Tekaška poškodba

7 poškodb, s katerimi se soočajo tekači

Ko začnete teči, si lahko predstavljate, da je tek enostavna rekreacija, pri kateri boste hitro in enakomerno napredovali. Na začetku boste pretekli krajše razdalje, hitro pa boste dosegli svojih prvih 5 kilometrov in nato pretečeno razdaljo le še povečevali. Na žalost pa vam bo večina tistih, ki se redno ukvarjajo s tekom, povedala, da se to zgodi le redko. Različne študije so namreč pokazale, da se vsako leto kar do 70 % tekačev poškoduje zaradi prekomernega teka. Če se vam pripeti poškodba, to največkrat pomeni, da si boste morali vzeti čas za okrevanje in da nekaj časa ne boste mogli uživati v tekaških izkušnjah.

O poškodbah je potrebno razmišljati v smislu spektra. Na enem koncu imate hude poškodbe – temu bi lahko rekli rdeča cona, ki vključuje tudi resne zlome, ki potrebujejo več časa za zdravljenje in okrevanje. Drugi konec pa predstavlja tisti čas, ko ste v vrhunski formi. To bomo imenovali zeleno območje.

Blage in prehodne bolečine, ki vas motijo le en dan in na njih naslednji dan pozabite, so bližje zelenemu koncu. Na žalost pa se marsikateri tekač zatakne na sredini – v rumeni coni, kjer ni niti poškodovan niti povsem zdrav.

Pogosto je odvisno od tega, ali se odločite, da boste ob majhni poškodbi raje nekaj časa počivali ali pa boste dlje časa počivali kasneje, ko bo poškodba hujša. Tveganje, da se znajdete v rdeči coni, lahko zmanjšate, če ob prvih znakih težav odklopite misli o vaših zmožnostih ter zmanjšate intenzivnost teka ter začnete program okrevanja.

Tako boste razvili dober dolgoročen način za preprečevanje poškodb, saj se boste v tem času začeli posvečati treningom za moč, raztezanju in vajam z masažnim valjčkom. Fizioterapija je kot domača naloga. Nihče od nas je nima rad, vendar pa se bo težava zagotovo vrnila, če je ne boste odpravili.

Spoznajte 7 pogostih tekaških poškodb

Obstaja sedem tipičnih poškodb, s katerimi se pogosto srečujejo tekači. Če težav ne zaznate pravočasno, lahko postanejo še hujše in se spremenijo v akutno težavo, zaradi katere boste morali tek povsem opustiti.

1. Tekaško koleno

Tekaško koleno je draženje hrustanca na spodnji strani pogačice (kolenska kapica). Težava se kaže tako, da tekač začuti bolečino na zunanji strani kolena. Približno 40 % tekaških poškodb izvira iz poškodb kolena.

2. Vnetje ahilove tetive

Ahilova tetiva povezuje dve glavni mečni mišici na zadnji strani pete. Pod prevelikim stresom se tetiva zategne in postane razdražena. Večinoma se pojavi zaradi preobremenitve stopal zaradi pretiranega teka.

3. Poškodbe tetive

Poškodbe tetive običajno povzročijo hitre pospeševalne dejavnosti med tekom. Poškodbe tetive so pogoste pri teku ali nogometu.

4. Plantarni fasciitis ali vnetje tetive stopalnega loka

Ni presenetljivo, da kar 15 % vseh tekaških poškodb prizadene stopalo, saj z vsakim korakom ravno stopala absorbirajo večkratno silo celotne telesne teže. Plantarni fasciitis predstavlja poškodbo, do katere pride zaradi preobremenjenosti.

Bolečino zaradi poškodbe občutimo na notranjem delu pete. Bolečino se najbolj občuti zjutraj, vendar pa se s povečevanjem športnih aktivnosti lahko stanje poslabša in tako se bolečina stopnjuje. Pojavi se nam lahko le na eni nogi ali na obeh.

5. Zvin gležnja

Zvin gležnja ni poškodba, do katere pride zaradi obremenitve, ampak je neke vrste travmatični dogodek, ki prizadene sklepe in vezi gležnja in jih pri tem raztegne ali strga oz. zlomi. Tekač utrpi zvin gležnja, če nogo postavi na nestabilno podlago. Do zvina pride, ko se stopalo in gleženj nenadzorovano in nasilno gibljeta, zaradi česar je sklep pod velikim pritiskom. Po zvinu se pojavita bolečina in oteklina. Zdravljenje poteka tako, da tekač počiva, si na zvin daje led, nogo ima povito in jo drži na višini.

6. Bolečina v goleni

To je poškodba, ki se lahko pojavi pri neizkušenih tekačih, ko opravijo predolg tek, na katerega še niso pripravljeni. Če pride do preobremenite, se pojavijo bolečine v prednji golenski mišici.

7. Stresni zlom narta

Stresni zlom se pojavi zaradi prevelike ponavljajoče se obremenitve kosti. Pojavi se, ker je stopalo pri teku najbolj izpostavljeno. Do zloma pride zardi nenadnega dviga obremenitve med treningom. Zgodi se pa lahko tudi zaradi nepravilne obutve ali slabe podlage, zaradi slabe mišične moči in slabe gibljivosti. Stresni zlomi narta so pogostejši pri ženskah.

Vsaka od opisanih poškodb je resna in mora biti pravočasno zdravljena, saj se vam lahko v primeru odlašanja zgodi, da obležite tudi za več mesecev. Če je poškodba hujša, je potrebno obiskati zdravnika, ki vam bo predpisal počitek in primerno fizioterapijo za okrevanje. Pri vsaki poškodbi pa je potrebno počivati in tek za nekaj časa postaviti na stranski tir.