BMX kolo

5 nasvetov za nakup BMX kolesa

BMX kolo je specializirano kolo, zasnovano za izvajanje trikov, skokov in akrobacij. Gre za vrsto kolesa, ki je priljubljena predvsem med mladimi in ljubitelji ekstremnih športov. BMX kolesa so znana po svoji trpežnosti, okretnosti in zmogljivosti, kolesarjem pa omogočajo, da izvajajo različne trike in se preizkusijo v adrenalinskih podvigih.

Če razmišljate o nakupu BMX kolesa, vam ponujamo pet nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati pravo kolo za svoje potrebe. Nakup kolesa pa vedno »oplemenitite« še z nakupom ustrezne zaščitne opreme, saj jo boste na tem kolesu zagotovo potrebovali.

1. Izbor vrste kolesa

BMX kolesa so na voljo v več različicah, odvisno od namena uporabe. Prva odločitev, s katero se boste soočili, je izbira med freestyle in dirkalnim BMX kolesom. Freestyle kolesa so namenjena trikom, skakanju in vožnji v skate parkih, medtem ko so dirkalna kolesa zasnovana za hitrostne dirke na BMX stezah.

BMX kolo Flybikes Electron 20,5" RHD (2023)
Freestyle BMX kolo Flybikes Electron 20,5″ RHD – Extreme Vital

Če želite kolo za trike in akrobacije, izberite freestyle BMX. Če pa ste bolj zainteresirani za dirkanje, bo za vas pravo dirkalno BMX kolo. Freestyle BMX kolesa so običajno bolj robustna in imajo močan okvir, ki lahko prenese velike obremenitve pri izvajanju trikov.

2. Velikost BMX kolesa

Naslednji pomemben vidik pri izbiri BMX kolesa je velikost. Ta je odvisna od starosti, višine in preferenc posameznika. Običajne velikosti BMX koles so: 20-palčna, 24-palčna in mini BMX kolesa.

  • 20-palčna kolesa so najbolj priljubljena in primerna za večino mladostnikov in odraslih.
  • 24-palčna kolesa so večja in primernejša za odrasle, ki si želijo večjo stabilnost in udobje pri vožnji.
  • Mini BMX kolesa so manjša, namenjena otrokom in mlajšim najstnikom, ki se šele spoznavajo s svetom BMX-ja.
Otroško BMX kolo VerdeBikes JR 16" (2023)
Otroško BMX kolo VerdeBikes JR 16″ – Extreme Vital

Pri izbiri velikosti kolesa je pomembno upoštevati tudi dolžino zgornje cevi, ki poteka od krmila do sedeža. Ta vpliva na udobje in prilagodljivost med vožnjo. Za lažje trike in bolj okreten položaj izberite kolo s krajšo zgornjo cevjo. Če želite večjo stabilnost in udobje pri vožnji, izberite kolo z daljšo zgornjo cevjo.

3. Material okvirja

Okvir je ena ključnih komponent pri BMX kolesih, saj vpliva na trdnost, težo in vzdržljivost. Najpogostejši materiali, uporabljeni pri izdelavi okvirjev BMX koles, so jeklo, aluminij in ogljikova vlakna.

  • Jekleni okvirji so trpežni in cenovno ugodni, vendar so težji od okvirjev iz drugih materialov.
  • Aluminijasti okvirji so lažji in ponujajo boljšo odpornost proti koroziji.
  • Ogljikova vlakna so najlažja in najbolj napredna izbira, vendar so tudi najdražja.

Izbira materiala okvirja je odvisna od vaših potreb, prednostnih dejavnikov in proračuna. Če ste začetnik ali se z BMX ukvarjate na rekreativnem nivoju, bo jekleni ali aluminijasti okvir odlična izbira.

4. Sestavni deli kolesa

Poleg okvirja je pomembno upoštevati tudi kakovost in zanesljivost sestavnih delov kolesa. Preglejte vilice, pesti, obroče, verigo, gonilko, zavore in sedež.

BMX kolo VerdeBikes Cadet 20.25" (2023)
BMX kolo VerdeBikes Cadet 20.25″ – Extreme Vital

Za freestyle BMX kolo je priporočljivo izbrati ojačane sestavne dele, ki bodo vzdržali udarce in obremenitve pri trikih in skokih. Za dirkalno BMX kolo je pomembno izbrati lahke komponente, ki omogočajo hitrost in odzivnost.

5. Proračun za BMX

Pri izbiri BMX kolesa je treba upoštevati tudi proračun. BMX kolesa so na voljo v različnih cenovnih razredih, od ugodnih začetniških do visoko zmogljivih in dražjih koles za izkušene kolesarje. Določite si razumen proračun, ki ga želite nameniti za kolo, in nato poiščite najboljše možnosti v tem cenovnem razredu.

Pri nakupu BMX kolesa je pomembno upoštevati razmerje med kakovostjo in ceno. Ni nujno kupiti najdražje kolo na trgu, da bi dobili dobro zmogljivost. Poiščite zanesljive blagovne znamke in modele, ki ponujajo dober kompromis med kakovostjo, zmogljivostjo in cenovno dostopnostjo.

Pomembno je, da v stroške vključite tudi stroške dodatne opreme, kot so čelada, ščitniki in primerna oblačila. Varnost je vedno na prvem mestu, zato ne pozabite na ustrezno zaščito pri vožnji z BMX kolesom.