Koristi teka

Koristi teka: 10 razlogov za tek

Večina od nas si je vsaj enkrat v življenju rekla, da bi morali začeti teči. Vsi vemo, da ima tek številne koristi za zdravje, a kaj, ko je pogosto težko zavezati tekaške čevlje in se odpraviti na tek.

Da boste razvili pozitiven odnos do teka, je pomembno, da z njim začnete postopno in preudarno. Če se vam na začetku zdi 20-minutni tek zastrašujoča ideja, potem raje začnite z dvema minutama teka in eno minuto hoje. Tempo naj bo tako lahkoten, da lahko še vedno klepetate s prijateljem. Na ta način postopoma podaljšujte čas teka in zagotovo boste uživali v vsakem koraku, še preden se boste tega sploh dobro zavedali.

Šele ko boste osvojili svojo dnevno tekaško rutino, boste lahko uživali v vseh koristih teka, ne glede na to, ali kilometre nabirate na tekalni stezi ali v naravi. Takrat boste ugotovili, da ima ta cenovno izjemno dostopna aktivnost številne koristi, zaradi katerih boste še naprej vztrajali. Pa si poglejmo, zakaj se splača pri teku vztrajati.

1. Tek zmanjšuje tveganje za bolezni srca

Raziskave so pokazale, da lahko tek kar za 45 % zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja. Ključnega pomena pri tem je, da tek pomaga izboljšati krvni tlak, dober holesterol (HDL) in občutljivost na krvni sladkor. Vsi ti dejavniki imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in ožilja.

2. Tek pripomore k večji porabi kalorij

Poraba kalorij pri teku je odvisna od številnih dejavnikov. To so na primer telesna teža, spol in starost, pa tudi vreme, teren, nadmorska višina in trud, ki ga vložite v aktivnost. Večina aktivnih tekačev v povprečju porabi približno 100 kalorij na 1 kilometer.

3. Tek krepi sklepe

Ne dovolite, da vas rek »tek škoduje sklepom« odvrne od tekaških aktivnosti. Čeprav je veliko komentarjev o negativnih učinkih teka na kolena in sklepe, pa je na primer med maratonci razširjenost artritisa kolena in kolka izjemno majhna. Ta je v največji meri odvisna od starosti, družinske anamneze in preteklih poškodb.

4. Tek lajša stres

Tek lahko dela prave čudeže, kar se tiče lajšanja stresa. Vse pogosteje se ga uporablja kot obliko meditacije, pri kateri se resnično osredotočimo na svoje dihanje. Poleg tega pa nam tek omogoča, da pozabimo na vsakodnevne skrbi in stresne dogodke tekom dneva, s čimer se lahko osredotočimo zgolj nase in izboljšanju svojih zmogljivosti.

5. Tek vpliva na dobro delovno kondicijo

Če se lahko vsakodnevno ukvarjate s tekom, potem lahko preživite karkoli. Raziskave so pokazale, da kardio vadba zahteva dolgotrajen in dosleden napor, zato lahko tovrstne aktivnosti bistveno pripomorejo k večji sposobnosti opravljanja dolgotrajnejših opravil.

6. Tek krepi kosti

Morda ste mnenja, da se kosti ne spreminjajo, a se začne po 30. letu njihova kostna gostota zmanjševati. Vendar pa imamo srečo, saj lahko kosti postanejo tudi močnejše, če nanje neprestano deluje sila, kot je tek. Tovrstna vadba spodbuja rast kosti in povečuje njihovo mineralno kostno gostoto. To pa je nujno, če se želite izogniti zlomom.

7. Tek vas prisili, da se odpravite v naravo

Količina časa, ki ga preživite zunaj, bistveno vpliva na vaše dobro počutje. K temu pripomore vitamin D, katerega primarni vir je sonce. Vitamin D je ključni vitamin, ki ohranja vaše kosti zdrave, poskrbi za dobro razpoloženje in izboljša imunski sistem.

8. Tek izboljša samozavest

Tek velja za športno aktivnost, ki zahteva veliko vztrajnosti. Zanj je značilno, da izboljša samozavest, saj kmalu ugotovite, da lahko zmorete nekaj, kar si morda nikoli niste mislili, da vam bo uspelo. Ko pridete do takšnega spoznanja, takrat za vas ni več ovir in zmorete prav vse.

9. Tek izboljša spanec

Aerobna vadba, kot je tek, vam pomaga hitreje zaspati in tudi izboljšati kakovost spanja. Vendar le v primeru, če telesu omogočite dovolj časa, da se po aktivnosti umiri in pripravi na spanje. Raziskave so pokazale, da vam tek pomaga hitreje zaspati, posledično temu pa tudi več spite.

10. Tek spodbuja spomin in učenje

Tek spodbuja rast na stotine celic v tistem delu možganov, ki je povezan s pomnjenjem, prav tako pa spodbuja rast novih krvnih žilic, ki prenašajo hranila do možganov. Na ta način ima dolgotrajne pozitivne učinke na izboljšanje spomina.

Če ste se do sedaj otepali teka in iskali zanj številne izgovore, je zdaj pravi trenutek, da z njim začnete. Kot vidimo, gre za aktivnost, ki je najboljša naložba v naše zdravje.