Vrste električnih koles

Katere vrste električnih koles poznamo?

Električna kolesa so v zadnjih letih postala izjemno popularna alternativa klasičnim kolesom. Gre za kolesa, ki so opremljena z elektromotorjem, ki omogoča lažje premagovanje razdalj in vzponov ter manj napora med vožnjo. Primerna so za različne tipe kolesarjev, tako za rekreativce, ki se želijo podati na daljše ture, kot tudi za tiste, ki se z njimi vsakodnevno vozijo na delo ali po opravkih.

Električna kolesa se razlikujejo po več faktorjih, kot so moč elektromotorja, zmožnost baterije, teža, oblika in velikost kolesa ter namembnost. Zmogljivejša električna kolesa imajo običajno večjo moč elektromotorja in večjo baterijo, ki omogoča daljšo vožnjo brez polnjenja. Nekatera električna kolesa so namenjena vožnji po cesti, druga pa vožnji po brezpotjih in terenskih področjih.

Cestna e-kolesa

Značilnost cestnih koles je, da so lažja od drugih tipov, obenem pa za električna velja, da so, zaradi baterije in motorja, težja. Povejmo, da je v specializirani trgovini s kolesi Extreme Vital mogoče kupiti najlažje cestno e-kolo v svojem razredu. Gre za Turbo Creo SL znamke Specialized.

Moško cestno električno kolo Specialized Turbo Creo SL Expert
Moško cestno električno kolo Specialized Turbo Creo SL Expert – Extreme Vital

Bistvo električnih koles nikakor ni v tem, da bi se z njim vozili kot z mopedom, in povsem po krivici jim nekateri ljudje lepijo oznako koles za lenuhe. Takšno cestno e-kolo vam bo na pomoč priskočilo v najtežjih trenutkih, ko bi sicer omagali, in vam bo pomagalo narediti precej več kilometrov, kot bi jih brez pomoči elektromotorja. Še vedno boste poganjali. In to precej.

Treking e-kolesa

Je sploh kaj lepšega kot na lep sončen dan pohajkovati s kolesom? Verjetno je morda le še ena reč bolj zanimiva, in ta je: narediti še več kilometrov in spoznati več krajev. A kako, ko pa so fizične zmogljivosti na meji? V tem primeru bo vaše novo treking e-kolo postalo vaš najboljši prijatelj in zaveznik v težkih trenutkih.

Žensko treking električno kolo Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ (2023)
Žensko treking električno kolo Specialized Turbo Vado SL 4.0 EQ – Extreme Vital

Popolno opremljena in zelo dobro vodljiva kolesa pridejo prav na strmejših vzponih, ko dodajo svoj del v premagovanje ovire, pa tudi v mestnem vrvežu, ko se je treba hitro pripeljati do službe ali po opravkih. Tja seveda ne želimo priti prepoteni.

Mestna e-kolesa

Značilnost mestnih koles je, da so nekoliko težja, a zaradi tega mnogo bolj udobna in opremljena z vsem, kar človek na svoji poti potrebuje. Bistvo mestnega kolesa ni, da nudi visoko hitrost, pač pa okretnost v gneči mestnega prometa.

Moško mestno električno kolo Specialized Turbo Como 3.0 (2023)
Moško mestno električno kolo Specialized Turbo Como 3.0 – Extreme Vital

Če k temu dodamo še električni pogon, ki poskrbi za nadvse lahkotno kolesarjenje in od nas ne zahteva pretiranega napora, je jasno, da bomo na cilj z njim prišli spočiti in pripravljeni na nove izzive. Prav tako pa se bomo precej lažje odpravili tudi na nekoliko daljše poti ter po opravkih. Denimo v trgovino, pekarno ali po otroka v vrtec.

Gorska prednjevzmetena e-kolesa

Prednjevzmeteno gorsko kolo je opremljeno z vzmetenjem na sprednji vilici. Ta vrsta kolesa je namenjena za vožnjo po razgibanih terenih, kjer je veliko neravnin in ovir. Vzmetenje na sprednji vilici omogoča, da se kolo lažje prilagodi terenu in absorbira udarce, s čimer se vozniku zagotovi bolj udobna in varna vožnja.

Žensko prednjevzmeteno gorsko e-kolo Scott Contessa Active eRide 930 (2023)
Žensko prednjevzmeteno gorsko e-kolo Scott Contessa Active eRide 930 – Extreme Vital

Električna izvedenka prednjevzmetenega gorskega kolesa deluje na podoben način kot klasično kolo, vendar ima dodan električni motor, ki pomaga kolesarju premagovati vzpone in ohranjati konstantno hitrost na ravnem terenu. Motor se napaja iz baterije, ki se običajno nahaja na okvirju kolesa.

Gorska polnovzmetena e-kolesa

Polnovzmeteno gorsko kolo je opremljeno z vzmetenjem na obeh vilicah, torej sprednji in zadnji, pogosto pa tudi v sredinskem delu kolesa. Ta vrsta kolesa je namenjena za vožnjo po zelo zahtevnih in razgibanih terenih, kjer so ovire in neravnine pogoste.

Moško polnovzmeteno gorsko e-kolo Norco Range VLT A2 29 (2023)
Moško polnovzmeteno gorsko e-kolo Norco Range VLT A2 29 – Extreme Vital

Vzmetenje na obeh vilicah omogoča kolesarju, da se lažje prilagodi terenu in absorbira udarce, kar zagotavlja bolj udobno in varno vožnjo, električni del kolesa pa poskrbi za več moči in pomoč pri najtežjih vzponih. Naprednejša kolesa so opremljena s senzorji naklona in pospeška, ki električno pomoč po potrebi prilagajajo.

Otroška e-kolesa

Marsikdo bo dejal, da električna kolesa niso za otroke, a temu vendarle ni tako. Na daljših kolesarskih izletih se otrok precej hitro utrudi in ne zmore slediti tempu svojih staršev, kar običajno vodi v nekoliko bolj kisel dan. Še posebej v primeru večjih vzpetin kaj hitro pride do nelagodja in celo želje, da bi se obrnili proti domu.

Otroško prednjevzmeteno električno kolo Giant Talon E+ JR 24 (2023)
Otroško prednjevzmeteno električno kolo Giant Talon E+ JR 24 – Extreme Vital

Če je vsa družina opremljena z električnimi kolesi, bo vaš izlet nepozaben. Seveda pa morate pred tem otroka poučiti o delovanju kolesa in mu razložiti tudi, da ni namenjeno izkoriščanju, temveč pomoči. Otroško e-kolo torej ni nobena potuha za otroka, temveč izjemno uporabno prevozno sredstvo, ki družini omogoča uživanje v čudovitih izletih, tudi celodnevnih.