Motivacija za tek: 8 učinkovitih trikov

Tudi najzavzetejše tekače včasih premami kaj drugega, namesto da bi se odpravili na tek. Če ne najdejo prave motivacije, sami pri sebi iščejo izgovore. Kakšen dan počitka se vsekakor prileže; po drugi strani je celo priporočljivo, da ne trenirate prav vsak dan. Če pa se vam prepogosto dogaja, da nikakor ne zmorete obuti tekaških copat in raje posedate pred televizijo, potrebujete učinkovito motivacijo.

Zaupali vam bomo 8 izjemno učinkovitih “trikov”, kaj narediti tedaj, ko se vam nikakor ne ljubi oditi na rekreacijo teka.

1. Ne dovolite si izbire – samo pojdite teč!

Ko se boste naslednjič zalotili ob misli, ali iti teč ali ne, si ne dovolite izbire in premišljevanja. Še preden si boste vprašanje postavili do konca, imejte na sebi že primerna oblačila in obutev ter se počasi poženite v tek. Takšna navada vam bo hitro prišla v kri in hvaležni si boste.

Oklevanje iti ali ne iti se najpogosteje pojavlja v zgodnjih jutranjih urah. Zvečer ste si navdušeno navili budilko, zjutraj pa so misli že drugačne. Zdi se vam, da se vam ni treba tako matrati in bi bilo bolje poležati vsaj še nekaj minut. Napaka! Ko zaslišite zvok budilke, pomislite, kako navdušeni nad jutranjim tekom ste bili med navijanjem ure. Takoj vstanite ter se pripravite na čudovit jutranji tek.

2. Tek naj postane pomemben kot poslovni sestanek

Zagotovo imate pri sebi rokovnik, kjer imate zapisano, kaj vse vas čaka skozi dan oziroma cel teden. Poleg nekaterih opravil stojijo veliki klicaji, saj veste, da ne smete zamuditi poslovnega sestanka ali česa podobnega. Čas je, da do aktivnosti v prostem času dobite podoben odnos. Naj tek za vas postane tako pomemben, kot je na primer sestanek s stranko ali poslovnim partnerjem.

Pomembnost teka
Naj tek postane tako pomemben kot poslovni sestanek.

Tako kot vam stranke, poslovni partnerji ali nadrejeni v vaše življenje lahko prinašajo marsikaj dobrega, enako velja za tek. To je dovolj dobra utemeljitev, da pri teku v rokovniku naredite nekaj klicajev ali pa ga obarvate z vidnejšo oziroma za vas pomembnejšo barvo. Motivacija bo takoj za polovico večja, ko boste pogledali na dnevni seznam opravil.

3. Tek naj za vas postane rutina

Tek morate torej dobro načrtovani, tako kot načrtujete vse ostalo. Določite si, kolikokrat na teden boste tekli, kdaj boste tekli, s kom ter podobno. Ko boste to počeli vsaj dva meseca, vam bo tek dobesedno prišel v kri in najverjetneje ne boste mogli več brez njega. A to je mogoče le, če ste dovolj dosledni pri uresničevanju svojih načrtov.

To, da vam bo tek čez nekaj časa prišel v kri, če boste dosledni, je lahko odlična motivacija, da ne boste kar tako izpustili kakšne vadbe.

4. Po dobri vadbi teka se nagradite

Nagrada je zagotovo za prav vsakega med vami odlična motivacija, in to ne glede na to, na katerem področju. Sami s seboj ali s kom drugim se dogovorite, s čim se boste nagrajevali po vsakokratnem dobro opravljenem teku.

Nagrada po teku
Ko zaključite s tekom, si privoščite manjšo nagrado.

Morda si označujte oziroma na list papirja delajte kljukice. Določite, po koliko kljukicah si lahko privoščite nagrado, ki ste si jo na začetku določili. Sicer pa je največja nagrada zagotovo pogled na kljukice oziroma na doslednost pri rekreaciji. In seveda odlično počutje ter izoblikovano telo.

5. Kupite simpatična tekaška oblačila in obutev

Med tekom se lahko počutite veliko manj prijetneje, če imate na sebi neprimerna oblačila in obutev. Privoščite si nove, zanimive in simpatične kose. Motivacija bo takoj veliko večja. Najdite prodajalno s športnimi izdelki, ki vam je pisana na kožo. Spremljajte novosti in si na vsake toliko časa privoščite kaj novega, pa četudi je to le kakšen dodatek.

Med tekom bodite odeti v barvne odtenke ter motive, ki vam ugajajo. Svetli, razigrani in optimistični barvni odtenki so ne nazadnje pomembni tudi zaradi same varnosti na cesti oziroma na terenu, po katerem tečete. Bodite zadovoljni in vidni obenem!

6. Pridružite se družabni skupini tekačev

Največja motivacija za tek so pogosto prijatelji oziroma osebe, s katerimi tečemo. Če smo se s kom dogovorili za tek, bi se počutili sila neodgovorno, če bi ga izpustili brez pravega razloga. Odlična rešitev je tudi družabna tekaška skupina, ki medse vedno rada sprejme nove člane.

Tek v skupini
Dogovorite se za reden tek v skupini s prijatelji.

Medtem ko boste cel teden pridno tekli, seveda s kakšnim dnem premora, se boste z družabno skupino tekačev zagotovo dogovorili za klepet ob dobri pijači. Takšna sestankovanja so sicer pomembna tudi za to, da se dogovorite za nadaljnje tekaške podvige.

7. Tecite v ritmu dobre motivacijske glasbe

Tudi dobro izbrana glasba je lahko odličen motivacijski dejavnik za tek. Pred tekom si izdelajte glasbeni načrt. Nadenite si slušalke s posebej zasnovano glasbo za še daljše tekaške izzive. Izbrana glasba vas bo morda tako navduševala, da boste pozabili, da je vaš čas teka že zdavnaj potekel.

Motivacijsko glasbo pa si lahko pripravite že zjutraj, ko vas predrami budilka. Ta naj vas spodbudi k teku. Ko boste tekli, pa je na vrsti tisti drugi del glasbenega izbora po vašem okusu. Ne nazadnje pa obstaja že vnaprej pripravljena glasba, ki je posebej namenjena kot odlična motivacija za tek.

8. Vedno je vredno teči

Ne glede na to, v kakšno jutro ali dan se zbudite, si zapomnite, da je vedno vredno teči. Čeprav se vam zgodaj zjutraj ne bo vedno zdelo tako, pa se vam bo zagotovo tedaj, ko boste rekreacijo že imeli za seboj. Na delovnem mestu se boste počutili odlično in tudi sicer skozi dan.

Vedno je vredno teči! O tem ni dvoma in to naj vam bo največja vodilna motivacijska misel, ko boste naslednjič pred tekom oklevali.