Tekači in raztezne vaje

Kaj o razteznih vajah menijo tekači?

Tek je izjemno zdrav način rekreacije, če se ga lotimo pravilno. Žal ima lahko nepremišljeno lotevanje kateregakoli športa tudi negativne posledice, ki se kažejo skozi poškodbe. Pri teku največkrat do poškodb pride v primeru obremenitve neogretih mišic.

Nekateri tekači pa izpustijo morda nek drug, prav tako ključen del. Raztezne vaje! Mišice se med tekom dodobra segrejejo, postanejo bolj prožne, zato jih je potrebno po teku ohlajati postopoma, sicer postanejo preveč toge. V ta namen uporabljamo raztezne vaje, ki ne vzamejo veliko časa in so še kako dobrodošle.

Zakaj tekač potrebuje ogrevanje?

Ko se odločite, da boste tekli, še ne pomeni, da se je tako odločilo tudi vaše telo. Zaenkrat ste odločeni zgolj v glavi, kar bo dovolj za to, da se boste oblekli in obuli v tekaške čevlje ter odšli na tekaško stezo. Da bi bilo tudi vaše telo pripravljeno na tek, pa ga morate predhodno dobro ogreti.

Dinamično ogrevanje pred tekom
Pred tekom se ogrejte z dinamičnimi vajami, kot so poskoki, počepi in lahkoten tek.

Mišice so zaspane in potrebujejo nekaj več prožnosti, da kasneje ne bi prihajalo do nepotrebnih poškodb. Z ogrevalnimi vajami, ki v resnici ne vzamejo veliko časa, boste mišicam omogočili boljšo prekrvavitev in več moči za napore, ki jih čakajo.

Ogrevalne vaje

Vaje za ogrevanje pred tekom naj vam ne bodo odveč. Z njihovo pomočjo boste namreč tekli dlje in imeli več moči ter poskrbeli za manjšo možnost poškodb mišic. Te lahko pripravite na napore z nekaj preprostimi vajami, ki jih izvedete na licu mesta tik pred pričetkom teka. Dinamične vaje, kot so počepi, poskoki in lahkoten tek, bodo vaše telo in mišice v le nekaj minutah pripravile za tek.

Vaje izvajajte dosledno, pravilno in ne lenarite. Sprva, sploh zjutraj, gre morda nekoliko težje, a se z vsakim naslednjim počepom in poskokom volja do gibanja stopnjuje. Naredite tudi nekaj izpadnih korakov in ne pozabite na ramenski obroč, ki je zelo pomemben za pravilno tehniko teka.

Tudi po teku ne počivajte

Po teku so mišice zelo vroče in fleksibilne, kar pomeni, da se bodo ob nenadnem prenehanju aktivnosti hitro ohladile. Prav ta proces je potrebno preprečiti in jim omogočiti, da se ohladijo postopoma. Le tako bodo zadržale zmerno stopnjo prožnosti.

Raztezne vaje po teku
Da se izognete poškodbam in bolečinam v mišicah, po teku opravite raztezne vaje.

Preveč toge mišice se lahko že ob enem samem nepravilnem koraku poškodujejo. Da do tega ne bi prihajalo, je treba po teku opraviti raztezne vaje, ki prav tako kot ogrevalne ne bodo vzele veliko časa. Vam ga bodo pa precej prihranile. V primeru poškodovane mišice namreč ne boste mogli teči več tednov.

Dinamično raztezanje

Napak bi bilo razmišljati, da so raztezne vaje namenjene zgolj nogam oziroma nožnim mišicam. Pri teku deluje celotno telo in s tem tudi najrazličnejše skupine mišic, ki jih je treba raztegniti. Raztezne vaje lahko opravite na različne načine, da so učinkovite pa boste najbolje občutili sami.

Poskrbite za razteg mečnih in stegenskih mišic s preprosto strešico (dlani in stopala na tleh, zadnjica navzgor). Meča lahko raztegnete v stoječem položaju, in sicer tako, da se z rokami naslonite na steno ali drevo, potisnete nogo nazaj in se do 15 sekund srednje močno upirate. Čas kasneje podaljšujte glede na pripravljenost.

S sedenjem v lotosovem položaju boste prav tako poskrbeli za konkretno skupino mišic, notranji del stegna pa raztegnite z izpadnim korakom v stran. Ne pozabite na raztegovanje rok in hrbta ter imejte v mislih, da se ob pravilnem raztezanju pojavijo blage bolečine, ki ne trajajo več kot en dan. Ravno nasprotno pa te vaje poskrbijo za zmanjšanje bolečin v drugih delih telesa, ki so prisotne po naporni vadbi.