Izbira kolesarske čelade

4 napake pri izbiri kolesarske čelade

Dejstvo je, da čelada kolesarjem ne ponuja samo osnovne zaščite, temveč je v zadnjih letih postala korenito obravnavana in preoblikovana, in sicer s pomočjo najrazličnejših inovacij. Kolesarske čelade so izjemno napredovale tako v kakovosti kot videzu.

Če je bila nekdaj kolesarska čelada okorne oblike, je sodobna izjemno elegantno in tehnično dovršena. Seveda pa je najpomembneje, da si glede na svojo izbiro kolesarjenja izberete primerno čelado. Pri nakupu kolesarske čelade morate upoštevati anatomijo, karakteristike in različne stile.

Ko se boste torej podali v nakup nove čelade, se morate v širokem naboru modelov izogniti pogostim napakam. Te so posledica pomanjkanja znanja in površnega nakupovanja. Predstavili vam bomo 4 napake, ki si jih pri izbiri kolesarske čelade nikakor ne smete privoščiti.

1. Čelada ne ustreza varnostnim standardom

Ena od najpogostejših napak, ki se zgodijo pri izbiri nove kolesarske čelade, je zagotovo spregledovanje osnovnih varnostnih dokazil. Nujno se je namreč treba prepričati o tem, ali izbrana čelada sploh ustreza mednarodnim varnostnim in tehničnim standardom.

Kolesarska čelada Rudy Project Nytron
Kolesarska čelada Rudy Project Nytron – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Čeprav takšno delo vzame le nekaj minut ali še manj, ga veliko kupcev ne opravi. Čelada mora obvezno ustrezati mednarodnim kakovostnim standardom EN 1078. Oznaka za to se praviloma v obliki nalepke nahaja na levi strani izdelka.

2. Lažja čelada je primernejša izbira

Verjetno si tudi vi ne želite na glavi med poganjanjem kolesa nositi težke čelade. Sicer pa skoraj nobena sodobno zasnovana čelada ni več težka. Kljub temu vam ni potrebno posegati po elementih lahkosti, če niste profesionalni kolesar. V tem primeru se je bistveno bolje osredotočiti na druge karakteristike izdelka.

Gorska kolesarska čelada Scott Supra
Gorska kolesarska čelada Scott Supra – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Opazili boste, da so nekatere čelade za kolesarje označene s pridevkom ultralahko. Zavedati pa se morate, da takšen izdelek rekreativnemu kolesarju tudi na nekoliko daljši razdalji ne prinaša bistvene razlike oziroma hitrejše vožnje.

3. Neustrezna velikost čelade

Če želite, da kolesarska čelada doseže svoj namen, mora biti pravilno velika in ustrezno nameščena. Za določanje ustrezne velikosti lahko izmerite obseg glave – približno 1 centimeter nad obrvmi. Najpogosteje so velikosti čelad razporejene v tri razrede, ki se prilagajajo s pomočjo nastavkov na zadnjem delu. Čelada ne sme biti ozka niti vam na glavi ne sme poplesavati.

4. Preveč odprtin na čeladi

Pomemben kriterij pri izbiri kolesarske čelade je tudi prezračevanje. Kljub temu pa veliko odprtin za prezračevanje ni nujno pametna odločitev za vaš slog kolesarjenja. Seveda več večjih odprtin pomeni precej boljši pretok zraka. Po drugi strani pa to pomeni tudi zmanjšanje stopnje zaščite za glavo. Če kolesarite v hladnejšem delu leta, je primernejša izbira čelade z manj zračniki. Poletni kolesarji pa lahko izbirate med modeli, ki znotraj varnostnih standardov zagotavljajo kar največ prehajanja zraka.

BMX/Dirt kolesarska čelada Bluegrass Superbold
BMX/Dirt kolesarska čelada Bluegrass Superbold – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Omenili smo samo štiri precej pogoste napake, ko se kupci odločajo o nakupu kolesarske čelade. Seveda je napak še kar nekaj. Vsem pa se lahko najbolje izognete tako, da čelado kupite v specializirani prodajalni s kolesarsko opremo. Na tem mestu vam bodo namreč pri izbiri pomagali izkušeni in strokovno podkovani prodajalci.