Značilnosti BMX kolesa

5 značilnosti BMX kolesa

Če ste adrenalinsko naravnana oseba in vas navadno kolesarjenje ne zadovolji, je morda za vas prava izbira BMX kolo. Tovrstno kolo je znano po specifični obliki, s katero se najbolj loči od klasičnih vrst koles. Je bolj robustno, saj mora prenašati tudi skoke po neurejenih terenih, ima kratke okvirje ter dimenzije koles med 20 in 24 palci. Z njim lahko izvajate najrazličnejše trike, na voljo so celo tekmovanja v BMX disciplini.

V grobem se BMX kolesa delijo na dva tipa – prvi je namenjen za izvajanje freestyle trikov, drugi pa torej za tekmovanja na BMX progah. V nadaljevanju spoznajte 5 lastnosti, značilne za BMX kolesa.

1. Večina okvirjev je narejena iz aluminijeve zlitine

Okvirji BMX koles so praviloma izdelani iz aluminijeve zlitine. Takšen material je namreč lahek, močan, enostaven za uporabo in cenovno dovolj ugoden. Kolesa iz aluminija so toga ter odzivna, kar je najbolj optimalno za tekmovanja. Na voljo so tudi okvirji iz jekla, ki pa niso tako trpežni ter se lahko upognejo.

Kolo Flybikes BMX Proton CST RHD (2022)
Kolo Flybikes BMX Proton CST RHD – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Sodobno zasnovani okvirji iz aluminija so torej precej bolj vzdržljivi, kljub temu pa je treba nekoliko paziti in redno preverjati, ali so opazne kakšne razpoke, preden bi bilo prepozno in bi se kolesar lahko poškodoval. Nekateri proizvajalci BMX koles za izdelovanje okvirjev uporabljajo tudi kromirano jeklo.

2. Okvirji so precej dobro standardizirani

V industriji so velikosti BMX kolesarskih okvirjev kar dobro standardizirane. Obstaja poseben grafikon, kjer so prikazane primerne velikosti okvirja za določeno višino osebe:

  • za uporabnike z višino 120 cm ali manj je velikost okvirja micro-mini;
  • za osebe, visoke med 120 in 137 cm, je velikost okvirja mini,
  • za osebe med 132 in 147 cm junior;
  • za osebe med 142 in 162 cm expert;
  • med 162 in 177 cm Pro;
  • med 173 in 182 cm Pro XL;
  • za najvišje pa Pro XL.

Verjetno ste opazili, da se določene velikosti prekrivajo. To pomeni, da morate pred nakupom preizkusiti obe velikost koles ter se predvsem na podlagi občutka na kolesu odločiti za ustreznejšega. Če bi vam odgovarjali obe velikosti, se je bolje odločiti za večjega. Slednje zlasti velja za mlajše uporabnike, ki še rastejo.

3. Veriga na kolesu ima približno 1 cm razpona

Ker ima veriga na BMX kolesu približno 1 cm razpona, lahko prilagodite njeno napetost. Daljši razpon kolo naredi bolj stabilno, a ga je zato težje voziti po zadnjem kolesu. Poganjanje od začetka je lahko agresivnejše, ne da bi pri tem pomotoma dvignili sprednje kolo.

Kolo VerdeBikes BMX Eon 20.5"
Kolo VerdeBikes BMX Eon 20.5″ – na voljo v trgovinah Extreme Vital

Krajši razpon pa torej naredi kolo nekoliko manj stabilno. Kljub temu pa je zato z njim lažje voziti po zadnjem kolesu. Za moderno načrtovane kolesarske proge je značilno, da imajo bolj kompleksne sekcije. Dajejo prednost kolesom, ki imajo krajši razpon.

4. Kolo za zabaven in hkrati resen šport

BMX kolesarstvo že od nekdaj velja za sila zabaven šport, a ko se prične tekmovanje, gre vse zares. Pred samim tekmovanjem se boste morali prijaviti oziroma vas prijavi vaš klub. Na dan tekmovanja je praviloma potrebno plačati stroške startnine. Obenem preverijo tudi licenco. Nato se lahko preoblečete in pripravite za trening.

Trening se izvede v dveh delih. Prvi del je neuraden. Nato sledi uradni, ki mora potekati pod nadzorom reševalnega osebja ter z uporabo startnih vrat. Po treningu se objavi seznam tekmovalcev – v kateri skupini je kdo, s kom kdo tekmuje ter kateri startni položaj ima kdo.

5. O njem že od nekdaj sanjajo tudi otroci

Dejstvo je, da je BMX kolo aktualno tudi pri otrocih, čeprav je bila ta vrsta kolesa pri njih nekaj časa v zatonu. Za vnovično zanimanje so zagotovo krive tudi obnovljene proge. Otroci lahko začnejo s poganjalci, nato pa dokaj hitro preklopijo na BMX. Na voljo je kolo s 16-palčnimi kolesi, kasneje pa velikost narašča do 20-palčnih. Slednje pa je že primerno za tekmovanja.

Sicer pa smo se vsi nekdaj nad tovrstnimi kolesi navduševali tudi zaradi hollywoodskih filmov. Zdaj je na voljo še več videoposnetkov in literature. Profesionalci svoje posnetke radi objavljajo na različnih družbenih omrežjih. Če že obvladate tehniko, lahko torej tudi na spletu najdete veliko uporabnih informacij in predstavitev različnih trikov.