Gorsko ali treking kolo

Gorsko ali treking kolo – kaj izbrati?

Če ste aktivna oseba, ki veliko kolesari, se morda sprašujete, katero kolo je tisto pravo za vas. Radi imate hribe, a se vozite tudi po cestah, včasih po mestu in se težko odločite, katero kolo zapeljati v svojo garažo. Prav zato bomo v tokratnem članku skušali razložiti bistvene razlike med gorskim in treking kolesom.

Torej, predvidevajmo, da se nimate namena poditi samo po asfaltu ali mirno kolesariti po mestnem jedru. Ampak vseeno, izbrati raje gorsko ali treking kolo? Mi vam bomo opisali razlike, odločili pa se boste na koncu sami.

Gorsko kolo za udobno vožnjo po brezpotjih

Če želite s kolesom uživati v naravi, se voziti po brezpotjih ali gozdnih poteh in osvajati strma pobočja, potem si boste verjetno želeli imeti gorsko kolo. To je bolj robustno in močneje vzmeteno. Vzmeti se navadno nahajajo tako spredaj kot zadaj in skrbijo za to, da se na kolesu, kljub udarnim luknjam in drugim neravninam na poti, počutite karseda udobno.

Gorsko kolo Specialized Rockhopper 29
Gorsko kolo Specialized Rockhopper 29 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Gorsko kolo se ponaša z večjim številom prestav, ki pridejo še kako prav ob vožnji v klanec. Število teh je navadno 20, 21, 22, 24, 27 ali 30. Plašči so široki in imajo globok profil, ki skrbi za čim boljši oprijem po naravnem terenu. Gorsko kolo si lahko omislite v več variantah, ki se navadno razlikujejo v vzmetenju in položaju telesa na kolesu.

Treking kolo za tiste, ki želijo več

Treking kolo se od gorskega razlikuje v več pogledih. Že na oko je videti, da gre za nekaj več elegance in osnovne opreme. Plašči so ožji, njihova tekalna površina pa je navadno precej bolj gladka in kot taka primernejša za vožnjo po asfaltu. Kljub temu pa omogoča zanesljivo vožnjo tudi v primeru, če želite zaviti na kakšne stranpoti ali makadam.

Robovi plaščev imajo nekaj več profila in na ta način nudijo dober oprijem tudi tam. Treking kolo se od gorskega razlikuje tudi po sami drži telesa. Na treking kolesu je ta nekoliko bolj sproščena, saj kolesar sedi bolj vzravnano, kot je to pri gorskem kolesu. Treking kolesa imajo tudi večje obroče, kar zagotavlja nekoliko manj napora, vloženega v pritiskanje na pedala.

Treking kolo Specialized Sirrus 3.0
Treking kolo Specialized Sirrus 3.0 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Nekaj razlike med kolesi je prav tako v opremi. Če gorsko kolo slovi kot »oskubljeno« vse opreme in neprijazno do montaže le te, pa je na drugi strani treking kolo pripravljeno praktično na vse. Brez težav nanje lahko pritrdite blatnike, luči in ostalo dodatno opremo. Navadno pa imajo vsa treking kolesa že nameščeno tačko. Tudi pri treking kolesu vam nikakor ne bo zmanjkalo prestav za v klanec, je pa precej bolj prijazno za kolesarje, ki se želijo s kolesom odpraviti tudi v službo ali po popoldanskih opravkih.

Je odločitev zdaj lažja?

Na vas je, da si izberete najboljšo opcijo zase. Razmislite, kje se boste najpogosteje vozili in kakšen način vožnje vam bolj odgovarja. Vsekakor pa vam svetujemo, da se pred nakupom posvetujete s prodajalcem koles in kakšno kolo tudi testno zapeljete. Prav nič drugače ni kot pri avtomobilu. Začutiti morate, da vam določeno kolo ugaja in da se na njem dobro počutite.