Nakup kolesarskega sedeža

5 nasvetov za nakup kolesarskega sedeža

Kako najti popoln kolesarski sedež? Vprašanje, ki ga še kako dobro pozna vsak kolesar. Ne glede na to, ali ste navdušen MTB kolesar, cestni dirkač ali triatlonec, si zagotovo želite voziti udobno in brez bolečin ter kar najbolje izkoristiti čas, ki ga preživite na kolesu.

Da boste na kolesarskem izletu ali dirki uživali brez nadležnih razjed na sedežu oz. brez neprijetnih bolečin zaradi nepravilne oblike in trdote sedla, v nadaljevanju spoznajte nekaj zelo koristnih nasvetov za izbiro idealnega kolesarskega sedeža.

1. Naj vam ustreza oblika sedeža

Niti dva človeka nista enaka po telesni strukturi, zato je na voljo toliko različnih sedežev. Nikar tudi ne mislite, da bo že prvi kolesarski sedež, ki ga boste preizkusili, za vas optimalen. Večina kolesarjev ima namreč največ težav prav z iskanjem popolnega sedeža zase, zato nikar ne obupajte že po nekaj preizkusih.

Kolesarski sedež Selle Italia X-Race Gel Flow
Kolesarski sedež Selle Italia X-Race Gel Flow – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Izbira oblike kolesarskega sedeža v največji meri zavisi od spola. Običajno ženske zaradi naravno širših bokov bolje sedijo na širšem, specifičnem ženskem sedežu. Oblika pa je odvisna tudi od vrste kolesarjenja, s katerim se ukvarjate. Če dirkate v ekstremnih okoliščinah, kot je na primer spust, boste potrebovali drugačno sedlo kot kolesar MTB, ki želi čim lažji sedež, ali cestni dirkač, ki mora na kolesarskem sedežu sedeti več ur zapored. Zato je pri iskanju ustreznega modela pomembno, da najdete takšnega, ki ustreza vaši disciplini.

2. Upoštevajte svojo gibljivost in položaj na kolesu

Preizkusite svojo gibljivost, če je do sedaj še niste. To storite tako, da se usedete na tla in preverite, kako daleč lahko sežete z rokami, medtem ko noge ostajajo iztegnjene in na tleh. Če imate težave že pri seganju naprej, ste manj gibljivi, če pa se lahko dotaknete prstov na nogah, ste zelo gibčni. Ljudje, ki so manj gibljivi, se na kolesarskem sedežu pogosto premikajo, zato je zanje boljši bolj zaobljen sedež.

Kolesarski sedež Specialized Power Comp
Kolesarski sedež Specialized Power Comp – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Gibljivi kolesarji pa imajo na kolesu bolj stabilen položaj, zato jim je udobneje sedeti na ravnem sedežu, ki omogoča več svobode gibanja. Zelo prožni kolesarji imajo dejansko več koristi od rahlo ukrivljenega modela. Izberite torej kolesarski sedež, ki ustreza vašemu položaju pri vožnji in zmanjšuje pritisk na ključne dele telesa. Tako boste preprečili bolečine med vožnjo.

3. Pozorni bodite na širino sedalnih kosti

Kolesarski sedeži so z namenom različnih širin. Če veste, katero vrsto sedeža iščete in kakšen je vaš položaj pri vožnji, je izbira preprosta. Širina sedeža je odvisna od razdalje med sedalnimi kostmi, zato bodite na to pozorni. Če to razdaljo izmerite, lahko natančno ugotovite, kateri sedež bo za vas najprimernejši. Razdaljo med sedalnimi kostmi lahko izmerite zelo preprosto, v boljših kolesarskih trgovinah imajo tudi priročna orodja, s katerimi si lahko pomagate.

4. Sedež nastavite na pravo višino

Naslednji korak po tem, ko najdete popoln kolesarski sedež zase, je njegova nastavitev na pravilno višino. To prispeva k učinkovitejšemu pedaliranju in pomaga preprečiti nastanek dražečih simptomov in neprijetnih bolečin. Udobno sedenje na kolesu je v veliki meri odvisno od vašega položaja med vožnjo. Nekateri kolesarji imajo raje pokončen položaj, drugi pa bi raje ohranili bolj športen ali celo aerodinamičen položaj. Bolj ko se nagibate naprej, bolj pritiskate na sprednji del medenice, kar lahko povzroči bolečine ali odrevenelost.

Ženski kolesarski sedež Specialized Power Expert Mimic
Ženski kolesarski sedež Specialized Power Expert Mimic – na voljo v Extreme Vital

Ker je določitev pravilne višine sedeža pomembna, vam svetujemo, da opravite profesionalni posvet pri strokovnjakih v kolesarski trgovini, kjer bodo opravili vse potrebne meritve, da ne boste več ugibali, saj številke povedo vse.

5. Položaj kolesarskega sedeža

Prepričajte se, da je kolesarski sedež v vodoravnem položaju. Če je nos sedeža obrnjen preveč navzgor ali navzdol, se lahko med kolesarjenjem pojavi nelagodje na nekaterih neželenih mestih. Če je sedež preveč naprej ali preveč nazaj, pa lahko to povzroči težave z vratom, spodnjim delom hrbta ali rokami.

Za optimalno nastavitev sedeža se z njim nekoliko poigravajte in ga nastavljajte bolj naprej ali nazaj, visoko ali nizko, poskusite se tudi zapeljati krajšo razdaljo, da začutite razliko. Vendar teh sprememb ne izvajajte pretirano, temveč izvajajte le manjše prilagoditve.

Če želite pomoč pri natančni nastavitvi kolesa, priporočamo, da se dogovorite za pomerjanje kolesa, kar so storili že mnogi profesionalni športniki. Med obsežnim dinamičnim nastavljanjem se do milimetra natančno izračuna vaš idealni položaj za vožnjo, zato nikar ne odlašajte in se zapeljite do najbližje kolesarske trgovine. Tam lahko preizkusite več različnih sedežev in si s pomočjo strokovnjakov na svojem kolesu pravilno nastavite tudi svoj optimalni kolesarski sedež.