehod lahko načrtujete že naslednji konec tedna. Če vam bo naklonjeno še vreme, bo motivacija za aktivnost še toliko večja.