Privajanje otroka na poganjalec

3 napake pri privajanju otroka na poganjalec

Starši svoje otroke na sploh radi crkljajo, tudi ko se ti želijo naučiti vožnje s kolesom, morda celo še preden sploh shodijo. V tem primeru posežejo po poganjalcu, ki velja za prvo kolo, ki ga otrok lahko vozi povsem samostojno. Ena od mnogih prednosti poganjalcev je tudi ta, da noben med njimi ni težek. Še posebej ne lesen s polnimi gumami, še manj pa plastičen. Enako velja za aluminijastega.

Lahko celo rečemo, da je poganjalec tudi vrsta igrače, ki jo otrok obožuje že v svoji rani mladosti. A bolj kot to je torej odličen pripomoček za učenje vožnje s kolesom. Z njim otrok lahko najlaže uravnava ravnotežje in uri motorične spretnosti. Ob vsem tem pa ne potrebuje niti dodatnih kolesc.

Ne glede na številne prednosti omenjenega otroškega pripomočka za učenje vožnje s kolesom, lahko starši pri nakupu hitro nevede naredijo kakšno napako. V izogib temu v nadaljevanju navajamo tri najpogostejše.

1. Brez občutka, kdaj otroka soočiti s poganjalcem

Žal starši vedo predvsem to, da je poganjalec za učenje vožnje s kolesom za njihovega otroka daleč najboljša izbira, ne zavedajo pa se, kdaj je v resnici pravi čas, da se njihov malček prvič sooči z njim. Nenapisano pravilo veleva, da so otroški poganjalci praviloma namenjeni otrokom, ki so stari med 18 mesecev in 7 let.

Poganjalec Dema Beep Air LT (svetlo moder)
Poganjalec Dema Beep Air LT (svetlo moder) – v trgovinah Extreme Vital

Seveda enotnega odgovora ne boste našli nikjer, zato je še kako pomembno, da starši tudi sami dovolj dobro ocenijo, ali je njihov malček že dovolj usposobljen za to, da se spozna z njim. Priporočljivo je, da pred uporabo poganjalca otrok dovolj dobro hodi. Obenem mora biti tudi dovolj visok, da z nogami doseže tla.

2. Neprimerno privajanje malčka na poganjalec

Predstavljajte si, da ste ravnokar iz trgovine pripeljali vrhunski poganjalček. Veste, na kakšen način ga je najbolje predstaviti malčku? Verjetno ne ravno najbolje, ker se tega niti niste vprašali. V resnici pa bi morali na to misliti že pred nakupom. A brez skrbi – niste edini.

Otroški poganjalec Cruzee 12 (črn)
Otroški poganjalec Cruzee 12 (črn) – v trgovinah Extreme Vital

Po nakupu je najbolje, da poganjalec postavite v dnevno sobo. Otrok naj ga kar sam razišče in se z njim dobro spozna. Ko mu bo sredstvo za učenje vožnje s kolesom postalo dovolj domače, malčka postavite na sedež. Zapeljite ga po stanovanju, nato še po dvorišču. Pri prvih poskusih vožnje otroku obvezno zagotovite tudi primerno varnostno čelado. Vztrajajte pri njeni uporabi. Z otrokom pa pričnite vaditi na odprtem prostoru, kjer ni prometa, lukenj in drugih ovir.

3. Otroški poganjalec ni primerno nastavljen

Prvi koraki pri učenju vožnje s poganjalčkom naj torej potekajo v dovolj varnem okolju. A to ni vse, kar vpliva na varnost malčka. Preden se usede na novo prevozno sredstvo, je treba poskrbeti za primerno nastavitev višine sedeža. Če tega ne naredite, otrok ne bo mogel niti s stegnjenimi nogami stopiti na tla.

Poganjalec Specialized Hotwalk 12 Girls (roza)
Poganjalec Specialized Hotwalk 12 Girls (roza) – v trgovinah Extreme Vital

Šele po tem, ko je višina sedeža primerno nastavljena, otroka posedite nanj, malce potisnite poganjalec in malčka pridržite. Nato mu urno sledite. Najpomembneje je, da ne prehitevate ter da je otroku omogočeno toliko poskusov, kot jih želi in potrebuje sam.