Mestno kolesarjenje

9 značilnosti mestnega kolesarjenja

Mestno kolesarjenje je odličen način, s katerim izredno hitro in poceni pridemo povsod, kamor si želimo. Vedno več ljudi ima raje kolo kot javni potniški promet, saj omogoča, da v najkrajšem času prispemo na želeno destinacijo.

Večina mest je za kolesarje prilagojena s posebnimi kolesarskimi potmi, ki omogočajo varno in brezskrbno vožnjo. Mestno kolesarjenje je tako odličen način prevoza na delovno mesto, v šolo ali na poslovni sestanek. Poleg tega pa se bomo tako na pot v službo tudi dobro razmigali in poskrbeli za svoje zdravje.

Mestno kolesarstvo ima svoje posebnosti in značilnosti, ki jih mora vsak kolesar upoštevati, da lahko brezskrbno uživa v mestni vožnji.

1. Upoštevaje znake in cestne predpise

Zelo pomembno je, da se ustavimo vsakič, ko pridemo do znaka STOP ali ko se vključujemo na prednostno cesto. Čeprav med vožnjo ne opazimo nobenega avtomobila, je pomembno, da se ustavimo in preverimo, da ne prihaja nobeno drugo vozilo ali pešci, ki bi nam lahko s prečkanjem ceste prekrižali pot.

2. Upoštevaj kolesarske poti

Če so v mestu na voljo kolesarske poti, jih moramo upoštevati in voziti le po njih. Vsekakor se povsod najdejo predeli, kjer kolesarskih poti ni, zato moramo tam voziti po cesti. Kolo je kot avtomobil in ima pravico, da se premika po javnih cestah in ulicah. Seveda pa moramo pri vožnji paziti, da se držimo skrajnega desnega pasu.

Kolesarska pot
Če je ob cesti urejena kolesarska pot, moramo voziti po njej.

Če vozite hitreje kot drugi kolesarji, jih lahko pazljivo prehitite. Pametno je, da se držimo ob robu cestišča, da nas avtomobili zlahka prehitijo. Če vozimo po ulicah, kjer so parkirani avtomobili, pa moramo paziti, da nas kdo ne preseneti z odpiranjem vrat avtomobila.

3. Upoštevanje pločnikov in prehodov za pešce

Pločniki in prehodi za pešce so, kot pove že samo ime, namenjeni izključno pešcem. Če se moramo iz določenega razloga povzpeti na pločnik, je priporočljivo, da izstopimo s kolesa in se sprehodimo. Enako velja za prehode za pešce, na katerih moramo hoditi ob kolesu, če nimajo poleg označene kolesarske steze.

4. Biti moramo vidni

Veliko nesreč se zgodi ravno zaradi tega, ker ostali vozniki kolesarja ne opazijo pravočasno ali pa ga sploh ne opazijo. Vozniki so med vožnjo velikokrat zmedeni in niso pozorni na cesto, zato je pomembno, da smo med vožnjo na kolesu dobro vidni. To lahko dosežemo:

  • z uporabo luči;
  • z oblačili živahnih barv;
  • z uporabo odsevnega jopiča;
  • z vožnjo na pravi strani cestišča.

5. Previdnost pred zavijanjem, menjavo pasu in vključevanjem na drugo cesto

Preden izvedemo kakršen koli manever, moramo preveriti, ali imamo dovolj prostora. Če je mogoče, vzpostavimo očesni stik z drugimi vozniki, saj se tako prepričamo, da so nas resnično opazili.

6. Komunikacija z ostalimi vozniki

Pomembno je, da jasno izrazimo svoje namene v prometu. Z ročnimi signali lahko sporočimo, kdaj se bomo ustavili, zamenjali pas ali zavili. Tako se bomo izognili nesrečam, saj bomo jasno izrazili svojo namero. Seveda pa moramo poskrbeti, da svojo namero izrazimo pravočasno in ne v zadnjem trenutku, kar bi lahko zmedlo ostale udeležence v prometu.

7. Ne prehitevajmo po levi strani

Držati se moramo pravila, da lahko prehitevamo le po levi strani. Še zlasti ko se nahajamo na rdečem semaforju, si bomo želeli prehiteti po desni. Zavedati se morate, da na desni strani običajno izstopajo tudi potniki javnega prometa.

8. Tudi kolesarji moramo biti strpni

Velikokrat se zgodi, da smo zaradi neprevidnih voznikov skorajda udeleženi v nesreči. Če se nam zgodi omenjena situacija, je ključnega pomena, da ostanemo mirni in da ne znorimo. Ravno tako je pomembno, da smo strpni do ostalih kolesarjev, ki vozijo počasneje ali bolj okorno kakor mi.

9. Poskrbimo za zaščito kolesa

Pametno je, da kolesa ne puščamo povsod in da ga vedno skrbno zaklenemo. Če nismo pozorni, se nam namreč lahko hitro zgodi, da nam nepridipravi kolo ukradejo.

Kolesarjenje po mestu bo z upoštevanjem vseh nasvetov zagotovo lepše in predvsem varneje. Če si želimo kolesariti mirno in brezskrbno, je pametno, da upoštevamo vsa predpisana pravila vožnje, saj tako poskrbimo zase in za ostale udeležence v prometu.