Potovalno treking kolo

Kdaj se odločiti za nakup treking kolesa?

Če radi potujete, si ogledujete raznolike lokacije in uživate v naravi, obenem pa bi se dolgi vožnji v jeklenem konjičku radi izognili, imamo za vas preprosto rešitev: omislite si treking kolo. Uporabljate ga lahko za krajše in daljše izlete, pot v službo ali zgolj za hiter skok na tržnico.

V nadaljevanju podajamo lastnosti treking kolesa, opisujemo, po čem se razlikuje od drugih koles, in navajamo razloge, zakaj in kdaj se odločiti za njegov nakup.

Lastnosti in specifikacije treking kolesa

Treking kolo je namenjeno raznoliki vožnji po asfaltu, nežnemu makadamu in stezah, nudi tudi vso opremo, ki jo potrebujete za vsakodnevno vožnjo na delo ali potepanje ob koncu tedna. Treking kolesa so največkrat opremljena z blatniki po vsej dolžini in z zadnjim nosilcem za večje ali manjše torbice, ki jih lahko uporabite za najnujnejše osebne stvari ali za večdnevno prtljago. Mnoga imajo delno zaščito verige in stojalo, v višjem cenovnem razredu pa lahko dobite tudi luči in/ali vgrajeno ključavnico za kolo.

Podobno kot touring kolesa imajo tudi treking kolesa običajno odličen razpon prestav zaradi trojnega verižnika in se ponašajo s širokim prestavnim razmerjem. Zaradi tega so dobra izbira za vožnjo v hribe, še posebej z naloženimi prtljažniki, saj lahko ob večjem naklonu prestavite v nižjo prestavo in namesto napora le vrtite pedala.

Moško treking kolo Giant Roam 1 Disc
Moško treking kolo Giant Roam 1 Disc – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Za ustavljanje poskrbijo zavore v obliki črke V, znane tudi kot linearne potisne zavore. Prvotno so bile zasnovane za gorska kolesa, zdaj pa so primerne tudi za mestne ulice in podeželske poti. Nekatera treking kolesa imajo kolutne zavore, ki se običajno napajajo s kabli in ne s hidravliko, razen če gre za precej draga kolesa.

Prednosti treking kolesa

Običajno so treking kolesa namenjena potovanju po neasfaltiranih cestah in v težjih razmerah, zlahka pa se na pot z njimi odpravite tudi po ravnih in gladkih asfaltnih cestah. Primerna so tudi za vožnjo po utrjenem makadamu.

Prednost treking kolesa pred cestnim je udobnejša vožnja po neurejenih poteh, priljubljena so po celotni Evropi, saj veliko kolesarskih poti v Evropi še ni urejenih. S treking kolesom sicer ne boste dosegli takšne hitrosti, kot s cestnim, zato je treking kolo optimalna izbira za kolesarja, ki ga ne zanima hitra vožnja in za katerega kolo predstavlja hišo na kolesih, saj ima na njem spravljene vse pripomočke in potrebščine za svoje popotovanje in bivanje.

S treking kolesom v hotel ali šotor

Treking kolesa so odlično prevozno sredstvo na dopustu, glede na vaše želje in stil življenja vam nudijo možnost, da s seboj vzamete vse, kar za na pot potrebujete. Tako lahko nanj brezskrbno naložite vso opremo za kampiranje ali pa le najnujnejše stvari ter se nastanite v hotelu ali apartmaju.

Žensko treking kolo Scott SUB Cross 20
Žensko treking kolo Scott SUB Cross 20 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Če torej na kolesarski stezi srečate tipičnega Evropejca, ki vozi treking kolo z nabito polnimi štirimi torbami, ni nujno, da bo izbral kampiranje, lahko je tudi nastanjen v hotelu, a s seboj vozi vse udobje doma, saj mu treking kolo to omogoča.

Treking kolo – hibrid med cestnim, touring in gorskim kolesom

Tovrstna kolesa so narejena tako, da so vzdržljiva, udobna in stabilna pri prenašanju velike količine opreme na zelo dolgih razdaljah. Poleg dolgih razdalj lahko z njimi zlahka premagujete tudi krajše poti, kot so pot v službo, šolo ali zgolj opravki v mestu in trgovini.

Treking kolo je torej mešanica cestnega, touring in gorskega kolesa. Zaradi teh lastnosti je njegovo področje uporabe širše, saj ga je mogoče uporabljati na različnih terenih. Krmilo kolesa je ravno, položaj za vožnjo pa je pokončen, zato lahko na njem z lahkoto preživimo dlje časa.