Varno kolesarjenje

Varno kolesarjenje: 6 nasvetov za varnost

Vsaka športna aktivnost je lahko nevarna, če jo takšno naredimo sami, zato je pri vsaki vadbi, pa naj bo to joga, trening z utežmi ali rolanje, obvezna previdnost, zrelo ravnanje in poslušanje telesa. Kolesarstvo je zunanji šport, ki se večinoma odvija na cestnih ali gorskih progah, zato še dodatna pazljivost na cesti, tako kot v avtomobilu, tudi na kolesu ni odveč.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj najpomembnejših priporočil za kolesarjenje v prometu, s katerimi ob vsaki vožnji poskrbite za svojo varnost in varnost drugih udeležencev prometa.

1. Na vožnjo se pripravite

Pred vožnjo preglejte svoje kolo, poskrbite za dobro delovanje zavor in verige ter dobro napolnjene pnevmatike. Za učinkovito in nebolečo vožnjo prilagodite višino sedeža – v sedečem položaju naj bo vaša noga skoraj ravna, stopalo pa plosko na spodnjem pedalu (lokalna kolesarska trgovina vam lahko vedno pomaga pri nastavitvi kolesa).

Preden se odpravite na pot, kolo preizkusite na kratki razdalji. Za na pot pripravite tudi obvezno rezervno opremo, to je rezervna zračnica, krpice za krpanje lukenj v zračnici in ročna tlačilka.

2. Spoštujte cestno-prometne predpise

Kolesa so pri nas dovoljena na skoraj vseh cestah z izjemo hitrih cest in avtocest. Kolesa imajo v cestnem prometu podobne pravice kot motorna vozila, upoštevati pa morajo tudi prometno signalizacijo, znake in pravila o pravici do vožnje.

Spoštovanje cestno-prometnih predpisov na kolesu
Spoštujte cestno-prometne predpise tudi na kolesu in poskrbite za svojo varnost.

Po Sloveniji so ceste že mnogokje opremljene s širokimi kolesarskimi progami, zato se jih kot kolesarji poslužujte, sploh ob cestah, ki so bolj prometno obremenjene in posledično nevarnejše za kolesarje. Če niste na pobarvanem ali ločenem kolesarskem pasu, lahko drugo vozilo prehitevate le po levi strani. Upoštevajte tudi pešce – na območjih za pešce upočasnite hitrost in se jim umaknite ter jim dajte prednost, po pločnikih pa se ne vozite, temveč hodite s kolesom ob sebi.

3. Upoštevajte pravila in komunicirajte z drugimi

Za sporazumevanje z drugimi udeleženci v prometu uporabljajte zvonec in smer nakazujte z levo ali desno roko. Nikoli ne zaupajte drugim, da vas bodo opazili. Zanašajte se nase, opazujte druge in bodite strpni, ko čakate v križišču ali dolgi koloni vozil.

Kolo naj bo opremljeno z vidnimi sprednjimi in zadnjimi odsevniki, da vas ostali vozniki lažje opazijo, sploh ob slabših razmerah, kot sta megla in dež, pa ob mraku ali zgodaj zjutraj. Upoštevajte pravila vožnje s kolesom, npr. kot je nezakonito kolesarjenje po pločniku, prav tako ni dovoljeno kolesarjenje v napačno smer v enosmerni ulici.

Obvezno komunicirajte z ostalimi udeleženci v prometu. Vedno uporabljajte ročne znake pri zavijanju, upočasnjevanju ali ustavljanju. Preden prehitite druge udeležence v cestnem prometu, poglejte za svojo ramo in uporabite zvonec ali kar svoj glas.

4. Bodite (pre)vidni

Ne samo ponoči, tudi ob dnevni svetlobi poskrbite za ustrezno vidnost v prometu. Sploh v jesenskih in zimskih razmerah s šibko svetlobo imejte prižgane luči tudi podnevi. Sprednje naj bodo bele, zadnje rdeče, nosite še odsevna oblačila, tudi tista, ki so vidna s strani.

Utripajoče sprednje ali zadnje luči niso najbolj priporočljive, saj predstavljajo določeno tveganje za zaslepitev nasproti vozečih ali hodečih oseb – voznikov, kolesarjev, peščev. Otežijo tudi voznikovo ocenjevanje razdalje, saj vplivajo na naše zaznavanje globine.

Utripajoča sprednja luč na slabo osvetljeni oz. neosvetljeni ulici ali kolesarski stezi lahko začasno oslepi ljudi, ki hodijo ali kolesarijo v nasprotni smeri, ter tako poveča tveganje za trk v skrite predmete in luknje na poti. Vedno bodite pozorni na druge ljudi, in če že uporabljate utripajočo luč, uporabljajte nastavitev pulznega oz. stacionarnega in ne stroboskopskega utripanja.

5. Na cesti bodite zbrani in osredotočeni

Vozite skoncentrirano in ne odvračajte pozornosti s ceste. Učinkovita postavitev na cesti bo pripomogla tudi k temu, da boste na njej bolj vidni. Med kolesarjenjem ne uporabljajte mobilnih naprav ali slušalk s preglasno glasbo, ki vas dekoncentrirajo pri vožnji. Če že, uporabite le eno slušalko, da se boste istočasno še vedno lahko sporazumevali z drugimi udeleženci v prometu.

6. Naredite načrt poti

Vedno pred svojim odhodom nekoliko spoznajte cesto in načrtujte pot. Ko kolesarite do novega cilja ali po novi poti, uporabite posodobljen kolesarski zemljevid in še pred vožnjo načrtujte dobra mesta za postanek, kolesarske poti in predele brez njih.

Določite najboljšo pot glede na svoje sposobnosti in izkušnje – kolesarjem začetnikom se tako priporočajo manj obljudene ceste, npr. skozi vasi ali na podeželju, ter vestna uporaba kolesarskih stez. Tisti bolj izkušeni pa lahko tudi celotno pot preživijo na glavni cesti, a prav tako z zbrano glavo in mirnimi živci.