Kako otroka naučiti voziti kolo

8 nasvetov, kako otroka naučiti voziti kolo

Učenje vožnje s kolesom brez pomožnih koles je pomemben mejnik v otrokovem življenju. Čeprav se vsi otroci razvijajo v svojem tempu, je povprečna starost za osvojitev te spretnosti nekje med petim in sedmim letom – seveda pa lahko tudi prej.

Normalno je, da ste kot starš oz. skrbnik glede učenja vožnje kolesa svojega otroka nekoliko nervozni, otroka pa verjetno skrbi, da bo padel in se poškodoval. Pomiri naj vas dejstvo, da nikakor niste edini: anketa, ki jo je izvedlo podjetje Schwinn, je pokazala, da je 55 % staršev nervoznih pri učenju svojih otrok vožnje, kar 36 % pa si jih želi, da bi to namesto njih naredil nekdo drug.

Za vas v nadaljevanju prilagamo nekaj najboljših nasvetov na to temo, da boste vi in vaš otrok ob učenju kolesarjenja uživali.

1. Prepričajte se, da si vaš otrok tega želi

Ko gre za učenje vožnje, mora imeti otrok za to več zanimanja kot starši. Včasih namreč starejši otroke potisnemo v neko dejavnost, ko otrok nanjo še ni pripravljen. To se običajno sprevrže v hribovsko bitko brez zmagovalca, s seboj pa prinese obilico slabe volje in upor otroka, ki se na kolo nikakor noče več usesti.

Poleg želje je pomembno upoštevati tudi otrokovo zrelost, ki je ključnega pomena na področju varnosti in nadzora. Navsezadnje je kolo vozilo in z njim je treba ravnati spoštljivo in previdno – da ne omenjamo spoštovanja do drugih kolesarjev, pešcev in vozil.

2. Vadite ravnotežje

Najbolje je, da začnete preizkušati otrokove sposobnosti za ravnotežje, še preden se usede na kolo. Izjemna vadba in predpriprava na to je vsekakor otroški poganjalec.

Poganjalec Early Rider Charger 12"
Poganjalec Early Rider Charger 12″ – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Otrokove sposobnosti pri drugih dejavnostih, ki vsebujejo elemente ravnotežja in tveganja, npr. vožnja s poganjalcem, ekipni športni, borilne veščine, drsanje, gimnastika, smučanje itd. so dober znak, da je vaš otrok pripravljen na učenje samostojne vožnje s kolesom.

3. Izberite pravo kolo

Starši pogosto kupijo kolo z mislijo, da bo otrok z njim zrasel, vendar je potem kolo preveliko in ga otrok težko obvladuje, posledično pa se z njim noče voziti, ker ga je strah in mu je neprijetno. Pomembno je, da se kolo prilagaja otrokovemu telesu in njegovim zmožnostim ter potrebam po vožnji.

Smernice za izbiro najboljšega kolesa: izmerite otrokovo višino, da določite pravilno velikost kolesa. Kolo naj ima nastavljivo višino sedeža, da mu bo služilo več let. Nekatera otroška kolesa imajo tudi po višini nastavljivo krmilo.

Več o izbiri pravega kolesa si lahko preberete tukaj: 5 nasvetov za nakup otroškega kolesa.

4. Poiščite pravo lokacijo za učenje

Najboljši kraj za učenje vožnje s kolesom je območje, kjer otroku ne bo nerodno, zato je njegova lokalna šola ali park sicer najprimernejša izbira, vendar lahko tudi moteča, če tam naleti na prijatelje. Da se to ne bo zgodilo, se raje odpravite v sosednje mesto ali park.

5. Otroka najprej naučite zavirati

Učenje ustavljanja kolesa je ključnega pomena, preden otroka naučite, kako ga poganjati. Predstavite mu, kako delujejo zavore, kje so in kako jih uporabljati. Učenje teh tehnik pri uporabi zavor in demonstracija, kako učinkovito postaviti noge hitro na tla v širokem položaju, ko se želimo ustaviti, bo otroku omogočila spretnosti za preprečevanje ali zmanjševanje padcev, zaradi česar se bo počutil bolj samozavestno.

Kaj pa otrok, ki ga je izjemno strah padca? Otroka vprašate, kako dolgo že zna hoditi, zagotovo vam bo odgovoril, da to zna že zelo dolgo. Verjetno se je tudi že nekajkrat spotaknil in padel, a zaradi tega ni prenehal hoditi. Nato mu razložite, da je otrok pred poškodbami zaščiten s kolesarsko čelado in ščitniki ter da bosta mama in oče ves čas ob njem in skrbela za njegovo varnost.

6. Odstranite pedala

Čeprav lahko nekateri starši za ravnotežno kolo odštejejo kar nekaj, v resnici ni potrebe po dodatnem nakupu poganjalca – tega naj otrok uporablja, ko je še premajhen za kolo s pomožnimi kolesci.

Večjemu otroku preprosto s kolesa odstranite pedala in znižajte sedež, da se z nogami lahko dotakne tal. Otrok bo sam drsel po dovozni poti oz. dvorišču, ko bo izgubil ravnotežje, pa bo lahko preprosto spustil nogi.

7. Začnite počasi

Držite se obvladljivih korakov, od otroka nikar ne zahtevajte preveč prehitro, niti ga ne silite in priganjajte, da bo kolo vozil več časa, kot si ga želi. Po potrebi si vzemite odmor in ne pozabite, da če se ob učenju utrujate vi, se zagotovo utruja tudi vaš otrok.

8. Bodite potrpežljivi

Povprečni čas, ki ga otrok potrebuje za učenje vožnje s kolesom, je tri do štiri tedne. Če učenje postane zelo čustveno ali stresno ali če otrok izgubi zanimanje, potem je čas, da si vzamete nekaj odmora. Pustite, da mine nekaj tednov, nato pa poskusite znova. Lahko ste prepričani, da bo vaš otrok prej ali slej pokazal zanimanje in se kolesarjenja hitro naučil.