Tekači seniorji

7 nasvetov za tekače seniorje

Je tek vaša velika strast, pa ste zaradi raznolikih razlogov z njim prenehali, sedaj pa kar ne najdete več poti nazaj? Vas skrbi, da ste že »v letih« in da to ni več za vas? Nikakor! Pozabite na leta, za tek morate izpolnjevati le en pogoj – v njem morate uživati, kako, pa je odvisno le od vas.

V nadaljevanju smo za tekače seniorje pripravili sedem prav posebnih nasvetov, da boste s tekom brezskrbno nadaljevali in da EMŠO ne bo več ovira za redne tekaške podvige.

1. Ne tecite s tempom 20-letnega tekača

Kljub odličnemu počutju v zrelih letih vseeno ne smete pozabiti, da se pač ne morete več primerjati z mladostniško hitrostjo in vzdržljivostjo. Torej prav tako, kot se »zelenci« ne morajo primerjati z vašimi izkušnjami in kilometrino.

Pri teku tako verjetno opazite, da se kilometrina zmanjšuje, časi pa povečujejo, kar lahko za vas predstavlja malce razočaranja, s čimer pa ni prav nič narobe. Verjetno ste si že marsikdaj postavili vprašanje »Kako sem sploh lahko pretekel maraton s tempom 3:30?«, »Ali sem tisti 5-kilometrski tek, ki sem ga pretekel s časom 32:30, zares pretekel jaz?« Vsi vaši dosežki so vaši in nihče vam jih ne more vzeti, opominjati pa se morate, da kljub izvrstni formi in počutju nimate več 20 let.

Tekači svoj vrhunec običajno dosežejo v tridesetih ali štiridesetih letih, nato pa se prav vsi začnejo upočasnjevati. Vendar je to v redu in spada v del procesa staranja. Ne glede na to še vedno spremljajte svoje čase in tempo svojega teka, a se ne obremenjujte s počasnejšim dnevom ali počasnejšo tekmo. Dejstvo je, da še vedno tečete! In to je za starejšega tekača resnično pomembno.

2. Pazite na svoj korak

V 40. letih ne stopate več tako visoko in dobro kot prej, na dvignjenem delu pločnika ali na vogalu ulice se tako zlahka spotaknete, zato je pri hoji ali teku potrebne nekaj več pozornosti.

Tek - starejši
Tek pri starejših pomaga ohranjati zdravje in vitalnost.

Da bi se izognili padcu, poskušajte nekoliko bolj dvigovati noge, ko tečete po neznanem terenu, kjer lahko mimogrede naletite na korenino na stezi ali kvadratni meter nerodno dvignjenega pločnika. Pozornost je še posebej pomembna, kadar tečete v temi, ki je pogosta v zimskih jutranjih urah.

3. Izogibajte se monotonosti

Tek lahko ne glede na starost postane dokaj dolgočasen, če v njem ne vztrajamo, si ne postavljamo dodatnih izzivov ali ga popestrimo. Na splošno ni priporočljiv tek vsak dan. Če se da, si napravite grob urnik teka in redno tecite po njem – izberite torej dneve, ko imate več časa ali manj preostalih fizičnih aktivnosti oz. obveznosti. Ko ne tečete, lahko tek nadomestite z vožnjo s kolesom, za kar vam bodo hvaležna tudi vaša kolena.

Pozimi in jeseni, ko temperaturne razmere, sneg in poledica ne dopuščajo prijetnega teka ali vožnje s kolesom, razmislite o alternativah, npr. o stacionarni tekaški progi v dnevi sobi ali sobnem kolesu. Poleti pa lahko tek zamenjate tudi s pohodi in plavanjem. Tek je odlična vadba za celotno telo, vendar ga je dobro kombinirati z drugimi poživljajočimi dejavnostmi, obenem pa ne pozabite uživati v naravi in izjemnih razgledih, ki vam jih nudi.

4. Nadaljujte s tekmovanjem

Ne zamudite zabave pri tekmovanju. Pri tem poslušajte svoje telo, če vam zaradi poškodb ali bolezni ne dopušča tekmovanja na najdaljši razdalji, ne opustite tekmovanj, temveč tecite na krajših razdaljah – na polmaratonih, 15-kilometrskih in petkilometrskih tekmah.

Druženje na teku vas bo navdalo s še dodatno energijo, in prav zmagovalno se boste počutili že med tekmo, ko boste za seboj pustili kakšnega mlajšega tekača. Dobra stran tekmovanja v zrelih letih je tudi, da se z leti povečuje možnost uvrstitve na stopničke. Tako boste pogosto zasedli najboljša mesta v svoji starostni kategoriji, saj se bo lahko zgodilo, da boste edini tekač v skupini.

5. Pišite svoj tekaški dnevnik

Za vse tekače je priporočljivo pisanje tekaškega dnevnika, saj tako z lahkoto ohranjate pregled naj svojo aktivnostjo, uspehi in počutjem. Dnevnik vam je v veliko pomoč pri beleženju razdalje, časa in drugih podrobnosti o vaših tekih.

Ni treba, da je vaš tekaški dnevnik v obsegu romana (no, razen, če zelo radi pišete), zapisi naj bodo kratki in jedrnati – vsebujejo naj pretečeno razdaljo, datum, kraj, čas teka, tempo in kakšen zaznamek o počutju. Dandanes obstaja veliko pametnih naprav, ki nadomestijo pisanje na roko, npr. pametne ure, ki z GPS sistemom spremljajo vaše poti, kilometre, čase in višinske razlike. Na telefon si le naložite aplikacijo vaše ure, npr. Garmin ali Stravo.

6. Ostanite v skupnosti

Ko postanete starejši in vaši prijatelji prenehajo teči, je težje biti del tekaške skupnosti. Zato se morate potruditi, da ostanete v stiku z drugimi tekači. Izmenjujte si zgodbe in novice o tekaških progah in tekmah ter počutju.

Da bi ohranil stik s tekaško skupnostjo, ni treba preteči resnih razdalj. Vedno se je zabavno pogovarjati z drugimi tekači ter se navdihovati in motivirati ob njihovih in vaših dosežkih.

7. Sprejmite samega sebe

Tekač niste samo na progi, temveč tudi v duši, ne glede na pretečeno razdaljo in udeležbo na tekmah. Zato ne dovolite, da vas počasnejši tempo, krajša razdalja in drugi dejavniki odvrnejo od tega, da bi sprejeli svojo identiteto tekača.

In če kdaj v prihodnjih letih ne boste mogli več teči, boste v srcu še vedno ostali tekač, ki je obrabil kar nekaj tekaških čevljev in ustvaril kopico nepozabnih spominov.