Nahrbtniki za pohodništvo

Nahrbtnik za pohodništvo: kako izbrati pravega?

Nahrbtniki za pohodništvo so ključni del opreme, ki jih potrebujete za brezskrbno uživanje v naravi. Ti nahrbtniki so namenjeni prenašanju vsega, kar potrebujete za na pot, od hrane in vode do šotora in oblačil. Obstaja veliko različnih vrst nahrbtnikov, zato je pomembno vedeti, kako izbrati pravega zase.

Če se pohodništva nekoliko resneje šele lotevate, vas bo presenetilo, koliko vrst nahrbtnikov je na voljo. Vsekakor pa je to dobra novica za vas, saj boste lažje izbrali sebi primernega. Ni namreč nepomembno, ali se podajate na nekajurni pohod, celodnevni, ali celo večdnevni izlet.

Namen nahrbtnikov za pohodništvo

Nahrbtniki za pohodništvo so namenjeni prenašanju vsega, kar potrebujete za pohod v naravi. To vključuje hrano, vodo, oblačila, obutev, šotor, spalno vrečo, opremo za kuhanje in drugo opremo, ki jo boste potrebovali za preživetje in udobje na poti.

Pohodniški nahrbtnik Osprey Daylite
Pohodniški nahrbtnik Osprey Daylite 13 – Extreme Vital

Nahrbtniki so zasnovani tako, da enakomerno razporedijo težo opreme po celotnem telesu, kar zmanjša obremenitev hrbtenice. Dobri nahrbtniki imajo oblazinjen pas za boke in ramena, kar vam pomaga zmanjšati obremenitev hrbta. Pomembno je izbrati nahrbtnik, ki se dobro prilega telesu, saj bo to zmanjšalo tudi pritisk nanj in zmanjšalo možnosti za poškodbe.

Različni nahrbtniki za pohodništvo

Obstaja več vrst nahrbtnikov za pohodništvo, ki se razlikujejo glede na velikost, zmogljivost in namen.

1. Dnevni nahrbtnik

Dnevni nahrbtnik je majhen nahrbtnik, namenjen krajšim pohodom ali izletom. Zmogljivost teh nahrbtnikov je običajno med 10 in 30 litri. So lahki in enostavni za uporabo, saj se dobro prilegajo telesu.

Nahrbtnik Deuter Speed Lite 17
Nahrbtnik Deuter Speed Lite 17 – Extreme Vital

2. Nahrbtnik za vikend

Nahrbtnik za vikend je srednje velik nahrbtnik, ki se uporablja za pohode in izlete, ki trajajo dva do tri dni. Ti nahrbtniki imajo običajno zmogljivost med 30 in 50 litri.

Nahrbtnik Deuter Futura 32
Nahrbtnik Deuter Futura 32 – Extreme Vital

3. Nahrbtnik za večdnevni pohod

Nahrbtniki za večdnevne pohode so veliki nahrbtniki, ki so namenjeni večdnevnim izletom. Zmogljivost teh nahrbtnikov je običajno med 50 in 80 litri. So težji od drugih vrst, vendar so opremljeni z oblazinjenjem in nastavljivimi trakovi za maksimalno udobje.

Nahrbtnik Thule Topio 40L
Nahrbtnik Thule Topio 40L – Extreme Vital

4. Alpinistični nahrbtnik

Alpinistični nahrbtniki so posebej zasnovani za alpiniste in plezalce, ki se odpravljajo v visokogorje. Ti nahrbtniki so zelo lahki in imajo manjšo prostornino, običajno med 20 in 40 litri. Opremljeni so s posebnimi funkcijami, kot so vgrajene vrvi, nosilci za cepine in opremo za varovanje, ki alpinistom pomagajo varno prenašati njihovo opremo.

Nahrbtnik Evoc Patrol 32L
Nahrbtnik Evoc Patrol 32L – Extreme Vital

Kako izbrati ustrezen nahrbtnik?

Izbira pravega nahrbtnika za pohodništvo je pomembna, saj lahko napačna izbira povzroči bolečine v hrbtu, ramenih in bokih, kar lahko vodi v neprijetno izkušnjo na poti.

Pri izbiri nahrbtnika je treba upoštevati naslednje dejavnike:

  • Velikost. Izbira prave velikosti nahrbtnika je pomembna, saj bo to vplivalo na to, koliko opreme boste lahko vzeli s seboj. Za krajše pohode in izlete je primeren manjši nahrbtnik, medtem ko je za večdnevne pohode potrebna večja zmogljivost.
  • Prileganje. Pomembno je, da nahrbtnik ustreza vašemu telesu, saj bo to zmanjšalo nelagodje med hojo in možnost za poškodbe. Prileganje nahrbtnika se nanaša na pas za boke in ramena, ki mora biti nastavljiv.
  • Material. Material, iz katerega je nahrbtnik izdelan, je pomemben za vzdržljivost in odpornost na vremenske razmere. Nahrbtniki iz najlona so običajno lahki in odporni na vodo, medtem ko so nahrbtniki iz bombaža in usnja bolj trpežni, vendar težji in manj odporni na vodo.

Nekateri nahrbtniki imajo dodatne funkcije, kot so oblazinjenje, notranji in zunanje žepi, pritrdilni trakovi, stranski žepki za steklenice in podobno. Pri izbiri nahrbtnika se odločite za tiste funkcije, ki jih boste na pohodih zagotovo potrebovali.

Tudi cena nahrbtnika je pomemben faktor pri izbiri, vendar ne bi smela biti edini dejavnik. Pri izbiri nahrbtnika se odločite za tistega, ki vam najbolj ustreza, v primeru dodatnih vprašanj pa se obrnite na prodajalca v specializirani trgovini s pohodniško opremo.