Izbira tekaških oblačil

5 napak pri izbiri tekaških oblačil

Vsak pravi tekač ve, kako pomembna je izbira ustreznih tekaških oblačil. Vsekakor ne gre pograbiti prve in najcenejše majice ter obutve in se podati na tek. Pri izbiri tekaških oblačil je potrebno imeti v mislih zdravje in udobje, kar bo obenem porok za prijetnejši tek.

Tekač, ki ima na sebi kakovostna tekaška oblačila, ki se mu dobro prilegajo in učinkovito opravljajo svojo nalogo, si s tem lahko zagotovi hitrejši napredek in manj neprijetnosti, kot so prekomerno segrevanje telesa, potenje in omejevanje gibanja.

In katere so najpogostejše napake, do katerih prihaja pri izbiri tekaških oblačil?

1. Napačna velikost in material

Ustrezna velikost je ključnega pomena pri udobju in učinkovitosti tekaških oblačil. Mnogi tekači izberejo oblačila, ki so prevelika ali premajhna, kar vodi v neprijetnosti med samim tekom ali v omejevanje gibanja.

Moška kratka tekaška majica Radilight Activ
Moška kratka tekaška majica Radilight Activ – Extreme Vital

Slednje lahko vodi celo v poškodbe, saj se je tekač tako prisiljen gibati nekoliko drugače, morda izvaja nepravilne korake, kar negativno vpliva na mišice, kite in sklepe. Tudi izbor pravega materiala je pomemben za udobje med tekom. Materiali, ki ne dihajo dovolj ali ne odvajajo vlage, lahko povzročijo prekomerno potenje in nelagodje, prav tako lahko pride do pregrevanja telesa, kar vodi v predčasen zaključek teka ali dehidracijo.

2. Neupoštevanje varnosti in vremenskih razmer

Če tečete v slabših svetlobnih pogojih ali ponoči, je pomembno, da imate na oblačilih dodatne odsevne elemente, ki povečujejo vašo vidnost in varnost. Danes so na voljo različne tekaške majice, hlače in celo obutev z vdelanimi odsevnimi elementi.

Ženska tekaška majica Brooks Run Visible LS
Ženska tekaška majica Brooks Run Visible LS – Extreme Vital

Veliko tekačev se še vedno neprimerno obleče za tek glede na pričakovane vremenske pogoje. V hladnejšem vremenu je pomembno, da se primerno oblečete, da ohranite telesno temperaturo, medtem ko se v vročem vremenu izogibajte preveč toplim oblačilom in vedno oblecite oblačila iz materialov, ki so sposobni od telesa odvajati vlago.

3. Preveč ali premalo plasti oblačil

Oblačenje tekaških oblačil v plasteh je lahko koristno, vendar je treba pri tem poiskati pravo ravnovesje. Preveč plasti oblačil bo hitro povzročilo pregrevanje, premalo pa vas bo pustilo nezaščitene pred mrazom ali vetrom.

Moške kratke tekaške hlače CEP Loose Fit
Moške kratke tekaške hlače CEP Loose Fit – Extreme Vital

In ne gre zgolj za majice, vetrovke in zgornja oblačila. Izbor neustreznih tekaških hlač ali pajkic je prav tako problematičen, saj vodi v prekomerno drgnjenje in težave pri teku. Pravilno prilegajoče se hlače ali pajkice vam bodo omogočile neovirano gibanje, obenem pa bodo zagotovile, da boste lahko izvajali pravilen tekaški korak, ter skrbele za boljšo prekrvavitev nog.

4. Neustrezno spodnje perilo in nogavice

Pravilna izbira spodnjega perila je pomembna za podporo in udobje med tekom. Slaba izbira namreč lahko povzroči neprijetno trenje, bolečine ali nelagodje med tekom. Za tekače se priporoča nakup aktivnega, brezšivnega spodnjega perila.

Ženske spodnje hlače Devold Breeze Hipster
Ženske spodnje hlače Devold Breeze Hipster – Extreme Vital

Tudi nogavice so enako pomembne kot vsa druga oblačila za tek. Izberite nogavice, ki so namenjene tekaškim aktivnostim, saj bodo zagotovile dobro blaženje in zmanjšale tveganje za žulje, obenem pa skrbele, da bodo vaša stopala ves čas suha. Lahko si omislite tudi kompresijske nogavice, ki skrbijo za boljšo cirkulacijo krvi.

5. Preveč modni kosi oblačil

Včasih se je težko zadržati pred nakupom tekaških oblačil z različnimi dodatki in okraski, vendar lahko takšna oblačila otežujejo gibanje ali dražijo kožo.

Izberite enostavne in funkcionalne kose, ki vam bodo omogočali svobodo gibanja ne glede na to, kako intenzivno boste tekli in po kakšnem terenu. Drevesa in mimoidoči vas ne bodo nič drugače gledali, če boste imeli na sebi nevpadljivo in kakovostno tekaško majico.

Moška tekaška vetrovka Odlo Zeroweight Waterproof
Moška tekaška vetrovka Odlo Zeroweight Waterproof – Extreme Vital

Vsak tekač ima svoje specifične potrebe, zato je pomembno, da izberete oblačila, ki ustrezajo vašim individualnim zahtevam. Bodite pozorni na svoje preference glede udobja, prileganja, materiala in funkcionalnosti.

S tem seznamom najpogostejših napak pri izbiri tekaških oblačil imate odlično izhodišče za nakup opreme po lastnih željah, ki vam bo pripomogla k bistveno bolj prijetnemu in učinkovitemu teku.