Zakaj redno kolesariti

5 razlogov, zakaj redno kolesariti

Kolesarjenje je eden bolj priljubljenih načinov rekreacije pri nas in po svetu. Nekateri to aktivnost jemljejo kot način rekreacije, drugi kot prevoz od točke A do točke B. Spet tretji kolesarijo skorajda kot pravi profesionalci. Dejstvo pa je, da je kolesarjenje sila zdrava rekreacija.

Kolesa so na voljo po precej dostopnih cenah, na izbiro pa so seveda tudi nekoliko dražja za zahtevnejše kolesarje. Za nekoga, ki želi s kolesarjenjem šele pričeti in se ta hip ne vidi na kakšnem maratonu, bo zadoščalo tudi rabljeno, dobro ohranjeno kolo po ugodni ceni.

V nadaljevanju spoznajte 5 razlogov za redno kolesarjenje.

1. Težave s prekomerno težo

Redno kolesarjenje vam bo v veliko pomoč pri boju z odvečnimi kilogrami. Vrtenje pedal (še posebej v klanec) bo vašemu telesu pomagalo pokuriti kar nekaj kalorij in s tem odvečnih maščobnih blazinic. Dodajmo, da boste ob povsem sproščenem vrtenju pedal, ob ogledu naravnih znamenitosti in lepot, v eni uri pokurili dobrih 300 kalorij.

2. Odganjanje stresa

Prihajate iz službe s polno glavo skrbi? Ne veste, kako speljati nek projekt do konca, ali pa vam zmanjkuje kreativnih idej? Sedite na kolo in se odpravite v neznano. Ob vrtenju pedal se bodo pričele misli bistriti in kot bi mignili boste stres odložili na enem izmed ovinkov, za naslednjim pa vas bodo že čakale morda najboljše ideje v življenju.

3. Majhne obremenitve za sklepe

Morda tega še niste vedeli, a kolesarjenje ne bo pretirano obremenjevalo vaših sklepov, zato je ta vrsta rekreacije še posebej dobrodošla za vse, ki se vračajo po poškodbi ali rehabilitaciji. Prav tako so kolesom hvaležne osebe s težavami v kolenih.

S kolesarjenjem namreč ne obremenjujejo poškodovanih sklepov, ob tem pa se zelo dobro rekreirajo in vzdržujejo telesno pripravljenost. Kolesarjenje je s strani zdravnikov terapevtov, ob plavanju, ena najbolj priporočljivih vadb za ljudi s tovrstnimi težavami.

4. Spoznavanje novih krajev

S kolesom boste na dan z lahkoto prevozili več deset kilometrov in si pri tem ogledali kakšne znamenitosti, ali pa zgolj uživali ob čudovitih darovih matere narave. Kolo je sila enostavno za transport in ga zlahka z avtomobilom prepeljete kamorkoli. Na ta način boste lahko prevozili bolj ali manj znane kolesarske poti in ob vsem lepem poskrbeli še za svoje zdravje.

5. Za zdravo srce in ožilje

Z rednim kolesarjenjem boste poskrbeli tudi za svoje srce in ožilje. Kolesarji, ki se redno vozijo s kolesom, za kar polovico zmanjšajo možnost nastanka previsokega krvnega tlaka, kar obenem zmanjša tudi možnost za srčno kap in drugih povezanih bolezni.

Kolesarjenje je oblika rekreacije, ki je primerna tako za mlade kot tiste nekoliko starejše in celo za ljudi, ki se vračajo po določenih poškodbah. Intenzivnost kolesarjenja je vedno v vaši domeni, in z vsakim novim nabranim kilometrom boste čutili, kako se vaša telesna pripravljenost izboljšuje.

Kolesarjenje je lahko tudi družabna rekreacija. Kolesarite lahko s prijatelji, partnerjem ali celotno družino. Kolesarski izleti pa so tako ali tako eni najlepših mogočih.