Nakup pohodnih čevljev

Vodič za nakup pohodnih čevljev

Hoja je najbolj naravna oblika gibanja in jo lahko izvajamo v različnih vrstah čevljev. Kadar iščete pohodne čevlje, pa je potrebno poiskati kakovostne in udobne čevlje, ki so primerni za daljšo hojo.

Dobra novica je, da vam je danes na voljo širok izbor čevljev za prosti čas, le izbrati je potrebno prave. Priporočamo vam, da najprej razmislite o terenu, po katerem nameravate večino časa hoditi, nato pa zožite izbor na naslednje kategorije:

  • Tekaški čevlji, ki so lahki in primerni za hojo, hitro hojo in tek po asfaltiranih površinah ter urejenih makadamskih poteh. Kadar iščete en par čevljev za hojo in tek, je to najboljša izbira.
  • Pohodni čevlji, ki nudijo vzdržljivost in stabilnost, zato so primerni za hojo v naravi izven mestnih ulic.
Moški pohodni čevlji Salomon XA Pro 3D V8
Moški pohodni čevlji Salomon XA Pro 3D V8 – Extreme Vital
  • Trail tekaški čevlji, ki so najboljša izbira za neasfaltirane površine in nudijo najboljši kompromis med zmogljivostjo cestnih tekaških čevljev in stabilnostjo pohodnih čevljev.

Na kaj morate pomisliti pri izbiri pohodnih čevljev?

Pohodni čevlji, ki jih boste uporabljali za različno razgibane terene izven utrjenih cest in poti, pred nakupom zahtevajo tehten razmislek. Če se želite izogniti neprijetnim otiščancem in si zagotoviti, da jih boste z veseljem uporabljali, se osredotočite na naslednje dejavnike:

  • Stabilnost: če želite dobro oporo, se pohodni čevelj v vaših rokah ne sme pretirano upogibati ali zvijati.
  • Blaženje: za pohodne čevlje je najbolje izbrati blaženje, ki je po celotni površini podplata enakomerno porazdeljeno.
  • Prileganje: udobje je najpomembnejši dejavnik, na katerega morate biti pozorni, zato poskrbite, da se vam optimalno prilegajo. Za pomoč se obrnite tudi na prodajalce v specializiranih trgovinah s pohodno obutvijo.

Stabilnost pohodnih čevljev

Stabilnost pohodnih čevljev je izjemno pomembna, saj stopalom zagotavlja najboljšo oporo v bočnih smereh in preprečuje poškodbe. Preizkusite jo lahko na različne načine:

  • Pohodni čevelj držite za peto, prste pa upognite navzgor. Čevelj se mora upogniti v sprednjem delu stopala in ne nekje na naključni točki na polovici stopalnega loka.
  • Pohodni čevelj držite za peto in prste, nato pa ga skušajte zasukati. V tem primeru morate čutiti zmeren odpor.

Pohodni čevlji nudijo dobro splošno stabilnost. Nekateri modeli nudijo dodatne funkcije stabilnosti, ki pripomorejo k še bolj zanesljivemu koraku. S tega vidika imajo lahko pohodni čevlji nekoliko bolj poudarjen stopalni lok in so zasnovani posebej za ljudi s prekomerno pronacijo stopal.

Ženski pohodni čevlji Salomon XA Pro 3D V8
Ženski pohodni čevlji Salomon XA Pro 3D V8 – Extreme Vital

Čeprav ne vplivajo na pronacijo v takšni meri kot na primer tekaški čevlji, pa ima večina pohodnih čevljev že sama po sebi širši in stabilnejši podplat. K dodatni stabilnosti pa bistveno pripomore tudi dodatna opora, s katero se prav tako lahko pohvalijo nekateri pohodni čevlji.

Rocker oblika podplata je trenutni trend med pohodnimi in tekaškimi copati. Prepoznate jo tako, da čevelj pogledate iz strani in opazili boste, da so peta in prsti upognjeni rahlo navzgor. Ta vrsta podplata zmanjšuje obremenitve na sklepe in pripomore k bolj tekoči hoji. Če želite izvedeti, ali vam ta oblika podplata ustreza, jih morate enostavno preizkusiti.

V splošnem velja, da so čevlji z manj padca “peta – prsti” bolj stabilni. Torej, če si želite večje stabilnosti, raje poiščite pohodne čevlje s klasičnim ravnim podplatom.

Blaženje pohodnih čevljev

Tekaški čevlji so razvrščeni v različne kategorije glede stopnje blaženja, kadar pa je govora o pohodnih čevljih, ti običajno nimajo veliko blaženja. Znano je, da hoja manj obremenjuje stopala, zato se boste počutili enako udobno tudi z manj blaženja.

Moški pohodni čevlji Adidas Terrex Free Hiker 2
Moški pohodni čevlji Adidas Terrex Free Hiker 2 – Extreme Vital

Razlika med višino pete in prsti, merjena v milimetrih, označuje enakomernost blaženja čevlja. Večina pohodnikov potrebuje majhen padec oziroma nič padca, kar pomeni popolnoma enakomerno blaženje.

Prileganje pohodnih čevljev

Prileganje je najpomembnejša lastnost, ki vpliva na izbiro pohodih čevljev. Ko se odločate zanje, mora biti vedno na prvem mestu, celo pred tehnologijo, funkcionalnostjo, trenutnimi trendi in priporočili prijateljev. Pohodni čevlji, ki se vam prilegajo na najboljši način, bodo preprečili otiščance in vam nudili udobje v vseh pogojih in na vseh terenih.

Za popolno udobje je pomembno, da se pohodni čevlji tesno prilagajo stopalu. Ključnega pomena je tesno prileganje v predelu pete in do sredine stopal, nato pa se v predelu prstov nekoliko razširijo. Ne pozabite pa tudi na primerno dolžino. Kupite za polovico večjo številko od številke običajnih čevljev.

Ženski pohodni čevlji Adidas Terrex Free Hiker GTX
Ženski pohodni čevlji Adidas Terrex Free Hiker GTX – Extreme Vital

Na prileganje močno vpliva tudi prostornina pohodnih čevljev, pri čemer gre pravzaprav za njihovo višino. Če je čevelj previsok, se bo stopalo v njih premikalo, če pa je višina premajhna, je velika verjetnost, da vas bodo čevlji tiščali.

Čeprav se vam morda zdijo vaši pohodni čevlji še vedno lepo ohranjeni, morate vedeti, da je tudi njihova življenjska doba omejena. Priporočamo vam, da jih zamenjate med 500 do 800 prehojenih kilometrov, pri nakupu novega para pa upoštevajte naše nasvete.