Tek za otroke

Tek za otroke: vse, kar morate vedeti starši

Tek je odličen šport, s katerim se lahko ukvarjamo že v mladih letih, saj prinaša številne koristne učinke za telesni, duševni in osebnostni razvoj otrok. Ko se otroci začnejo ukvarjati s tekom, se s tem poskrbi za telesno kondicijo in zdravje, pa tudi za številne druge dobrodošle reči v življenju.

Tek prinaša boljšo koncentracijo pri učnem delu, skrbi za krepitev samozavesti, spretnosti z upravljanjem časa, doseganje ciljev in drugo. Je pa treba otroka primerno pripraviti na tek in s slednjim pričeti postopoma ter graditi na zdravih temeljih. Potrebni bodo seveda tudi kakovostni otroški tekaški čevlji. Te najdete v športni trgovini Extreme Vital kot tudi vso drugo tekaško opremo.

Ustrezno ravnovesje

Otroci se pogosto navdušijo nad tekom zaradi občutka svobode, raziskovanja in zabave, zato je pomembno, da ohranjamo to pozitivno izkušnjo. Pri tem pa ne smemo pozabiti na pomembnost zmernosti pri teku. Pretirano hiter ali dolgotrajen tek lahko povzroči preobremenitev mišic, kosti in sklepov pri otrocih, kar lahko vodi v poškodbe ali negativno izkušnjo s tekom.

Otroški tekaški čevlji Salomon XA Pro V8 CSWP JR
Otroški trail tekaški čevlji Salomon XA Pro V8 CSWP JR – Extreme Vital

Zato je ključno, da otroku omogočimo postopno uvajanje v tek, prilagojeno njegovi starosti, kondiciji in sposobnostim, ter mu omogočimo dovolj časa za počitek in okrevanje med tekom. Poleg tega je pomembno, da otroka spodbujamo k teku z razumevanjem in spoštovanjem njegovih individualnih mej. Vsak otrok ima svoj ritem in sposobnosti, zato ga spodbujajmo, ne da bi ga silili ali pritiskali nanj.

Kolikšno razdaljo lahko preteče otrok?

Dolžina teka pri otrocih je kompleksna tema, saj je odvisna od starosti, razvoja, telesne pripravljenosti in volje. Pomembno je, da med njihovo rastjo in razvojem omejimo obseg ter intenzivnost treninga in s tem preprečimo poškodbe. Aerobni sistem se pri otrocih popolnoma razvije šele po puberteti, zato je treba paziti, da otrok ne izpostavljamo preveč intenzivnim naporom.

Otroški tekaški čevlji Salomon Speedcross J
Otroški trail tekaški čevlji Salomon Speedcross J – Extreme Vital

Na mnogih tekmovanjih so predpisi, ki določajo največjo razdaljo, ki jo otrok lahko preteče v določenih starostnih skupinah. To vam lahko pomaga pri orientaciji, na primer:

  • starost do 9 let: maksimalna razdalja – 3 km;
  • starost 9-11 let: maksimalna razdalja – 5 km;
  • starost 12-14 let: maksimalna razdalja – 10 km;
  • starost 15-16 let: maksimalna razdalja – polmaraton.

Izogibanje poškodbam

Pri skrbnosti za varnost otroka med tekom je bistvenega pomena, da upoštevamo nekaj preprostih smernic. Pomembno je, da ga spodbujamo k postopnemu uvajanju v tek in ne pretiravamo s količino ali intenzivnostjo teka. Postopno povečevanje obsega teka in upoštevanje njegovega telesnega odziva je ključno za preprečevanje preobremenitev in poškodb.

Otroški tekaški čevlji Hoka Speedgoat 5
Otroški trail tekaški čevlji Hoka Speedgoat 5 – Extreme Vital

Prav tako ga moramo opremiti z ustrezno opremo za tek, vključno s primernimi tekaškimi čevlji, ki nudijo ustrezno podporo in blaženje ter zmanjšujejo tveganje za poškodbe. Poleg tega je pomembno, da otroka spodbujamo k pravilni tehnični izvedbi teka, kot je vzdrževanje enakomernega ritma korakov, pravilno držanje telesa in skrb za pravilno dihanje. S temi preprostimi koraki lahko znatno zmanjšamo tveganje za poškodbe in zagotovimo, da otrok uživa v teku na varen in zdrav način.

Kako ohraniti motivacijo za tek?

Vemo, kako težko je v mladih letih vzdrževati motivacijo za karkoli, pa naj bo to učenje, druge obveznosti ali tek. Otroka morda hitro prepričamo v tek in se ob prvih tekaških izkušnjah zabava, a lahko že kmalu doživi trenutek, ko se mu enostavno ne da več. Kaj storiti?

  • Vodita dnevnik. Koristno je voditi dnevnik teka in napredka. V njem lahko beležite čase treningov in počutje na treningu. Tako bosta zlahka pogledala nazaj in videla napredek, kar bo otroka motiviralo za doseganje novih ciljev.
  • Zastavita cilje. Če bo imel otrok pred očmi jasne cilje, bo veliko lažje treniral, da bi jih dosegel. Želi z vami preteči kakšno posebno traso, se morda udeležiti tekme za mlade tekače, zmagati na krosu?
Otroški tekaški čevlji Adidas Terrex Trailmaker JR
Otroški trail tekaški čevlji Adidas Terrex Trailmaker JR – Extreme Vital
  • Investirajte v tekaško uro. Pogosto se zgodi, da bo mladostnik moral teči sam, kar nekatere težko motivira. Ura mu bo pomagala spremljati treninge. Pri tem lahko uro nastavi na določene časovne intervale, tako da bo ves čas na tekočem, ne da bi se s tem obremenjeval. Druga uporabna funkcija ure je merilnik srčnega utripa. Ta mu bo dal predstavo o tem, kako trdo dela.
  • Pridružitev tekaškemu klubu. Eden izmed boljših motivacijskih pristopov je vsekakor včlanitev v tekaški klub, kjer se treningi izvajajo pod vodstvom izurjenih trenerjev in so poleg samih treningov zagotovljena tudi različna tekmovanja, ki mladostnika še močneje ženejo naprej. V klubu se obenem krepita timski duh in smisel za sodelovanje v skupini.
  • Upravljanje s časom. Ključen del motivacije za tek je upravljanje časa, saj tek ne sme biti moteč faktor in nekaj, kar otroka ali mladostnika drži stran od druženja s prijatelji in drugih dejavnosti, ki jih ima rad. Če bo plan aktivnosti urejen, bo tek vedno v veselje.
  • Drobne malenkosti. Med tekom lahko otrok posluša priljubljeno glasbo, kupite mu novo opremo za tek, prijavite ga na prejemanje e-novic o teku itd.