Vrste kolesarskih čelad

Katere vrste kolesarskih čelad poznamo?

Kolesarska čelada je nepogrešljiv del zaščitne opreme, ki med kolesarjenjem doprinese k varnosti. Ne glede na to, ali se odpravljate na sproščen kolesarski izlet po mestnih poteh ali na adrenalinski gorski spust, je nošenje kolesarske čelade ključnega pomena za zmanjšanje tveganja za poškodbe glave v primeru nesreče.

Kolesarska čelada ščiti glavo pred udarci in poškodbami ter lahko celo reši življenje. Obstaja široka paleta kolesarskih čelad, prilagojenih različnim vrstam kolesarjenja in specifičnim potrebam posameznika. Glede na vrsto kolesarjenja lahko izbirate med različnimi modeli, ki nudijo različno stopnjo zaščite, udobja in funkcionalnosti. Preverite, katere vrste kolesarskih čelad poznamo.

Čelada za cestno kolesarjenje

Cestne kolesarske čelade so zasnovane z mislijo na hitrost, aerodinamiko in udobje. Običajno so izdelane iz lahkih, a trpežnih materialov, kot so polikarbonat, polistiren ali kompoziti. Ti materiali zagotavljajo dobro zaščito pred udarci in absorpcijo energije ob morebitnih padcih, hkrati pa ohranjajo čelado lahko in zračno, kar je ključnega pomena za udobje med dolgimi vožnjami.

Cestna kolesarska čelada Rudy Project Strym Z
Cestna kolesarska čelada Rudy Project Strym Z – Extreme Vital

Ena od pomembnih značilnosti cestnih čelad je njihova aerodinamična oblika, ki zmanjšuje zračni upor in omogoča kolesarjem boljšo zmogljivost pri visokih hitrostih. Poleg tega so pogosto opremljene z zračniki in prezračevalnimi kanali, ki omogočajo učinkovito odvajanje toplote in vlage ter ohranjajo glavo hladno in suho tudi med intenzivnimi napori.

Pri izbiri cestne kolesarske čelade je pomembno paziti na pravilno prileganje in nastavljive trakove ter zapenjanje, ki omogočajo varno in udobno nošenje. Pri nakupu je priporočljivo preizkusiti več modelov in izbrati tistega, ki najbolje ustreza obliki in velikosti vaše glave ter zagotavlja ustrezno zaščito in udobje med vožnjo. Pomembno je upoštevati še certifikate varnosti, ki zagotavljajo skladnost čelade z uveljavljenimi standardi.

Čelada za gorsko kolesarjenje

Čelade za gorsko kolesarjenje se razlikujejo od cestnih predvsem po zasnovi in dodatnih funkcijah, ki so prilagojene specifičnim potrebam gorskih kolesarjev. Te čelade so običajno bolj robustne in bolj odporne na udarce, saj je gorsko kolesarjenje pogosto povezano z zahtevnimi tereni in večjim tveganjem za padce. Materiali, uporabljeni pri izdelavi, so običajno enaki, vendar so lahko nekatere gorske čelade opremljene s dodatnimi ojačitvami ali plastmi za dodatno zaščito.

Gorska kolesarska čelada Specialized Ambush 2 MIPS
Gorska kolesarska čelada Specialized Ambush 2 MIPS – Extreme Vital

Poleg tega so gorske kolesarske čelade lahko opremljene z vizirji, ki ščitijo pred soncem, dežjem, blatom in vejami ter zagotavljajo boljšo vidljivost na gorskem terenu. Nekateri modeli imajo tudi dodatne funkcije, kot so integrirani sistemi za pritrjevanje kamere ali luči, ki omogočajo snemanje vožnje ali boljšo vidljivost v slabih svetlobnih pogojih.

Pri izbiri gorske kolesarske čelade je pomembno upoštevati enake dejavnike kot pri cestnih čeladah, vključno s pravilnim prileganjem, varnostnimi certifikati in dodatnimi funkcijami, ki ustrezajo vašim potrebam in preferencam pri gorskem kolesarjenju.

Full-face čelada za nevarnejšo vožnjo

Full-face čelade so nepogrešljiv del opreme pri bolj ekstremnih oblikah kolesarjenja, kot sta downhill (DH) in freeride. Te čelade se razlikujejo od ostalih vrst predvsem po svoji robustni zasnovi, ki zagotavlja najvišjo stopnjo zaščite v primeru padca ali trka. Njihova glavna značilnost je oblika, ki pokriva celoten obraz, čeljust in vrat, kar ponuja popolno zaščito pred poškodbami glave in obraza.

Full-face kolesarska čelada POC Coron Air MIPS
Full-face kolesarska čelada POC Coron Air MIPS – Extreme Vital

Pri vožnji po ekstremnih terenih, kot so strmi spusti in tehnično zahtevni traili, je tveganje za padce in trke bistveno večje kot pri običajnem kolesarjenju, zato so full-face čelade zasnovane tako, da zagotavljajo dodatno zaščito, ki je potrebna pri teh nevarnejših aktivnostih. Poleg robustne zasnove so te čelade izdelane iz trpežnih materialov, kot je polikarbonat, ki zagotavljajo optimalno absorpcijo udarcev in stabilnost v primeru padca. Nekatere full-face čelade so opremljene tudi s prezračevalnimi kanali in odstranljivimi blazinicami za boljše prileganje in udobje med vožnjo.

Poleg naštetega so full-face čelade priljubljene tudi med enduro kolesarji, ki se spopadajo z zahtevnimi traili in maratonskimi dirkami. V takšnih razmerah je pomembno, da kolesar ohranja visoko raven zaščite, ne da bi pri tem žrtvoval udobje ali vidljivost. Sodobne full-face čelade so oblikovane tako, da so lahke, zračne in ergonomske, kar omogoča udobno nošenje med daljšimi vožnjami in zagotavlja optimalno vidljivost tudi v zahtevnih pogojih.

Kje kupiti kolesarsko čelado?

Ko je govora o varnostni opremi, je nujno, da tudi pri nakupu kolesarske čelade izberemo kakovost pred nižjo ceno. Kolesarska čelada varuje najpomembnejše, in sicer našo glavo. K sreči obstaja veliko proizvajalcev in različnih modelov, ki so na voljo po dostopnih cenah, za tiste zahtevnejše pa so na policah tudi nekoliko dražji modeli.

Kolesarske čelade vseh vrst lahko nakupujete v športni trgovini Extreme Vital, kjer boste zase našli ustrezen model čelade ne glede na to, ali ste cestni, gorski ali downhill kolesar. Seveda ne manjka ponudbe niti za mestne kolesarje ter tiste najbolj ranljive, naše najmlajše.