Napake pri hoji

9 napak pri hoji, ki se jih sploh ne zavedate

Ob pravilnem izvajanju je hoja učinkovita in nezahtevna vadba, ki pomaga ohranjati zdravo telo in dobro počutje, ne da bi nam bilo treba za to kaj posebej telovaditi. Vendar pa lahko majhne napake, kot so nepravilno vključevanje mišic ali preširoki koraki, škodijo vašemu zdravju. Tudi če tega takrat ne opazite, lahko čez nekaj ur ali celo mesecev oz. let zaradi slabih navad pri hoji začnete čutiti neprijetne bolečine.

V nadaljevanju z vami delimo nekaj najpogostejših napak, ki jih mnogi delamo med hojo, in razlogov, zakaj je tako pomembno, da te napake čim prej odpravimo.

1. Med hojo se nagibate preveč naprej ali nazaj

Neredko se zgodi, da pozabimo na pravilno držo, kar lahko močno vpliva na naše zdravje. Hoja s prevelikim nagibom naprej ali nazaj obremenjuje kolke, kar lahko privede do dolgoročnih težav, kot so bolečine v hrbtu in kolkih.

Priporočljivo je hoditi vzravnano, z brado vzporedno s tlemi ter s sproščenimi in nazaj potegnjenimi rameni. To vam bo pomagalo pri poravnavi telesa in ne bo po nepotrebnem dodatno obremenjevalo bokov in spodnjega dela hrbta.

2. Vaš pes je glavni na sprehodu

Študija o sprehajalcih psov je pokazala, da je pri ljudeh, ki sprehajajo svoje pse, medtem ko ti vlečejo povodec, večja verjetnost poškodb in zlomov. To še posebej velja za starejše sprehajalce psov, pri katerih je tveganje za poškodbe večje.

Sprehod s psom
Pazite, da med sprehodom s psom ne delate napak pri hoji.

Ker pes hodi pred vami in vas vleče za povodec, je vaša roka iztegnjena, kar vas lahko spravi iz ravnotežja in pritiska na ramena, komolce in zapestja. Lahko pride do zvinov rok ter poškodb zapestnih in komolčnih vezi. Namesto tega je priporočljivo, da se sprehajate s psom blizu sebe na levi strani, kadar ga imate na povodcu.

3. Stopate na celotno stopalo ali zgolj na pete

Ko naredimo korak, moramo stopalo prevaliti s pete na prste, preden ga ponovno dvignemo. Če pa ste oseba, ki svojega stopala ne »valja«, ampak namesto tega udarja z nogo po tleh, ali ste nagnjeni k hoji po petah, boste morda občutili neprijetne posledice.

Hoja z ravnimi stopali lahko povzroči bolečine v kolkih, kolenih in gležnjih, saj ti absorbirajo večino udarcev in teže. Prav tako lahko hoja po petah povzroči težave s kitami (Ahilova peta) in stegni ter meči, saj so stalno preobremenjena.

4. Med hojo aktivirate samo sprednjo nogo

Med hojo morate biti pozorni na svoje mišice in se prepričati, da jih pravilno vključujete. Nezdravo je potiskati s sprednjo nogo, saj z vsakim korakom preveč obremenjujemo medenico in spodnji del hrbta. Sčasoma pa lahko ta navada povzroči bolečine in poškodbe. Namesto tega morate aktivirati in potiskati z zadnjico in zadnjo nogo. To vas bo naravno gnalo naprej, ne da bi se pri tem obremenjevali ali silili z nogami.

5. V svojo hojo ne vključite jedra telesa

Na to pogosto pozabimo, vendar je zelo pomembno, da jedro telesa podpira našo težo in ohranja ravnovesje. Če med hojo napnemo trebušne mišice, jih ohranjamo močne, kar preprečuje bolečine v spodnjem delu hrbta in izboljšuje telesno držo. Če na to pozabite, pomeni, da ne uporabljate vseh mišic pravilno, kar lahko vpliva na vašo držo.

6. Vaša ramena so previsoko

Ta navada je lahko boleča, zato jo je najbolje spremeniti, če je to mogoče. Hoja z napetimi, visoko dvignjenimi rameni bo verjetno povzročila bolečine v vratu in ramenih, saj se mišice zaklenejo.

Hoja z visokimi rameni
Visoko dvignjene rame med hojo lahko privedejo do bolečin.

Namesto tega poskusite sprostiti ramena in jih povlecite nazaj, tako da boste imeli naravno ukrivljen hrbet. Vendar pa pazite, da ramen ne boste potisnili nazaj ali izbočili prsnega koša in zadnjice, saj to lahko povzroči še dodatne bolečine v mišicah, izjemno ukrivljeno hrbtenico ter posledično nepravilno držo.

7. Med hojo ne uporabljate rok

Pri hoji je pomembno uporabljati roke, a ne le zaradi ravnotežja. Če roke držite ob strani in jih ne pustite nihati, lahko pride do težav s pretokom krvi. To lahko vpliva tudi na zdravje tkiv, zato lahko opazite, da so vaše roke rdeče in otekle, zlasti v vročem vremenu. Namesto tega je bolje, da roke nihajo ob strani v ritmu, ki ustreza vaši hoji.

8. Nosite napačne čevlje

Čevlji, ki so pretrdi, pretežki, se ne prilegajo pravilno ali so starejši od enega leta (odvisno od kakovosti čevlja), lahko vplivajo na vaše zdravje. Čevlji namreč blažijo in absorbirajo udarce vsakega koraka. Če so vaši čevlji prestari, bo njihova absorpcija najverjetneje manjša, saj je vložek obrabljen.

Če so čevlji preveč togi ali težki, lahko povzročajo bolečine ali obremenjujejo mišice, saj se stopala pri vsakem koraku ne morejo zdravo premikati s pete na prste. To pomanjkanje podpore in prožnosti lahko povzroči težave s koleni in bolečine v stopalih.

9. Vaši koraki so predolgi

Če stopate preveč pred svoje telo, se prevelika teža prenese na goleni, ki nosijo telo in absorbirajo del udarca. To lahko povzroči boleče ureznine in poškodbe kolena zaradi pritiska.

Če se vam to dogaja, poskusite narediti manjše in pogostejše korake. Če so vaši koraki premajhni, jih boste naredili ogromno, ob tem pa se ne boste počutili najbolje, saj bo vaše telo v krču, zato sami presodite, kako dolg korak je za vašo hojo optimalen.