Nočni tek

Kako se opremiti za nočni tek?

Včasih enostavno ni časa za tek drugače kot zgodaj zjutraj ali kasneje proti večeru. Vmes so služba, družina, opravki, še posebej v zimskem času pa tekačem ne gredo na roko niti krajša obdobja naravne svetlobe. Tek zvečer ali ob mraku je lahko sicer odličen način za spremembo tekaške rutine.

Čeprav je nočni tek lahko vznemirljiv, pa je pomembno, da pomislite tudi na ustrezno opremo, saj boste precej omejeni z vidljivostjo, manj pa boste vidni tudi drugim. Vsekakor razmislite o dodatni tekaški opremi, kot so naglavne svetilke, odsevni elementi na oblačilih, tekaška obutev in drugo.

Priprava na nočni tek

Če se nameravate odpraviti na tek ob mraku ali zvečer, je pomembno, da si vzamete nekaj časa za ustrezno pripravo. Najprej se prepričajte, da ste oblečeni v svetle barve in imate s seboj odsevno opremo, da vas bodo mimoidoči vozniki lažje opazili. Prav tako je dobro pomisliti na rokavice ali imeti s seboj grelce za roke, če je zunaj hladno.

Naglavna svetilka Magicshine MOH 35B 1000 LUM
Naglavna svetilka Magicshine MOH 35B 1000 LUM – Extreme Vital

Že doma si namestite naglavno lučko in jo preizkusite, da vas med tekom ne bodo presenetile ovire na poti. Poskrbite tudi, da bo vaš mobilni telefon napolnjen. Morda ga boste potrebovali za navigacijo, pripravljeni pa morate biti tudi za slučaj, da bi potrebovali pomoč.

Oblačila za nočni tek

Ker je v temnejšem obdobju dneva precej hladneje kot sicer čez dan, se morate toplo obleči. Še posebej v primeru, če tečete pozimi. Na mestu so zimske tekaške nogavice, podhlače ali pajkice, podmajica z dolgimi rokavi, majica in tekaška jakna.

Tekaške hlače in vetrovka Under Armour: Outrun the Storm
Tekaške hlače in vetrovka Under Armour: Outrun the Storm – Extreme Vital

Kljub dejstvu, da je zunaj hladneje, pa se ne smete obleči preveč, sicer vam bo ob teku preveč vroče. Izbirajte tekaška oblačila iz materialov, ki so sposobni odvajati znoj proč od telesa. V hladnejših jutrih in večerih boste potrebovali še kapo in rokavice.

Kakšno lučko izbrati?

Gre za obvezno opremo, kar se nočnega teka tiče, zato poskrbite, da bo z vami vedno kakovostna tekaška lučka. Obstaja več vrst in modelov, med bolj priljubljene pa sodijo naglavne. Te se med seboj precej razlikujejo, kar se odrazi tudi pri ceni.

Naglavna svetilka Black Diamond Cosmo R-350 LUM
Naglavna svetilka Black Diamond Cosmo R-350 LUM – Extreme Vital

Naglavna lučka naj bo lahka in dovolj močna. Ko je govora o moči, to velja tako za svetilnost kot moč baterije. Preverite kakšno avtonomijo nudi. Naglavni trak naj bo pralni in karseda udoben. Bodite pozorni na oznako (IPX 4), ki priča o tem, da je odporna na različne vremenske razmere in vododporna. Večina lučk ima več stopenj svetilnosti, kar vam bo omogočalo tek v praktično vseh pogojih.

Prednosti nočnega teka

Nočni tek prinaša številne prednosti, na katere sprva morda ne pomislimo. Zaradi endorfinov, ki jih povzroča vadba, se izboljša kakovost spanja. Ker je zunaj takrat precej manj živahno, pa nočni tek pozitivno vpliva tudi na stres. Izboljša se zbranost, splošno počutje pa se dvigne na višji nivo zaradi povečane ravni serotonina, ki se tvori med vadbo.

S tekom ponoči se v poletnih mesecih izognemo hudi vročini in pregrevanju telesa, kar vadbo sicer precej skrajša. Z ustrezno opremo lahko tekač uživa v vseh prednostih, ki jih ponuja nočni tek, hkrati pa med tekom ostane varen.