Palice za pohodništvo

Kako izbrati prave palice za pohodništvo?

Če načrtujete izlet v hribe za konec tedna ali morda nekoliko daljši pohod, boste najverjetneje nosili nahrbtnik in se gibali po neravnem terenu. Pohodniške palice vam bodo pomagale ohranjati stabilnost in zmanjševati obremenitve gležnjev, kolkov in kolen, zato boste na cilj prispeli manj utrujeni in z manj ali nič bolečin. Palice za pohodništvo lahko uporabite celo za postavitev zavetišča.

Ker je na voljo precej vrst pohodniških palic, se marsikdo težko odloči, katere bodo najprimernejše. Zato v nadaljevanju spoznajte pet koristnih nasvetov za izbiro pravih palic za pohodništvo.

1. Koliko naj znaša dolžina palic?

Pohodniške palice so večinoma nastavljive z mehanizmom na zaklepanje, kar omogoča nastavitev različnih dolžin. Treking palice prave dolžine morajo v komolcu ustvariti pravi kot, ko jih držite za ročaj s konico na tleh. Za lažji izračun velikosti naredite 90-stopinjski upogib s komolcem. Izmerite razdaljo med tlemi ter zapestjem. Razdalja predstavlja idealno dolžino pohodniških palic.

Pohodne palice Black Diamond Trail
Pohodne palice Black Diamond Trail – Extreme Vital

Na strmejših vzponih boste najverjetneje palice želeli skrajšati za 5 do 10 centimetrov, da se boste z njimi lahko lažje poganjali naprej. Pri strmih spustih pa jih boste nekoliko podaljšali, saj vam bodo na ta način pomagale ohranjati stabilnost in udobje, da bo vaše telo bolj pokončno.

2. Teleskopske ali zložljive palice?

Večino palic za pohodništvo se lahko skrajša, da se enostavno pritrdijo na nahrbtnik.

 • Teleskopske palice: Izdelane so iz dveh ali treh delov, ki se prilegajo drug drugemu, nato pa se raztegnejo in zaklenejo na želeno dolžino. V primerjavi z zložljivimi palicami se enostavneje prilegajo in so trpežnejše. Palice z dvema sekcijama so praviloma namenjene zimski rabi, ker so trpežnejše, vendar se ne zložijo tako kratko kot palice s tremi sekcijami.
Tekaške palice Leki Cross Trail FX Superlite
Tekaške palice Leki Cross Trail FX Superlite – Extreme Vital
 • Zložljive palice: Imajo podobno kot šotorske palice vrvico v gredi in se torej lahko zložijo. Tehtajo manj kot teleskopske, a ponujajo tudi manj možnosti za nastavljanje. Če palice potrebujete za hitre in lahke podode, na primer za pohodništvo ali trail tek, bo ta vrsta palic predstavljala primernejšo izbiro.

3. Palice iz karbona ali aluminija?

Kako težka je pohodniška palica in kako vzdržljiva, je predvsem odvisno od materiala, iz katerega je izdelana. Velika večina palic je izdelanih iz karbona ali aluminija.

 • Pohodniške palice iz karbona: V primerjavi z aluminijastimi so lažje, a se pri upogibanju čez določeno točko lahko zlomijo. To pomeni, da na razgibanem terenu lahko ostanete brez palic. Karbonske palice so najboljša izbira za tiste, ki v gorah ne želite velike dodatne teže.
Pohodne palice Leki Makalu Lite
Pohodne palice Leki Makalu Lite – Extreme Vital
 • Pohodniške palice iz aluminija: So trpežnejše, a nekoliko težje. V primerjavi s karbonskimi so cenovno dostopnejše in so odlična vsestranska in ekonomična izbira.

4. Katero vrsto ročaja izbrati?

Ročaj je del pohodniške palice, ki ga ves čas držite z roko. Nekateri materiali so za držanje mehkejši, bolje se obnesejo v mrazu in so bolj ekonomični. Materiali za oprijem so najpogosteje pena, pluta in guma.

 • Ročaj iz pene: Je mehak in udoben za roke. Ker pa pena absorbira vodo in znoj rok, se navadno razgradi hitreje kot drugi materiali.
 • Ročaj iz plute: Pluta se zlahka prilagodi rokam in je naravno odporna na vlago, zato v mokrih razmerah ne ostane vlažna. Je primerna izbira za vse, ki se vam potijo roke. Palice z ročaji iz plute so običajno dražje.
Pohodne palice Black Diamond Trail Cork
Pohodne palice Black Diamond Trail Cork – Extreme Vital
 • Ročaj iz gume: V mrazu ročaj ostane toplejši, dobro tudi blaži udarce in vibracije. Slaba plat pa je, da lahko na rokah povzroča žulje ali odrgnine, če so roke potne. Najbolje jih je zato uporabljati v zimskem času, ko imate nadete rokavice.

5. Katere dodatne funkcije upoštevati?

Pri izbiri pohodniških palic upoštevajte tudi nekatere dodatne funkcije, kot so mehanizem za absorpcijo udarcev, zapestni trakovi, vrsta konice ter obročki za sneg in blato.

 • Blažilci udarcev: Nekatere palice imajo v ročajih majhne blažilce sile. To nudi nekaj razbremenitve pri hoji po hribu navzdol, še posebej za tiste, ki imate težave s sklepi.
 • Košarice za sneg in blato: Majhni obročki so nameščeni nekaj centimetrov nad konico in preprečujejo, da bi se palice potopile v mehko površino kot je sneg ali blato. Nepogrešljivi so predvsem pozimi, ko hodite po zasneženih pobočjih.
Košarice za palice Black Diamond
Košarice za palice Black Diamond – Extreme Vital
 • Zapestni trakovi: Večina palic za pohodništvo je opremljena z zapestnimi trakovi, ki pomagajo pri stabilnosti in skrbijo, da palice med hojo ne izgubite. Trakovi so največkrat nastavljivi in se ovijejo okoli zapestja.
 • Različne vrste konic: Običajno imajo palice jeklene ali karbidne konice, ki prodrejo v tla in s tem omogočijo večjo stabilnost. Dobro se obnesejo na skoraj vseh pohodniških površinah, razen na asfaltu in skalah. Če nameravate hoditi po trdi podlagi, razmislite o gumijastih konicah, ki se nadenejo na standardne kovinske konice.