Nasveti za tekače

5 nasvetov za tekače, ki s tekom šele dobro pričenjate

Odločili ste se za spremembo v svojem življenju, in to na bolje. Pričeli boste s tekom, kar je odlična odločitev – ne glede na to, ali ste se za tek navdušili s pomočjo prijateljev ali pa ste o tem pričeli razmišljati, ker ste opazili, da dnevno čisto preveč sedite. Pomembno je, da se človek giblje, in tek je naravnost izvrsten način gibanja.

Pri teku dela celotno telo, ki usklajeno izrablja vse svoje okončine za ohranjanje ravnotežja. Tek pozitivno vpliva na počutje, topi odvečne kilograme in je izjemen prijatelj človekovega srca in ožilja. A kar tako na slepo se v tek ne smete zagnati. Spodaj preberite 5 nasvetov, če s tekom šele začenjate.

1. Prilagodite se trenutni formi

Ni nepomembno preveriti svoje trenutne pripravljenosti. To lahko storite s pomočjo osebnega trenerja ali pa si pri sebi vsaj postavite nekaj osnovnih vprašanj. Vprašajte se, kako fizično aktivni ste zadnje čase. Se vozite v službo, kjer nato večino časa presedite, zvečer pa se zleknete na kavč?

Ali pa ste tip človeka, ki v službo kolesari, hodi po stopnicah in vsake toliko skoči na bližnji hrib? Že to vam bo povedalo veliko o tem, koliko se smete zagnati v nabiranje svojih prvih tekaških kilometrov.

2. Pripravite si načrt

Če imate to možnost, skupaj z osebnim trenerjem pripravita načrt vašega tekaškega uvoda. Lahko se pogovorite tudi s prijatelji, ki že tečejo, ali pa se o tem pozanimate na kakšnem tekaškem forumu. Vsekakor pa si velja za začetek zapomniti, da za neko osnovo velja; dve minuti teka in potem dve minuti hoje.

Te intervale skušajte ponavljati 15 ali 20 minut. Iz dneva v dan boste opažali napredek in si sami povečevali pretečen čas ter s tem razdaljo, vse dokler ne boste zmogli neprekinjenega teka vseh 20 minut.

3. Izberite prave tekaške copate

Zelo pomembno je, da si takoj na začetku vzamete čas za izbiro prave tekaške opreme. Pri tem vam bodo z veseljem pomagali v vsaki trgovini s tekaško opremo in obutvijo. Za tek nikoli ne uporabljajte športnih copatov, ki jih uporabljate za igranje nogometa, tenisa ali za hojo v naravi.

Tekaški čevlji New Balance (King of the Mountain)
Tekaški čevlji New Balance (King of the Mountain) – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Gibi so namreč povsem drugačni, kar vpliva na obrabo materiala, ta pa potem tudi na vašo tehniko teka. Ob napačni izbiri obutve lahko pride do neudobja in žuljenja, v skrajnem primeru pa celo do nezaželene poškodbe.

4. Pazite pri prehrani

Uredite svojo prehrano tako, da bo vaše telo prejemalo vsa ključna hranila, vključno z vitamini in minerali. Zelo pomembno je, da obroke prilagodite porabi kalorij in pri tem upoštevate svoje tekaške dneve. Pomembna bo pravilna izbira ogljikovih hidratov, manj mastnih beljakovin in izogibanje maščobam.

Pred tekom si omislite malico iz ogljikovih hidratov, z nekaj beljakovinami in nekaj malega maščobe. V mislih imejte polnozrnat kruh, banane, oreščke, mleko, jogurt in rozine.

5. Ne pozabite na ogrevanje in raztezanje

Marsikdo pozabi na ključen del pred in po teku. To so namreč ogrevalne in raztezne vaje. Prav pomanjkanje teh je eden glavnih krivcev za nastanek tekaških poškodb.

Pred tekom si torej vzemite nekaj minut za ogrevanje zgornjega in spodnjega dela telesa, po končanem teku pa obvezno opravite raztezne vaje, še preden se vaše mišice ohladijo.