Nakup otroškega kolesa

5 nasvetov za nakup otroškega kolesa

Pravijo, da otroci rastejo kot gobe po dežju. S tem so povezani tudi stroški, ki so v primeru večjega števila otrok vsako leto visoki. Včasih ni neumno določenih nakupov večkrat pretehtati in oceniti, katere so tiste stvari, ki jih otroci resnično potrebujejo.

Eden takšnih nakupov je zagotovo nakup otroškega kolesa. Če ste tudi sami pred izbiro kolesa za svojega otroka, dobro razmislite, za koga vse kupujete kolo in za kakšne namene bo uporabljeno. Pri nakupu ne bo odveč, če boste upoštevali pet pomembnih nasvetov, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. Upoštevajte velikost in težo otroka

Starši pogosto kupujejo otroku kolo za več let. Določeni okvirji dopuščajo različne namestitve sedeža in krmila. Prvi znak, da je otroku kolo preveliko, je, da med sedenjem ne more stopiti na tla.

Otroško kolo Early Rider Belter 14"
Otroško kolo Early Rider Belter 14″ – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Če se vaš otrok šele pričenja voziti, mu namenite ravnotežno kolo oziroma poganjalec; to je kolo brez pedal in verige. Ostale velikosti koles so 12″, 16″, 20″ in 24″. Kako veliko boste izbrali, je odvisno od velikosti in teže vašega otroka. Čim lažje kolo bo imel otrok, lažje ga bo obvladoval.

2. Kupite kolo, ki ga bo otrok sposoben voziti

Kolesarske trgovine ponujajo ogromno otroških koles, zato vas na strokoven način poskušajo prepričati v nakup. A naj vas to ne zavede, saj veste, kakšno kolo iščete. Pri iskanju kolesa bodite pozorni na mehanske dele, med katerimi so najpomembnejše zavore.

Otroško kolo Specialized Riprock 16"
Otroško kolo Specialized Riprock 16″ – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Majhne roke in omejena moč naj bosta merilo pri izbiri zavor. Prav tako naj bo pozornost usmerjena v geometrijo in položaj krmila. Od njiju je odvisen položaj telesa na kolesu in nadzor nad vožnjo.

3. Obiščite več (spletnih) kolesarskih trgovin

Za nakup otroškega kolesa si vzemite čas in obiščite vsaj nekaj specialnih trgovin. Te vam bodo v primeru okvare nudile tudi ustrezen servis. Če predhodno pobrskate še po spletu, boste že okvirno vedeli, kaj iščete. Včasih so nakupi preko spleta celo ugodnejši, saj za isto kolo, kot je v trgovini, dobite popust.

4. Pri nakupu kolesa naj bo prisoten otrok

Si želite, da otroško kolo, ki ga boste kupili, ne bo stalo v kotu in postalo zaprašeno? Potem pojdite v nakup skupaj z vašim otrokom. Tako bo izbira zagotovo lažja. Pri nakupu bodite odločni, saj si bo otrok izbral kolo, ki mu bo na prvi pogled všeč.

Otroško kolo Giant XTC JR 20"
Otroško kolo Giant XTC JR 20″ – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Otrok naj kolo na prodajnem mestu preizkusi, tako da boste lahko iz prve roke ocenili, ali ga lahko upravlja, ali je dovolj veliko in lahko, ali ima ustrezno opremo za varno vožnjo …

5. Tudi rabljeno kolo je lahko brezhibno in uporabno

Otroci kolo zelo hitro prerastejo, zato imate v nekaterih trgovinah s športno opremo možnost kupiti tudi rabljeno, ki je popolnoma brezhibno. Nakup rabljenega kolesa torej ni napačna izbira, če se od kupca pozanimate o specifičnih lastnostih kolesa in rednih servisih. Seveda rabljeno kolo ni novo, zato je možno, da se bo na okvirju pojavila kakšna odrgnina in raztrganina na sedežu ali krmilu. Je pa takšno otroško kolo veliko cenejše.

So trenutki, ko so starši tudi razočarani nad svojo odločitvijo, ker so za otrokovo kolo odšteli večje vsote in za nakup porabili kar nekaj energije. Da te odločitve ne bi obžalovali, otroka naučite, kako je potrebno s kolesom ravnati, in mu dajte vedeti, da boste kolo prodali, če ga ne bo uporabljal in zanj ustrezno skrbel.

Pregovor pravi, da jabolko ne pade daleč od drevesa. Torej je smiselno in pravilno, da se poleg otrok vozite tudi starši in ste jim za vzgled. Povrhu tega pa daste otroku kar nekaj lekcij, kako se je potrebno ravnati na cesti. Se pa nikar preveč ne sekirajte, če boste z nakupom razočarani. Otroci tako ali tako hitro rastejo, zato se otroška rabljena kolesa ves čas prodajajo in kupujejo.