Bolečina v zadnjici na kolesu

Bolečina v zadnjici na kolesu: kaj lahko naredim?

Če ste v kolesarstvu še sveži, ste verjetno že občutili nekaj, česar morda niste pričakovali: bolečo zadnjico med kolesarjenjem. Če se sprašujete, ali so vsi drugi kolesarji na svetu nori ali pa bo bolečina na sedežu sčasoma izginila, bodite brez skrbi. V nadaljevanju navajamo načine, kako si lahko olajšate bolečine.

Bolečina v zadnjici, ki je posledica kolesarjenja, običajno izgine po dveh tednih redne vožnje. Če je bolečina premočna ali če vztraja, je to lahko znak neustrezne nastavitve sedeža ali krmila ali napačne vrste sedeža za vrsto kolesarjenja, ki ga izvajate. Pri lajšanju bolečine lahko pomagajo tudi oblazinjene hlače, oblazinjenje sedeža in torbice za prenašanje tovora.

Kako hitro se bo zadnjica navadila na vožnjo?

Če je vse ostalo pri sedežu tako, kot bi moralo biti, bi morali začetno bolečino in nelagodje preboleti v dveh ali treh tednih. Če še nikoli niste kolesarili (ali pa niste kolesarili že zelo dolgo), bo vaše telo potrebovalo nekaj več časa, da se bo navadilo na večurno sedenje v položaju, ki ga niste vajeni. V tem času nikar ne opustite vožnje – pomagate si lahko s sedežem, ki vsebuje gel, si kupite podložene hlače ali podložene spodnje hlače in poskrbite, da je sedež za vas optimalno nastavljen.

Ženski kolesarski sedež Selle Italia Diva Gel Superflow
Ženski kolesarski sedež Selle Italia Diva Gel Superflow – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Oblazinjenje sedeža ali gel prevleka sedeža je sporen predlog, zlasti med izkušenimi kolesarji, vendar lahko pomaga na začetku, ko se navajate na vožnjo. Dobro je vedeti, da lahko kupite oblazinjenje v obliki gel blazine ali prevleke z blazinicami. Zavedajte se, da morate za kolesarski sedež vedno iskati oblazinjenje, ki je prevlečeno z usnjem ali bombažem, da lahko sedež nekoliko bolj diha. Brez tega bo namreč postalo zelo vroče in vaše bolečine na sedežu vam za to ne bodo hvaležne.

Preberite tudi: 5 nasvetov za nakup kolesarskega sedeža

Oblazinjene kratke hlače

Odlična alternativa oblazinjeni prevleki za sedež so oblazinjene kratke hlače in tudi spodnje hlače. Seveda se ne boste vsak dan oblačili v oblazinjene hlače za jutranjo vožnjo v službo, a če se s kolesarjenjem ukvarjate le zvečer ali ob koncu tedna, lahko z nakupom dodatne športne opreme, kot so oblazinjene kolesarske hlače, veliko bolj uživate v vožnji.

Moške kolesarske hlače Specialized RBX Short
Moške oblazinjene kolesarske hlače Specialized RBX Short – na voljo v trgovinah Extreme Vital

To morda ne bo neposredno rešilo problema neudobnega sedeža, bo pa zagotovo ublažilo bolečino v zadnjici, ki jo čutite, in vas bo bolj motiviralo, da se spet odpravite ven in kolesarite, saj boste vedeli, da imate oblazinjene hlače, ki bodo ublažile silo.

Prilagodite svoj položaj na kolesu

To je majhna, a pomembna stvar, ki jo lahko storite že zdaj. Ko se boste naslednjič usedli na sedež, si vzemite trenutek in razmislite, kje je zaradi vašega položaja ves pritisk. Ali vso vašo težo prevzame sedež?

Sedež mora prevzeti le približno četrtino vaše teže, saj bi morali preostanek razporediti z nogami na pedala in z rokami na krmilo. Če se z vso težo usedete na najbolj udoben sedež na svetu, vas bo še vedno bolelo v zadnjici, zato preverite svoj položaj.

Ne sedite preveč naprej ali nazaj, ne nagibajte se preveč naprej ali sedite preveč vzravnano. V bistvu poiščite položaj, ki vam ustreza, in ga zavestno prilagodite, da se izognete prevelikemu pritisku na zadnjico. In ne pozabite – vaša zadnjica se bo utrdila in bolečine bodo kmalu popustile.