Gorsko in cestno kolo

Gorsko ali cestno kolo – kaj izbrati?

Vse več ljudi se odloča za nakup kolesa, saj kolesarjenje prinaša izjemne prednosti, in to na različnih področjih življenja. Izbira prave vrste kolesa pa zagotovo ni mačji kašelj, saj vas v specializiranih prodajalnah čaka pestra ponudba, ki neizkušenega kupca samo še bolj zmede. Pred vstopom v prodajalno se je zato še toliko pametneje oborožiti z vsaj osnovnim znanjem o vrstah in namenu uporabe.

Ker sta med najbolj priljubljenimi vrstami cestno in gorsko kolo, vam predstavljamo osnovne značilnosti omenjenih tipov koles. Tako boste hitreje vedeli, ali je za vaš cilj vadbe primernejše gorsko ali cestno kolo.

Ključne razlike med gorskim in cestnim kolesom

Gorsko kolo je izjemno robustno, njegova glavna značilnost je dobro vzmetenje, ki odlično poskrbi za nadzor pri obvladovanju prevoznega sredstva ter ne nazadnje za varnost. Ima večje število prestav in široke ročaje, manjši okvir ter debelejše gume z grobim profilom. Krmilo je nekoliko dvignjeno navzgor in ravno.

Moško gorsko kolo Giant Talon 29" 1 GE
Moško gorsko kolo Giant Talon 29″ 1 GE – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Cestno kolo ali specialka je izjemno hitro in lahko, kar omogoča preprostejše poganjanje. Gume ima ozke, v primerjavi z gorskim kolesom ima precej večji okvir. Krmilo je v obliki rogov. Sedež kolesa je nastavljen nekaj centimetrov nižje kot pri gorskem.

Za koga je primerno gorsko kolo?

Če vas še posebej navdušujejo zlasti zahtevnejše poti, makadamske, gozdne in travnate površine, vam priporočamo izbiro gorskega kolesa, saj so takšnim površinam dobro kos. Učinkovito vzmetenje poskrbi, da imate na razgibanih poteh odličen nadzor nad vožnjo in kolo zato dobro obvladujete.

Žensko gorsko kolo Scott Contessa Genius 920
Žensko gorsko kolo Scott Contessa Genius 920 – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Sicer pa se s to vrsto prevoznega sredstva lahko učinkovito peljete tudi po asfaltni poti, čeprav bo poraba energije zaradi manjših koles in robustnega profila nekoliko večja.

Za koga je primerno cestno kolo?

Nakup cestnega kolesa je dobrodošel za vse tiste, ki bi si kilometre raje nabirali po cestah. Je namreč odlična izbira za vožnjo po asfaltu. Ni pa najučinkovitejše prevozno sredstvo za nabiranje kilometrine v slabem vremenu. S cestnim kolesom boste torej po utrjenem in suhem cestišču lahko od starta do cilja prevozili najhitreje, hkrati pa porabili najmanj energije.

Moško cestno kolo Specialized Allez Elite
Moško cestno kolo Specialized Allez Elite – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Odločitev, ali izbrati cestno ali gorsko kolo, v resnici sploh ni težka, saj gre za dve povsem različni vrsti kolesa. Če pa si želite zlate sredine, je v tem primeru izjemno dobrodošla izbira treking kolo ali gravel kolo.

Ko boste torej natančno vedeli, katero vrsto želite, je vaša naslednja naloga, da si poiščete specializirano trgovino s kolesi, kjer vam bodo pri izbiri svetovali tudi izkušeni in strokovno podkovani prodajalci. Upoštevajte njihova mnenja ter se pred nakupom izbranega tipa kolesa prepustite še testni vožnji.