Kolesarska očala

Zakaj potrebujete kolesarska očala?

Previdnost na soncu ni nikoli odveč. Zlasti v času aktivnosti na prostem je treba oči primerno zaščititi pred škodljivimi vplivi žarkov UVA in UVB. Slednje se lahko doseže samo z uporabo kakovostnih športnih očal, ki že lep čas ne veljajo le za modni dodatek.

V prvi vrsti so kolesarska očala torej namenjena zaščiti pred škodljivimi sončnimi žarki ter UV svetlobo. Kakovostna športna očala so zasnovana tako, da naše oči bolj prekrijejo in nas zato učinkovito ščitijo tudi pred mrčesom, ko na primer kolesarimo v mraku.

Pri izbiri kolesarskih očal je treba biti pozoren še na oprijem. Za kakovostna očala je značilno, da na ročkah vključujejo posebno plast silikona, ki preprečuje drsenje očal po obrazu.

Samozatemnitvena oz. fotoobčutljiva očala

V zadnjem času so zelo priljubljena kolesarska očala s samozatemnitvenimi oziroma fotoobčutljivimi stekli. Takšna stekla so v osnovi sicer prozorna, v neposrednem stiku s sončno svetlobo pa potemnijo, in sicer do zatemnitve, ki je povsem primerljiva z običajnimi sončnimi očali. Njihova ključna prednost je torej zlasti v prilagodljivosti glede na moč svetlobe sonca.

Kolesarska očala Uvex Sportstyle 231 Variomatic®
Kolesarska očala Uvex Sportstyle 231 Variomatic® – Extreme Vital

Pri nakupu športnih očal, ne samo za kolesarje, temveč tudi za plezalce, pohodnike ter alpiniste, moramo biti pozorni tudi na filtre. Proizvajalci takšne zaščitne opreme za športnike so razvili posebne filtre za visokogorje. Vemo, da je tam stopnja UV žarkov precej večja, temu primerna mora biti tudi zaščita. V takšnih primerih je pametno uporabiti zatemnitev tudi do 90 %, kar pomeni zatemnitev 4. kategorije.

V poletnem času so na sploh bolj dobrodošla kolesarska očala s temnejšimi stekli – 3. ali 4. kategorije. Pomembno je torej, da imajo očala kakovostno zaščito pred UV žarki in kakovosten filter. Izjemno dober kontrast pa lahko ustvarjajo filtri rjave barve.

Večina športnih očal tudi z dioptrijo

Sodobna tehnologija zagotavlja izdelovanje večine športnih očal tudi z dioptrijo. A o možnosti njene vgradnje se je pred nakupom smiselno posvetovati s strokovnjakom. Obstajata dve možnosti vgradnje. To sta vgradnja s posebnim nastavkom, ki se imenuje clip on, in vgradnja v okvir športnih očal.

Športna sončna očala Oakley Plazma
Športna sončna očala Oakley Plazma – Extreme Vital

Pri osebah, ki očala z dioptrijo uporabljajo samo za branje, na trgu obstaja prav posebni samolepilni segment, ki omogoča vgrajeno dioptrijo za branje. Slednje je izjemno praktično tudi za potapljaške maske.

Temeljito očiščena kolesarska očala

Razlogov, zakaj uporabiti kakovostna športna očala, je torej kar nekaj. A še tako kakovostna očala z vsemi možnimi dodatki vam ne bodo dovolj učinkovito koristila, če jih ne boste sproti temeljito čistili.

Po uporabi je kolesarska očala potrebno sprati pod tekočo vodo. S tem boste odstranili morebitni prah, ki je navadno abraziven in v obliki drobnih prask uničuje stekla. Nato očala umijte z uporabo blagega detergenta. Na koncu jih posušite s krpico iz mikrovlaken. Po temeljitem čiščenju je smiselno nanje nanesti še posebno tekočino za preprečevanje rosenja stekla.