Obrabljeni tekaški čevlji

Kdaj je čas za menjavo tekaških čevljev?

Ko tekač najde popoln par tekaških čevljev, se od njih le stežka loči. Tudi v primeru, ko je to že skorajda nujno potrebno in ne nudijo več dovolj varnosti in pravega oprijema na tekaški površini. Kljub temu je zamenjava tekaških čevljev v določenem trenutku nujna.

Nekateri tekači prisegajo na dva para popolnoma enakih, da so na ta način vedno pripravljeni na menjavo, drugim je to morda prevelik enkraten strošek in se po nakupih odpravijo šele, ko je zares skrajni čas. Tekaški čevelj je podobno kot avtomobilska pnevmatika edini stik s tlemi, zato je izbira dovolj kakovostnega para še kako pomembna.

Obrabljen podplat

Na zamenjavo tekaških čevljev vedno signalizira pretirano obrabljen podplat. Ta v svoji osnovi zagotavlja maksimalen oprijem in stabilnost med tekom ter preprečuje morebitne zdrse zaradi mokre podlage. Ko je podplat uničen, se varnost tekača močno zmanjša.

Moški tekaški čevlji Under Armour HOVR Mega 2
Moški tekaški čevlji Under Armour HOVR Mega 2 – Extreme Vital

Ni pa samo morebiten padec tisti, ki preži na njegovo zdravje. Iztrošeni tekaški čevlji vplivajo tudi na nastanek nekaterih nepričakovanih poškodb. Morda se tekač v njih ne počuti več dobro, kompenzira svojo tehniko teka in s tem po nepotrebnem obremenjuje sklepe in hrbtenico.

Ampak čevlji so sicer videti super

Čeprav so tekaški čevlji navzven videti kot novi oziroma nepoškodovani, pa se lahko poleg podplata pojavijo spremembe tudi na notranjem delu, ki je sestavljen iz več plasti. Tekači, ki veliko tečejo v dežju, precej bolj in hitreje uničijo tekaške čevlje.

Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam X 880v12
Ženski tekaški čevlji New Balance Fresh Foam X 880v12 – Extreme Vital

Morda to navzven ni opazno, zagotovo pa se v notranjosti dogajajo spremembe, ki povzročijo poškodbe materiala in posledično vplivajo na kvaliteto čevljev. Tekač v tem primeru začuti, da ni več enake stabilnosti in takrat mora v vsakem primeru razmisliti o zamenjavi.

Kilometri naj ne bodo edino merilo

Nekateri tekači se slepo zanašajo na podatke izdelovalca, ki zagotavlja določeno število pretečenih kilometrov, ki jih bodo tekaški čevlji prenesli. Žal vse le ni tako enostavno, kot je videti na prvi pogled. Obraba tekaškega čevlja je odvisna tudi od tehnike teka, ki lahko v določenih primerih močno pospeši obrabo na različnih delih čevlja.

Moški trail tekaški čevlji New Balance Summit Unknown V2
Moški trail tekaški čevlji New Balance Summit Unknown V2 – Extreme Vital

Prav tako ni nezanemarljiv podatek, če je tekač višji ali težji od povprečja, ki so ga za navedbo podatkov uporabili pri izdelovalcu tekaških čevljev. Potem pa je treba upoštevati še letni čas, pogostejše vremenske razmere in seveda tudi teren, po katerem se teče.

Znaki, ki kažejo na iztrošenost tekaških čevljev

Tako kot je to pri prepoznavanju zdravstvenega stanja posameznika, tudi tekaški čevlji povzročajo določene simptome, ki kažejo na to, da bo potrebno kupiti nove. Najpogostejši simptom, ki opozarja na to, so boleča kolena, gležnji in boki neposredno po teku. Če teh bolečin prej nismo poznali, bo skoraj gotovo potrebno zamenjati tekaške čevlje.

Ženski trail tekaški čevlji Salomon Speedcross 5
Ženski trail tekaški čevlji Salomon Speedcross 5 – Extreme Vital

Lahko se pojavi zoprn občutek v stopalnem loku, ki je na nek način trd in zategnjen, pri hoji pa povzroča zoprno bolečino. Podplat tekaškega čevlja je morda iztrošen do te mere, da ne nudi več ustrezne ergonomske podpore podplatu, zaradi česar pride do negativnega vpliva na stopalni lok. Čevlji s pretečenimi kilometri počasi pričnejo izgubljati osnovno obliko, kar lahko vodi v nastanek žuljev. Tudi to je eden izmed znakov, da bo potrebno skočiti do trgovine s tekaško obutvijo.

Skrbite za svoje tekaške čevlje

Če je le mogoče, se izognite teku v mokrem vremenu, v nasprotnem primeru pa poskrbite za to, da se bodo čevlji doma postopoma posušili. Pristavljanje k vročim radiatorjem ali k peči ni dobra rešitev. Postavite jih raje v sušilnico. Blatne ali drugače umazane čevlje po teku očistite, pri čemer upoštevajte navodila proizvajalca.

Nikoli jih ne perite v pralnem stroju in pri čiščenju ne uporabljajte agresivnih čistil. Posušeno blato slabo vpliva na kvaliteto materiala in se sčasoma prebije globlje skozi različne plasti, kjer povzroča škodo. Zato poskrbite, da tekaško obutev čistite sproti, najbolje takoj po teku.