Napake pri teku

5 najpogostejših napak pri teku

Vse več ljubiteljev teka se predaja tekaškim užitkom, nekateri v želji po lastnem dokazovanju, drugi zaradi izboljšanja splošnega zdravja in tretji zgolj zaradi druženja. Tek spada med najdostopnejše in najcenejše športe, saj poleg kvalitetne obutve ne potrebujemo drage opreme in plačevanja članarine. Vadba se največkrat odvija v naravi, zato hitro najdemo teren, ki nam ustreza, da se umaknemo in si zbistrimo glavo.

Zaradi enostavne dostopnosti tekaških površin pa se v tek marsikdo poda brez pravega znanja. V želji po čim hitrejšem napredku lahko storimo kar nekaj napak, ki lahko hitro pripeljejo do težav. Čeprav je tek odličen način za sprostitev, vzdrževanje športne postave in ohranjanje kondicije, pa ima tudi svoje pasti, če se ga lotimo brezglavo in nenačrtovano.

1. Prevelika količina teka

Ni lepšega občutka, kot na čudovit dan obuti športno obuvalo ter odteči nekaj kilometrov. Lepo in prijetno vreme nas lahko hitro zavede in kaj dostikrat se zgodi, da zgubimo občutek razsodnosti. Tečemo in tečemo, ne da bi pomislili na posledice. Ljudje imamo različne telesne konstrukcije, nekateri za tek primernejšo, drugi manj, zato je pomembno, da se teka lotimo sistematično, z ustreznim programom in strukturiranim urnikom. Preveč pretečenih kilometrov, še posebno pri začetnikih, je pogosta napaka tekačev.

Ljudje lahko s tekom postanemo tudi zasvojeni in brez njega ne znamo živeti. V tem primeru se je treba vedno vprašati, ali je to smiselno in hkrati ali je tudi zdravo. Vsak tekač se mora zavedati, da je za razvoj trdnih temeljev potrebnih od 6 do 8 tednov, če tečete vsak drugi dan. V tem obdobju je zagotovo več možnosti za poškodbe. Sledite kilometrini, ne tecite intenzivno vsak dan, pospešite svoj tek le takrat, ko ste prepričani, da to zmorete.

Preberite tudi: Koliko naj preteče tekač začetnik?

2. Prehiter tek

Naj vas ne bo sram teči počasi. Ni potrebno, da se na vsakem tekaškem treningu ženete in tečete do onemoglosti. Med tekom uživajte, le tako ga boste vzljubili. Tempo teka preko tedna spreminjajte; če boste na primer danes odtekli hiter tek, naslednji trening vzemite lahkotno z nižjim srčnim pulzom. Tako se bo vaše telo počasi prilagodilo na različno intenzivnost teka, hkrati pa telo spodbujalo k aktivni regeneraciji.

Ženski tekaški čevlji New Balance Summit Unknown
Ženski tekaški čevlji New Balance Summit Unknown – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Zelo pogosta napaka tekačev je hiter začetek teka. Mnogi se nasproti kilometrom zaženejo z vso hitrostjo, nato pa kmalu omagajo. Treninge zato vedno začenjajte v počasnejšem tempu, še bolje z ogrevalnimi vajami, ga nato postopoma stopnjujte, proti koncu vadbe pa ponovno zmanjšajte ter končajte z razteznimi vajami.

3. Osredotočenost zgolj na tek

Pogosta napačna predstava o teku oziroma lovu na fizično kondicijo je, da tek lahko zavzame vse druge vadbene segmente. Žal je to mnenje napačno. Dolgotrajni teki pogosto povzročijo bolečine ali celo izzovejo poškodbe.

Če boste želeli odteči daljše razdalje oziroma na vseh tekih uživati, morate telo na napore pripraviti ne le z dinamičnimi in statičnimi vajami, ampak v treninge vključevati raztezne vaje in vaje za moč. Z njimi krepite in raztezate vse tiste mišice, za katere mislite, da pri teku niso pomembne. Z vajami za moč boste zagotovo kilometre premagovali z manj truda in tako na tekih bolj uživali.

4. Neprimerni tekaški čevlji

Marsikdo na tekaško obutev gleda kot na modni dodatek, pri tem pa pozablja na njeno funkcionalnost. Štirikratni zmagovalec bostonskega maratona Bill Rodgers je dejal, da morate vzljubiti svoje tekaške čevlje, če želite imeti radi tek. Tudi znanstveniki so dokazali, da udobno obuvalo zmanjša možnosti poškodbe.

Tekaški čevlji New Balance 860v10
Moški tekaški čevlji New Balance 860v10 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Zato ni odveč po nasvet zaviti v specializirano trgovino s tekaško obutvijo, kjer se lahko opremite s parom čevljev, ki najbolje ustreza vašim stopalom in terenom, po katerem boste tekli. V nekaterih športnih trgovinah vam pregledajo tudi stopalo in določijo, ali ima vaše stopalo normalen lok, ali ste pronator ali supinator. Ko ste svoj model že dobro preizkusili in ste z njim zadovoljni, naslednji par čevljev brez težav naročite tudi prek spletne trgovine.

5. Tek z bolečinami

Pregovor “brez muje se še čevelj ne obuje” v tekaškem pomenu ne sme veljati. Bolečina, prisotna pri teku, nam lahko pove, da je nekaj narobe. Opazujte svoje telo in v primeru, da se med tekom pojavi ostrejša bolečina, tek prekinite.

V nasprotnem primeru si lahko naredite več škode kot koristi. Če se bolečina ves čas pojavlja, ne odlašajte in obiščite zdravnika ali fizioterapevta, saj boste le z ustreznimi terapijami preprečili kronične poškodbe.