Tek pozimi

Tek pozimi: kaj morate vedeti?

Čeprav ne sodite v skupino strastnih tekačev, veste, da zima za tovrstno aktivnost predstavlja svojevrsten izziv – ekstremno nizke temperature, sneg, žled in še kaj so pogost razlog, zakaj se teka v naravi sploh ne bi lotili. A ravno tek v zimskem času vam lahko pomaga do še boljših rezultatov in kondicije. Če ostanete dovolj disciplinirani tudi v tem letnem času, boste spomladi zagotovo še močnejši in bistveno hitrejši. Sicer pa je zimski tek lahko prav prijetna vadba.

Za kar se da prijeten in učinkovit zimski tek pa potrebujete nekaj znanja. Še posebej to velja za tiste, ki se boste letos prvič podali na takšen izziv. Postregli vam bomo z izjemno koristnimi nasveti, ki si jih je dobro zapomniti. Le dobro informirani boste lahko tudi v ekstremno hladnem dnevu z veseljem odšli na tek in se veseli vrnili domov.

Zakaj je tek pozimi zahtevnejši?

Pozimi mišice delujejo precej manj učinkovito kot spomladi, poleti ali jeseni. V telesu namreč nastaja veliko več laktata kot sicer. To lahko upočasni vaš tempo teka. Hladen in suh zrak praviloma otežujeta dihanje. Še posebej je to značilno za astmatike.

Kaj je torej potrebno storiti, da bo tek pozimi kar se da uspešen in učinkovit?

1. Primerno se oblecite

Nekateri med vami ste manj občutljivi na mraz kot drugi. Ravno zato ni konkretnega pravila, v kaj se morate obleči. Morali boste eksperimentirati, da ugotovite, kaj vam najbolj ustreza. Najpomembneje je, da niste oblečeni preveč ali premalo.

Če med zimskim tekom na sebi nosite preveč oblačil, ki slabo dihajo, se boste prekomerno prepotili. Oblecite se tako, kot da so temperature višje, nekje do 20 °C od dejanske. S tem boste upoštevali telesno toploto, ki jo boste ustvarili med tekom. Dobro poskrbite za vse plasti oblačil – osnovno, srednjo, zunanjo in spodnjo.

Pulover za tek Devold
Pulover Devold: Tinden Spacer (levo) / Nibba Zip (desno) – na voljo v Extreme Vital

Za osnovno plast oblačil so ključnega pomena tkanine oziroma njihova kakovost. Za tekačice je obvezen kakovosten športni modrček, ki dobro odvaja vlago. Odenite se v idealno osnovno plast, da boste lahko nanjo preprosto dodajali vrhnje sloje. Srednja plast ni nujna. Zanjo se odločite, če je zunaj res ekstremno hladno. V tem primeru je na primer dobrodošla kakovostna tekaška srajca, lahko tudi flis.

Zunanja plast je lahko jakna, ki dobro kljubuje vetru in podobnim manj ugodnih vremenskim pogojem. Najbolje je izbrati takšno, pri kateri lahko preprosto odstranite rokave. Pri spodnji plasti je mišljena kakovostna uporaba hlačnih nogavic, ki so še posebej koristne pri zelo nizkih temperaturah. Na nogavice oblecite primerne hlače.

Na mraz so še posebej občutljivi glava, roke in stopala. Če jih primerno ne zaščitite, boste toploto izgubili. Odlična izbira so na primer naglavni trak, da z njim pokrijete še ušesa, ali pa topla kapa. Tudi rokavice se pri večini tekačev pozimi odlično obnesejo. Prav tako ne pozabite na nogavice – takšne, ki so narejene iz materialov, ki odvajajo vlago. Priporočamo merino volno.

2. Primerno se obujte

Kakovostna oblačila, ki jih boste lepo porazdelili po plasteh, vam ne bodo kaj dosti koristila, če obenem ne boste poskrbeli še za ustrezno obutev. Klasični tekaški copati so dobra izbira tudi za hladnejše dni. Morda pa boste morali kupiti drug par, ker boste med zimskim tekom želeli nositi nekoliko debelejše nogavice.

Tekaški čevlji Salomon XA Wild
Tekaški čevlji Salomon XA Wild – na voljo v Extreme Vital

Če pa pogosto tečete po snegu ali mokrih cestah, je najbolje razmisliti o nakupu copat z vodotesno podlogo oziroma vodotesno zunanjo plastjo.

3. Opremite se z dodatki za še boljše prenašanje mraza

Zimski tek bo še prijetnejši, če boste poleg kakovostnih oblačil ter obutve poskrbeli še za nekatere dodatke. Priporočamo vam nakup kakovostnih sončnih očal. Ta vam bodo koristila pri zaščiti pred bleščanjem zimskega sonca, še posebej tedaj, kadar je na terenu sneg. Takšna oprema vas obenem lahko zaščiti še pred suhim zrakom, vetrom ter sneženjem.

Odlična izbira so tudi posebne maske za obraz, ki so lahko narejene iz flisa ali neoprenske tkanine. To zagotavlja odlično zaščito pred vetrom in zračnost. Ko so temperature res nizke ter zapiha še veter, bo maska v tistem trenutku postala vaš najboljši prijatelj.

Dobrodošle so tudi gamaše za vrat. To je posebna vratna obloga, ki omogoča odlično zaščito vratu. Ne pozabite niti na dober oprijem obuvala. Za najboljšega boste zagotovo poskrbeli s kakovostnimi oprijemi za čevlje. Za piko na i s seboj vzemite primerno odsevno napravo, ki bo poskrbela za dobro vidnost in varnost.

4. Pred odhodom na zimski tek se temeljito ogrejte

Tako kot se lahko prilagodite teku v vročini, je tudi tek v mrazu naučena veščina. A še preden odidete ven na mraz, se doma primerno ogrejte. To vam bo precej olajšalo prehod iz tople hiše na hladen zrak. 5 do 10 minut izvajajte tekaške vaje za dinamično raztezanje.

Pazite, da bo vaš korak med tekom kratek, ker boste tako lažje in varneje tekli po spolzkih mestih.

5. Dobro poskrbite za hidracijo

Zaradi hladnega zraka je zelo malo verjetno, da boste žejni. Posledično boste morda pozabili piti in tako ne boste dovolj dobro poskrbeli za hidracijo. Že na začetku vadbe poskrbite za dovolj tekočine, še posebej pa, če boste zunaj na hladnem več kot eno uro.

6. Disciplina in motivacija – z roko v roki

Motivacijo za tek je včasih težko najti, sploh pa za tek pri zelo nizkih temperaturah. A zagotovo boste našli vsaj en razlog za tek v naravi. Dobra motivacija in disciplina sta ključni sestavini, da se zimskemu teku ne boste kar tako odrekli.

Kot ste lahko sami ugotovili, je tudi zimski tek v resnici prav prijeten podvig. Potrebujete le nekaj dodatne discipline ter zavzetosti. Pomislite samo na to, da vas bo ravno zimski tek v pomlad prinesel močne ter dovolj pripravljene na nove osebne zmage.