Kako otroka naučiti kolesariti

Kako zahtevno je otroka naučiti kolesariti?

Verjetno se še spomnite svojih prvih metrov na kolesu. Spomini so bolj ali manj prijetni, verjetno pa v njih ne manjka nerodnih padcev in kletvic staršev. Na koncu se je vse dobro izšlo, in tako kot vsi drugi ste se tudi sami naučili voziti kolo.

Z leti so prišli na vrsto vaši otroci in odgovorna naloga, kako naučiti otroka voziti kolo, je padla na vas. Ampak kako zahtevno je sploh naučiti otroka kolesariti? Verjetno se sprašujete, ali obstaja kakšna bližnjica ali pa popoln načrt za to, da bo vaš otrok speljal kot profesionalec.

Kakšne magične besede za to še vedno nimamo, vsekakor pa obstajajo poti, kako to storiti najhitreje in na čim manj stresen način. Tako za otroka kot tudi za vas, seveda.

Postopno prilagajanje

Nikar ne hitite s privajanjem svojega malčka na kolo, kot so to verjetno počeli vaši starši. V najboljšem primeru ste pod sebe dobili kolo s pomožnimi kolesi zadaj in se toliko časa preganjali po dvorišču, da so bili starši prepričani, da je čas za nov korak.

Potem so vam, ali nekoliko privzdignili eno od pomožnih kolesc ali pa ga odstranili, da ste se lahko zanašali le še na eno. To je navadno pomenilo, da ste se ves čas vrteli v krogu in občasno nerodno padli na tisto stran, kjer kolesca ni bilo več. Seveda ste sčasoma osvojili vožnjo tudi brez obeh kolesc, medtem pa so se vam posušile vse kraste na kolenih in komolcih.

Kdaj pričeti z učenjem?

Prve izkušnje začnejo otroci nabirati okoli tretjega leta starosti, ko se sprva spoznajo s kakšnim štiri- ali triciklom. Na ta način se otroku privzgoji potrebo po gibanju, nauči pa se ga tudi, da se mora za gibanje nekoliko potruditi. Pri omenjenem triciklu je vrtenje pedal nekaj, brez česar ne gre.

Pomembno je, da pri klancu navzdol kolo ne uhaja, saj ga malček zadržuje s svojimi stopali na pedalih. Ko se prične otrok na triciklu dolgočasiti oziroma ga preraste, je čas za naslednji korak.

Najboljši trik za vašega malčka

Ena boljših pogruntavščin v zadnjem času so tako imenovani poganjalčki. Gre za majhno kolo brez pedal, pri čemer otrok sedi na sedežu in z vrhom stopala seže ravno do tal. Na ta način se enostavno uči držati ravnotežje, hkrati pa se od tal odganja in kolesari naokrog.

Ne le, da se uči same vožnje s kolesom, ampak pri tem uri ravnotežje, krepi vzdržljivost in se neznansko zabava – brez nepotrebnih padcev in poškodb. Ko pride na vrsto naslednja stopnja, kolo s pedali, je zadeva že močno olajšana. Otrok komaj čaka svoje prvo kolo s pedali in vožnjo z njim tudi hitro osvoji.

Zaščitna oprema

Če kaj, potem je najpomembnejša varnost vašega otroka. Že takoj na začetku kolesarske poti ga navadite na nošenje kolesarske čelade. Prav tako otroka poučite o varnosti na cesti in pomenu kolesarskih poti.

Starši smo malčkom za vzgled, zato pazimo na to, kaj se bodo od nas naučili.