Otrok na kolesarski turi

8 nasvetov za večdnevno kolesarsko turo z otrokom

Večdnevna kolesarska tura lahko za seboj pusti nepozabne dogodivščine, seveda pod pogojem, da se nanjo temeljito pripravite. Še toliko bolj pa to velja tedaj, kadar s seboj na kolesarsko popotovanje vzamete otroka.

Prvo vprašanje, ki se ob tej temi porodi, je seveda, koliko mora biti star otrok, da se vam lahko pridruži na takšni turi. Nikjer ne boste našli konkretnega odgovora. Nekateri starši svoje malčke na vožnjo s pravim kolesom pričnejo navajati v starosti enega leta. A pri tej starosti vsekakor še ne sedijo na pravem kolesu – v veliko pomoč so na primer poganjalčki. S takšnim prevoznim sredstvom pa vsekakor ne morejo oditi na daljše potovanje s kolesi.

Večina staršev počaka, da njihov otrok dopolni sedem ali osem let. Tedaj so otroci dovolj spodobni in tudi samozavestni za daljši kolesarski izziv. Po drugi strani pa nekateri ne čakajo na takšno priložnost. Malčka vseeno vzamejo na pot, a morajo zanj poskrbeti nekoliko drugače.

Na kolesarsko prikolico ali s svojim kolesom?

Ko se torej starši z otroki odpravijo na večdnevno kolesarsko turo, jih lahko delimo na dve skupini. Prva skupina staršev s seboj vzame otroke, ki so del »njihove opreme« – nameščeni so v kolesarski prikolici. V tem primeru mislimo na mlajše otroke, ki še ne morejo samostojno voziti kolesa na daljše razdalje. A prevažanje malčka še zdaleč ni edina skrb, zato je potreben temeljit načrt. Vedeti morate, kje boste prenočevali, kako boste otroka umili in ne nazadnje, kje in kako se boste prehranjevali. Mlajši otroci so vsekakor nekoliko zahtevnejši.

Druga skupina staršev s seboj vzame otroka, ki lahko že samostojno kolesari. Takšen vidik je za starše zagotovo preprostejši, saj so nekoliko manj obremenjeni. Še vedno pa bodo na svojem kolesu najverjetneje prevažali večino otrokove opreme. V tem primeru je ključna skrb ta, koliko kilometrov naenkrat je otrok sploh sposoben prevoziti; kako zahtevno turo izbrati in podobno.

Ne glede na to, v kateri skupini ste kot starš, smo pripravili nekaj univerzalnih nasvetov za najuspešnejšo večdnevno kolesarsko turo z otroki.

1. Potovanje naj bo osredotočeno na interese otroka

Če se boste na pot podali, ne da bi se o tem temeljito pogovorili z otrokom, bo tura zagotovo veliko manj uspešna. Pred izletom si vzemite čas, se z njim usedite in mu zastavite nekaj vprašanj. Vprašajte ga na primer, česa si želi med potjo videti, bi se raje vozil po gozdnih ali cestnih poteh. Otroka na poti ne bo motiviralo število prevoženih kilometrov, ampak vse kaj drugega.

Za največjo motivacijo boste poskrbeli tako, da se boste z njim ustavili na katerem od igrišč, bazenov, trgovin z zanimivimi izdelki ali na sladoledu. Najpomembneje je, da začutite, kdaj je otroku dovolj vožnje in se tedaj ustavite na kakšni sila prijetni zadevi.

2. Preden odhodom razgrnite zemljevid

Omenili smo že, da je treba otroka vključiti v načrtovanje izleta oziroma kolesarske ture. Najbolje je, da si skupaj z njim ogledate zemljevid, kje boste potovali. Čeprav otrok morda še nima prave predstave za branje z zemljevida, mu bo zadosti vaše komentiranje.

Povejte mu, da je na poti veliko zabavnih in zanimivih krajev, kjer se boste ustavili ter počeli kaj nepozabnega. Po ogledu zemljevida skupaj z otrokom pripravite vso potrebno opremo. Povejte, čemu vsak kos opreme služi. Posledično bo otrok z veliko večjim zanimanjem ter motivacijo odšel na turo.

3. Najprej opravite generalko na domu

Odlična zamisel je zagotovo ta, da pred samo turo generalko opravite kar doma na dvorišču oziroma na vrtu. Namesite šotor in ustvarite prikupen kamp. Nato se s kolesom skupaj z otrokom odpravite v bližnji kraj. Ko se vrnete domov, ne uporabljajte hiše, temveč samo to, kar ste si omogočili v šotoru oziroma v kampu. To počnite kakšen dan. To je odlično navajanje otroka na nov izziv.

4. Izberite poti brez avtomobilov

Ko se vaši večdnevni turi s kolesom pridruži otrok – na svojem kolesu ali pa v kolesarski prikolici, izberite poti, kjer ni veliko prometa. Odlične možnosti so na primer mirnejše podeželske ceste. Sicer pa lahko s pomočjo spleta poiščete takšne vrste poti, ki jih vsekakor ni malo.

Šele ko otrok postane najstnik in dovolj dobro pozna vsa cestna pravila, je primernejši čas, da se peljete tudi po nekoliko bolj prometnih poteh.

5. Otroku pomagajte pri prevažanju njegove opreme

Otrok naj ima na svojem kolesu čim manj teže oziroma opreme, zato za večji in težji del poskrbite vi. Pri sebi je dobro, da ima steklenico z vodo in kakšen prigrizek. Če pa je vaš najstnik dovolj močan, mu lahko naložite nekoliko več opreme.

6. Pričnite enostavneje, nato počasi dodajte kilometre

Na začetku kolo poganjajte le nekaj kilometrov stran od vašega doma. Za prenočevanje ne izberite kraja, ki bi bil preveč oddaljen od starta. V naslednjih dneh pa le dodajte nekaj kilometrov. Najpomembneje je, da ima otrok lepe spomine na prve kilometre poganjanja, kasneje niti opazil ne bo, da ste prekolesarili nekaj poti več.

7. Z najstnikom si lahko privoščite več kilometrov

Ko vaš otrok dopolni dovolj let, brez težav lahko povečate dnevno kilometrino. Njegova mišična masa je večja, zato je sposoben dnevno oziroma naenkrat narediti bistveno več kilometrov. Z njim lahko naredite celo več kot 30 kilometrov na dan.

8. S seboj vzemite čim več raznovrstnih prigrizkov

Za dvig razpoloženja in okrepitev je dobro izbrana hrana odlična rešitev. S seboj na kolesarsko turo vzemite čim več dobrih prigrizkov, ki jih vaš otrok še posebej obožuje. Otrok v hipu ne bo več utrujen in bo veselo želel nadaljevati pot.

Ponudili smo vam 8 koristnih nasvetov, ki se vam jih splača prakticirati na večdnevni kolesarski poti. Če boste upoštevali večino izmed njih, ste na odlični poti do cilja. Na pot ne pozabite vzeti še primernih družabnih iger, ki vas bodo kratkočasile pred spanjem pod zvezdami.